Igrec sub 11.6.2022 10:15

Pozdrav,

 

 

 

Trebao bi novu antenu za wifi (za pc) usb port.

 

Hotspotam s mobitelom pa bi htio preci na 5GHz.

 

I ima li smisla kupovati "internet karticu/dodatak na matičnoj ploči" za pc?

 

Neki prijedlozi za antenu?

 

(Mislio sam dati do 500kn, ako je to uredu)

 

 

AF139 sub 11.6.2022 12:31

- Pogrešan naslov , ne postoje "antene" sa USB priključkom. Vjerovatno misliš na wifi USB adapter dual band.

 

Svakako je bolje da je USB nego da je na MBO.

- Kad je wifi PCI-e kartica tada su njene antene većinom iza desktop kućišta tj. između zida i PC-a što smanjuje domet a ako se koristi koaksijalni kabal do antena veliki su gubici pogotovo na 5GHz bandu.

- Korištenjem wifi USB adaptera se možeš poslužiti USB kablom (do 5m) dužine pa je adapter moguće izmjestiti na otvoreniju poziciju a na usb kablu nema nikakvih gubitaka.

- Što se tiče 5GHz banda gubici kroz prepreke su veći nego sa 2,4GHz ali sa 5GHz se mogu koristiti veće brzine.

Kod izbora wifi usb adaptera ne uzimaj "nano" tip jer su antene skraćene tj. daleko manjeg dometa odmah u startu ,već one koji imaju dužinu antena bar oko 6cm.

Kod izbora adaptera treba znati da npr. naziv 1200Mbps dual band wifi adapter zapravo ima 300Mbps na 2,4GHz a 867Mbps na 5GHz teorijske brzine dok su praktične max. do pola teorijske brzine.

Također je bitno da ruter ( kod tebe mob hot-spot) podržava te brzine wifi adaptera da se ne desi da kupiš adapter koji ima manje brzine ili daleko skuplji 802.11ax ako ga mob ne podržava pa će nekad u budućnosti kad nabaviš takav mob sa 802.11ax tek omogućiti punu brzinu.

ihush sub 11.6.2022 13:09
AF139 kaže...

..

- Korištenjem wifi USB adaptera se možeš poslužiti USB kablom (do 5m) dužine pa je adapter moguće izmjestiti na otvoreniju poziciju a na usb kablu nema nikakvih gubitaka.

..

 -ima, pad signala.. napon-rad, zato usb kablovi 'normalne' dužine nisu duži od 1-2m.. kraći. (no zapavo je ukupan post ok.. recimo točno u usporedbi s wlanom praktično..).

 

-savijet, ne koristiti usb kabel duži od 1-2m.. + wlan adapter traži stabilan napon, grije se (i starenjem pregrijava, crkava a često povuče u smrt i usb kontroler ili barem port na kojem je spojen + dio juzera koristi usb kao punjače za sve, mobač-ostalo.. računalo nije trafostanica, može ali ne pretjerati... kao u svemu ostalom) :)

 

+ .. kad je mobitel hotspoter (router) za internet, tad je manji problem wlan-smetnje, tj mobitel može biti blizu računala pa i do zida.. (kao brdo muhamedu) :) .. stvari se mijenjaju kad se govori o kućnom wlanu i modemu koji stoji negdje relativno fixno i mora pokriti čitavu kuću-stan ili kad se koristi mobač.. itd itd.

ihush sub 11.6.2022 20:37

mob nije pc, tj adnroid nije win.. to što je nešto na usb-u (c i ostalo) ne znači da možeš spojiti na bilo koji uređaj tj možeš ali moraš imati i driver, jer ništa ne radi po duhu svetom nego kroz driver (uređaji te klase to nazivaju dongle.. npr router može podržavati dodatak-dongle, ali ako ne podržava tad ne možeš instalirati jer to nije pc-win tj fali driver..).

-takav usb-lan adapter je za računalo, win-lin.. ne za mobitel i ostale uređaje, mada nema pravog razloga da to ne bi radilo na andoridu .. samo on to mora podržavati-predvidjeti, tad spojiš i radi.