Mrežni softver

Pomoć oko Static IP Adrese

killer95 ned 14.11.2010 14:17

Zanima me kako stvoriti statičku ip adresu,koristim gigaset sx763 wlan-dsl i forwardao sam portove za bittorent ali mi treba statička ip adresa.Može li mi netko pomoći oko toga i usput dobro bi mi došao svaki tweak za bittorent jer mi je brzina očajnički spora (10 kb/s) a koristim T-com Max-ADSL 4.5 mb/S Flat.

mind_challenge ned 14.11.2010 14:18
killer95 kaže...

Zanima me kako stvoriti statičku ip adresu,koristim gigaset sx763 wlan-dsl i forwardao sam portove za bittorent ali mi treba statička ip adresa.Može li mi netko pomoći oko toga i usput dobro bi mi došao svaki tweak za bittorent jer mi je brzina očajnički spora (10 kb/s) a koristim T-com Max-ADSL 4.5 mb/S Flat.

za statičnu ip adresu trebaš platiti isp-u pozamašnu svotu novca, nemožeš ju sam ''stvoriti''

Dr. Zoidberg ned 14.11.2010 14:29
killer95 kaže...

Ako ti treba statička adresa za forwardanje portova, to lako napraviš jer je to unutar tvoje lokalne mreže. Na XPima, Control panel -> Network Connections -> Local area connection (ili wifi, zavisi sto koristis), desni klik -> properties, tcp/ip settings. U slijedecem prozoru utipkas zeljenu adresu.

Dr. Zoidberg ned 14.11.2010 14:31
killer95 kaže...

Ne kužim.Kako mislis "platiti usp-u" ? Šta je to uopće usp ? Našao sam na portforward.com jedan program za postavljanje statičke ip adrese samo što ga neznam baš koristiti.

On ti je dao odgovor u slučaju da ti treba statična adresa izvan tvoje lokalne mreže. A to se plaća davatelju internet usluge.

mind_challenge ned 14.11.2010 14:31
killer95 kaže...

Ne kužim.Kako mislis "platiti usp-u" ? Šta je to uopće usp ? Našao sam na portforward.com jedan program za postavljanje statičke ip adrese samo što ga neznam baš koristiti.

moja greška, dakle ISP - internet service provider e.g. T-com, optima, Carnet, Bnet... ako želiš statičku ip adresu moraš njima masno platiti, recimo kod optime ti je 500kuna mjesečno

alankish ned 14.11.2010 15:00
killer95 kaže...

A zašt će ti uopče statička IP adresa?Postoji workaround.

HINT: DynDNS.

P.S.Naravno ovisi zašto ti treba.

Dr. Zoidberg ned 14.11.2010 17:34
killer95 kaže...

Ali ja ne kužim zašto mi tako loše skida.Seedersa ima 38456 a leechersa ima 175289.ZAšto ?!?!?!??!

Istestiraj si brzinu torrenta sa nekim torrentom koji ima više seedera od leechera, npr. nekom distribucijom linuxa.

Crotiger ned 14.11.2010 18:10

Naravno da nemaš statičnu IP adresu. Čak je i ono abnormalno pojeftinila, samo 500 kn kod Optime i Bneta. još do maloprije je bilo samo u najskupljim paketima, poslovne opcije pa još + fiksni IP. Mislim to je "nenormalno " kod nas samo. Pa pogledaj što nam ISP i nude, 16 mbps download 768 upload. Ma to je smiješno. Kao da komunikacija nije dvostrana nego smo zemlja torentaša i leachera kojima je samo bitan download... Ako je download ubodi satelit i deri miško i jeftinije nego "ISP paketi".

Jura iz druge galaksije pon 15.11.2010 13:53
killer95 kaže...

Tebi ne treba ovo što si napisao već fiksna interna IP adresa tvog računala. Za ovaj problem koji si naveo. Ako koristiš XP imaš u odgovorima ovdje kako to riješiti, ako koristiš neki drugi op sustav napiši ovdje. Uz podešavanje stalne IP adrese, moraš pustiti željeni port na ruteru i isti na torrent klijentu. I trebao bi biti dostupan.

Smooth Operator pon 15.11.2010 21:08

Ovdje su opet neki uleti, Boga pitaj ko ga kome. Da objasnimo:

1.Tebi skida sporo jer ima 38 tisuća ljudi koji dijele podatke a 175 tisuća ljudi ti skida i zauzmu čitav bandwith.

2. U svom routeru imaš podešen DHCP, to znači da auomatski dobiješ IP adresu.

3. Torrenti rade i na portu 80, dakle trebao bi skidati i to bi trebalo raditi.

4. Ako i dalje želiš otvoriti portove, napravi ovako, saznaj koja ti je IP adresa u lokalnoj mreži, npr. 192.168.1.2, otiđi u router i za svoju IP adresu otvori sve portove u razmaku od 1024-6500.

Jura iz druge galaksije uto 16.11.2010 09:57
Smooth Operator kaže...

Ovdje su opet neki uleti, Boga pitaj ko ga kome. Da objasnimo:

1.Tebi skida sporo jer ima 38 tisuća ljudi koji dijele podatke a 175 tisuća ljudi ti skida i zauzmu čitav bandwith.

2. U svom routeru imaš podešen DHCP, to znači da auomatski dobiješ IP adresu.

3. Torrenti rade i na portu 80, dakle trebao bi skidati i to bi trebalo raditi.

4. Ako i dalje želiš otvoriti portove, napravi ovako, saznaj koja ti je IP adresa u lokalnoj mreži, npr. 192.168.1.2, otiđi u router i za svoju IP adresu otvori sve portove u razmaku od 1024-6500.

Neznam zašto se piše nešto što nije točno. Nije problem kod torenata skidanje (downloading) nego upload. Gotovo svi privatni torent trackeri gledaju omjer uplod/downlaod (iliti ratio) kod određivanja tko je korektan član. Dakle, komotno u svom ruteru možeš isključiti DHCP, svoju IP adresu stavi fiksnu (kao što je gore navedeno),  na ruteru otvori jedan od portova u rasponu 49152-65535. Taj port kojeg si otvoio u ruteru upiši u svoj torent klijent i u firewall kojeg imaš na računalu i trebao bi postati dostupan drugim clanovima da od tebe mogu uzimati.

Father_Dougal uto 16.11.2010 10:09

Taj konkretni router podržava uPNP, uTorrent ga također podržava, nema potrebe ručno forwardati portove, niti ima potrebe za statičkom adresom.

Te fore sa statičkom adresom i port forwardingom su vrlo, vrlo zastarjele, datiraju maltene iz doba kada se u windowsima podešavala veličina virtualne memorije na 1,5x fizičke, što je također nonsens.

Potrebno je napraviti samo dvije stvari - limitirati broj poluotvorenih konekcija na recimo 4, i limitirati upload brzinu na nešto nižu od maksimalne upload brzine koju imaš.