Mrežni hardver

D-Link COVR i proširenje postojeće wifi mreže

leon_par čet 8.9.2022 11:41

Pozdrav ekipa imam pitanje oko COVR uređaja. Nov sam u tome i zanima me dali sam krivo to složio u svojoj glavi (nebi me čudilo).
Dakle imam u uredima A1 router Mikrotik. On ima svoj Wifi koji zbog specifične situacije ne doseže u druge urede (uredi su raštrkani u zgradi). Na taj ruter je Ethernet kabelom spojeno par računala a neka se spajaju bez kabla na wifi od rutera.
Za primjer opisa situacije nazovomo taj wifi (SSID): mikrotikwifi001
Naravno sva su računala umrežena u radnu grupu i datoteke se dijele između računala. S obzirom da su neka spojena kabelom a neka na wifi od tog istog rutera sve je ok i svatko vidi svakog. Bitno je to zapamtiti za daljnji opis mojeg problema.
Ponavljam, moj izbor je uvijek kabel ali zbog specifične situacije i najma lokacije nismo bili u mogućnosti provući kablove u druge urede. Pa sam se odlučio na eksperiment sa meshom.
Uzeo sam Cover za potrebe eksperimenta. 1103 - tri jedinice
Ja sam to uključio i onako na prvu slijedio upute i set up preko mobitela. I zapravo sve radi ali ima jedna kvaka. Mene je setup pitao odmah na početku dali želim definirati novu wifi mrežu ili proširiti postojeću. Ja sam odabrao da želim proširiti postojeću mrežu.
I tu nastaje moj problem. COVR radi, jedna je jedinica uključena u router Ethernet kablom a druge jedinice su sinkronizirane na tu jedinicu. I stvar funkcionira, u drugim uredima je fenomenalan signal uz jednu kvaku.
COVR ne proširuje moju postojeću mrežu nego distribuira svoju wifi mrežu. Dakle moja postojeća wifimreža "mikrotikwifi001" nije proširena nego COVR distribuira svoju koja se zove (primjer SSID): d-lin1313424
Normalno računala se mogu spojiti na tu mrežu i sve radi prilično dobro, ali se onda gubi lokalna mreža i nemoguće je dijeliti datoteke i printere jer ta računala spojena na " d-lin1313424" više nisu unutar iste mreže.
Ptanje je: dali sam ja krivo shvatio značenje riječi i zapravo COVR nemože proširiti postojeću mrežu, dakle mrežu koja VEĆ POSTOJI - on proširuje svoju postojeću mrežu?
Ili jednostavno napravio sam propust a takvo nešto je moguće? Iako nigdje u setupu nisam vidio nešto drugo.
Ne shvaćam kako mogu dobiti da se s računalima u drugom uredu spojim preko COVRa na postojeći router a da mi ostane lokalna mreža i dijeljenje datoteka i servisa.

notloB čet 8.9.2022 12:00
leon_par kaže...
Pozdrav ekipa...

Imam COVR-C1203, mislim da iz "router moda" trebaš prebaciti u "bridge mode" na softwareu mog covra to se nalazi pod "settings - operation", inače nezadovoljan sam meshom, software je bagovito smeće...

leon_par čet 8.9.2022 12:31
notloB kaže...
leon_par kaže...
Pozdrav ekipa...

Imam COVR-C1203, mislim da iz "router moda" trebaš prebaciti u "bridge mode" na softwareu mog covra to se nalazi pod "settings - operation", inače nezadovoljan sam meshom, software je bagovito smeće...

Hvala vam probat ću u pon. kad se vratim. Moram priznati da nisam vidio tu opciju. Ja se na wifi nemogu požaliti ali po pitanj usoftware moram priznati da je D-Link aplikacija na Samsung flagshipu evo prva aplikacija koja se ikada rušila. Dakle jedina s kojom imam ikakve probleme. Ikada. Ali nije mi problem, jednom dokse podesi i ako bude radilo kak otreba maknut ću je.

 

 

ihush čet 8.9.2022 13:53

može se svašta, naravno u svakom uređaju ovisi o 'klasi-snagi' (cijeni) tj router je osnova mreže, šef, dhcp, firewall, .. i jedna mreža=jedan šef, ako imaš dva šefa to su dvije mreže.

