kl1203 sri 26.10.2022 21:18

Postovanje ekipo.. imam jedno pitanjce za vas.. trebam NAS, posto nisam pri lovi moram uzeti rabljen pa me zanima koja opcija mi je bolja  https://www.njuskalo.hr/nas/qnap-nas-ts-228-2tb-2-x-western-digital-red-1-tb-64mb-wd10efrx-oglas-34613814

https://www.njuskalo.hr/nas/lenovo-ix4-300d-network-storage-oglas-36363306. 

Hvala

ihush čet 27.10.2022 11:03

-polovni nas? .. loša ideja.

-nas kupuju oni koji žele mrežni storage, bez adekvatnog mrežnog znanja i to plaćaju cijenom 'kutijice' tj računala uže namjene-specijalizacije ali i ograničenja, upališ-radi.. za početnu klasu istu stvar složiš za isti ili niži iznos od običnog računala koje nema takva ograničenja ali traži znanje (os+mreža, pri čemu je os sporedan, win-lin-mac-android.. npr linux, mrežna pravila su ista-univerzalna).

-sigurnost.. u smislu trajnosti-robustnosti, kako sami diskovi tako i svaka 'kutijica' + problem zastarjevanja takvih ograničenih kutijica mada su u osnovi računala, npr kao mobitel koji nakon nekog vremena baciš jer ne podržava novi os, nove app, ono što koristiš.. druga sigurnost, mrežna-malware + mogućnosit spajanja kao cloud-online.. tad se definitivno ne kupuje polovno-tuđe, već iskorištene aktivacije-licence + sigurnost .. itd.

-može ako je za siću, no nas je samo kutijica, diskovi su i dalje priča za sebe, odvojeno, tj novi disk ima cijenu kao i hdd-ssd-nvme.. a polovno nije novo i firme koje imaju dogovarajuću politiku mijenjaju recimo svakih 5god.. može duže, 10-više, no realno je neisplativo, kapacitet-performanse + šansa za kvar dok se polovni disk nikad ne ugrađuje tamo gdje želiš trajnost-mir barem recimo 5god pri čemu i novi može crknuti tj nije potrebno to dodatno povećavati kao lošu šansu polovnim.. ako odvojiš cijenu nas-kutije i diskova-storagea.. ima smisla samo ako je bagatela + ako ne tražiš trajnost-sigurnost i imaš backup! .. no tad ti vjerojatnije ne bi ni trebao..

kl1203 čet 27.10.2022 11:59

Ma jasno novo je uvijek bolje.. ovaj mislim koristit samo alternativno za neke gluposti pohranu posao kuca pokoji film na moru i sl.. nista sto se moze zlopotrebiti a i igubljeno prilikom kvara nikakav problem. Jednoga dana kad mi se financije poprave uzeo bi novi i hardove kak spada i tu cu slike obitelji al do tada ovaj tj jedan od ta dva. Hvala