Mrežni hardver

Proširenje/pojačanje WiFI mreže u kući

Asterix040 pon 9.11.2015 13:08

Pozdrav svima.

Treba mi pomoć/pokoji savjet.

Dakle situacija je ovakva, T-comov Gigaset SX763 imam u prizemlju kuće, tamo se na njega spajaju jedan laptop i jedan mobitel i WiFi signal tamo je izvrstan. Ja sam na katu, sa kata se na njega spajaju još 2 računala i 2 mobitela i tamo je signal 2/5. Trebao bi maksimizirati signal na katu.

Razmišljao sam o 2 opcije:

1. Kupovina Powerline-a sa WiFi mogućnosti, nešto ovakvo:

http://www.links.hr/?naziv=powerline-adapter-tp-link-tl-wpa4220kit-mreza-putem-postojecih-elektricnih-instalacija-300mb-wifi-access-point-2xgb-lan-duplo-pakiranje&option=artikl&id_artikl=053.515.032

Brine me, pošto je kuća sagrađena početkom 80-tih i ne znam u kakvom su stanju instalacije, da li ću imati latenciju signala, tj. visoki ping kod on-line igra (sada je oko30-40 ms).

2. Kupovina novog modema/routhera, npr:

http://www.links.hr/?naziv=adsl-router-modem-tp-link-td-w8970b-802-11b-g-n-4-port-switch-300mbps-adsl-adsl2-adsl2-annex-b-bezicni&option=artikl&id_artikl=053.524.120

Koliko bi se kupovinom takvog uređaja, i možda novih antena, dobilo na vertikalnoj jačini WiFi signala? Koliko su ti aftermarket routheri jači od ovog generičkog Gigaseta koji daje T-com?

Probao sam i sa Windsurfer DIY antenom, nisam dobio bog zna kaj na signalu.

AF139 uto 10.11.2015 11:09

Imaš više mogućnosti, probat premjestiti ruter na kat jer je gore većina korisnika (ako ima tel. linija - utičnica na katu da se prespoji linija za ruter).

Korištenje lan-kablova za računala ako je ikako moguće jer je wifi nužno zlo samo radi tableta i smartfona koje nemožeš spojiti na kabal....uostalom više korisnika na wifi samo ga usporava

Možda bi dobro rješenje bilo i da provučeš sa rutera jedan lan-kabal na kat i spojiš na wifi AP ( ako misliš negdje između staviti wifi "extender"- "repeater" računaj odmah na prepolovljenu brzinu).

Svi wifi uređaji na tržištu EU su limitirani na max 100mW (20dBm ) izračene snage (EIRP), a bolje domete imaju oni sa vanjskom antenicom (unutrašnje su često dosta lošije).

Sve ove štap antenice najmanje zrače gore i dolje pa bi za kat bilo bolje poleć ih u horizontalu tj. da je smjer sobe na katu okomita na antenicu rutera.

Asterix040 uto 10.11.2015 15:07

Na žalost, routher mora ostati u prizemlju jer je na njega spojen fiksi telefon koji mora ostati dolje.

I nemam mogućnosti dovoditi ethernet kabel na kat.

Dakle igraju mi samo Powerline sa WiFi ili novi modem/routher.

Da li su ovi novi routheri sa 2 ili 3 antene jači u predaji od Gigaseta?

A ovih jačih aftermarket antena ima na e-bayu ko pljeve, npr:

http://www.ebay.com/itm/RP-SMA-2-4-GHz-20dBi-WIFI-Booster-Wireless-Antenna-WLAN-For-USB-Modem-Router-PCI-/201131647060?hash=item2ed4616054:g:nHcAAOSwQItTyvu0

AF139 uto 10.11.2015 16:58

Veći broj antena na ruteru ne služi za veću snagu već kod brzina "n" moda eliminira probleme u prijemu sa puno refleksija.

Ima na forumu već onih koji su u stambenim prostorima probali jače antene i velika većina nema nikakvih razlika sa njima.

Usput napomena da marketing prodaje čini čuda pa takve antene se kreću sa pojačanjem od oko 10dBi max. a ima npr. uređaja (Kasens) gdje napišu za antenu od 6dBi da ima 60dBi ..LOL

Ostaješ pri tome da koristiš wifi pa ti je jedino rješenje koristiti repeater na poziciji gornjeg kata gdje je koliko toliko dobar signal iz prizemlja a on će davati signal za kat.

ps: Da znaš koliko je bolje koristiti PC preko lan-kabla proštemao bi sve do gornjeg kata i zagipsao kablove :D ....ili bar jedan sa 4 žice da prebaciš ruter na kat a telefon ostane  dolje..

AF139 sri 11.11.2015 08:42

Ako kupiš modem/ruter trebao bi ga postaviti umjesto postojećeg koji si dobio sa svim njihovim postavkama za DSL i IP telefon da bi uopće radio a to moraš dogovoriti sa svojim internet provajderom ( T-com , Iskon ...), ili tražiti od njih da njihov ruter postave u bridge-mode i kraj njega spojiš novi (ukoliko misliš da bi u novom imao bolji wifi u što sumnjam.).

Da bi koristio power-line wifi par adaptera poželjno je da su na istom brojilu i istoj fazi jer se inače dešava da nemaju dobru komunikaciju, jedan dođe kod tvog modem/rutera a drugi na kat da širi wifi  (napomena je da ti adapteri većinom nemaju vanjsku antenicu već malu unutrašnju, dakle domet je u pitanju ako je drugi PC na katu iza par zidova).

Imaš još jednu opciju da kupiš wifi ruter (oni nemaju dsl-modem pa su jeftiniji) kojeg možeš postaviti u repeater mod negdje na katu gdje ima dobar prijem wifi sa rutera u prizemlju. Po mogućnosti izabrati jedan sa vanjskim antenicama (npr. kao što izgleda D-Link DAP-1360).

kostolomac sri 11.11.2015 12:46
Asterix040 kaže...

Ma znam ja da je kabel najbolja stvar, ali trebam odabrati manje od 2 zla.

Zanima me jedino, za isti rang cijene, da li je bolje uzeti poweriline sa wifi-em ili novi modem/routher.

Uzmi powerline, govorim iz iskustva, ja imam model od Devola sa vanjskim antenama već par godina i prezadovoljan sam.

U prizemlju u uredu mi je router, a na drugom katu powerline i dva kata mi pokriva sa full signalom.

Jedino što kod mene mora biti adapter spojen dirket u utičnicu na zidu, a ne u neke dodatne utičnice koje znamo koristit kad nam nedostaje ''zidnih''.

Ja sam svoj testirao tako da sam ga odnio kod susjeda koji je 50m zračne linije i kod njega je bio ful signal na katu.

Jedna o prednosti ti je da ga možeš ''uštekat'' bilo gdje u kući po  potrebi.

Ja sam uzeo svoj u A kad ih još nije bilo kod nas za kupit, a cijena je bila paprena, za razliku od danas kad su jeftini.