-mreže se mogu spojiti, otvoriti portove .. ali tad ovisiš o mogućnostima, što se sve nudi u kojem uređaju (klasa-cijena).. dok uređaj kojem je primarno mesh ne mora imati klasične router opcije-mogućnosti.. mada je teoretski sve to isto.

-moguć način, ne koristiš 'proširivanje' (dodavanje, nova mreža) nego ponoviš (reset) i izabereš drugu opciju, ... tad će vjerojatno biti isključen router-dhcp mesha i koristiti prvog-starog šefa mreže .. i tad ćeš dobiti ono što po napisanom želiš, ali .. možda tad ne može raditi mesh, tj to su recimo neke osnovne funkcije i kad je neki uređaj 'šef' tad može recimo prebacivati spojenog kijenta ja bliži-jači odašiljač (ne radi to uređaj-pc-mobitel nego šef-mesh)... tj to ovisi kako je mesh izveden, o čemu ovisi.. ili postane 'glupi' switch a tad možda može raditi mesh možda ne.. npr postane običan AP, ne ono što je razlika za mesh.

 

-posotji više načina, npr može novi mesh-router-šef biti šef, isključiš router-mikrotik-dhcp.. tad će mesh obavljati njegov posao kao dhcp-ip adrese, ali .. možda neće imati sve potrebno, neki fičer koji mikrotik ima a potreban je.. tj poslovna mreža, potrebe i 'generičke' kućne potrebe nisu iste.. npr otvaranje porova-servera, rezervacija itd.. a čim netko ima mikrotika i sl vjerojatno ne koristi 'generičke' stvari koje ima svaki uređaj nego nešto više..

 

-dvije mreže mogu biti spojene, tj to je osnova routera, ruta.. i pravila tko-gdje.. otvoreni port i fwd, npr prva mreža na 192.168.1.1 druga na 192.168.2.1 ... (subnet, treći broj..) tj tako se i kreira mreža u firmi s više korisnika (+250.. tj do granice 255 minus rezervirani servisi routera-mreže..). Mask se postavlja na npr 255.255.0.0 ..

 

-mikrotik ne može zamjeniti mseh tj to je software-logika-dodatak koji u takvom uređaju prebacuje signal-vezu na jači.. tj možda neki openrwt i sl. pa nadogradiš mikrotika i tad on odradi sve (a tad nije trebalo platiti skuplji mesh nego obične AP..).

-mesh možda može zadovoljiti i preuzeti ulogu starog routera, no možda nema neki fičer.. a uređaji su takvi, ograničeni + wizzardi za kućne juzere bez odgovarajućih naprednih opcija za 'admine' i složenije mrežne stvari..

-tako da sve ovisi o firmwre-softwareu uređaja, ograničenjima i sitnim glupostima pa i po klasi-cijeni.. i možda će na kraju biti dvije mreže, spojene router-rutom-rulom, što ide kamo, tj defaultno iz unutarnje mreže (novi-mesh router) defaultno može u vanjsku (staru-mikrotik) mrežu + na internet, dok obrnuto brani firewall .. a ako ga isključiš ili kao dmz tad je to otvoreno, no ovisi kako će raditi ako se ne postave rute-rulovi...

-provjeri, prvo vidi koji ip (treći broj) ti daje mesh-mreža, recimo .2.x .. ako u browser-fileman utipkaš adresu stare mreže npr .1.x .. ući ćeš i vidjeti share ili router.. a jedino ih ne vidiš u pregledu tj win-os ne traži ostale subnete u prikazu (pevelik load-zagušenje..) no trebalo bi raditi kad utipkaš adresu. Obrnuto s računala koje je na staroj mreži 1.x nećeš moći u mesh-mrežu .2.x dok ne otvoriš port-firewall-rutu.

 

-ako jedan uređaj može sve potrebno tad je 'praktičnije' (bolje) imati jednu mrežu.. no tko zna, možda promjenite potrebe, možda sa subnetima poželite drugačije grupe-vidljivost.. tj s većim brojem računala se često ne želi vidjeti sva.. nego samo nekoliko potrebnih, ostala su višak + potencijalni rizik itd. pa svaki odjel može imati svoj odvojen subnet-vidljivost dok je i dalje to sve jedna spojena mreža i time dostupna recimo tipkanjem adrese ili kad napraviš link.. (ako je otvoreno-spojeno + ostale mrežne stvari kao share-permisioni itd.).