Monitori

Zamjena EGA na VGA

ivan345 pet 9.7.2021 21:34

Pozdrav!

 

Molio bih pomoć u vezi zamjene monitora na CNC stroju, sa CRT na recimo LCD.

Naime, taj monitor je EGA sistema, a rečemo mi je da bi trebao biti VGA sistem.

Vjerojatno bi trebao nekakvi konverter signala sa EGA na VGA sistem.

 

Ako je netko imao slični problem ili se susretao sa tim, molim pomoć.

 

Unaprijed hvala.

ihush pet 9.7.2021 23:39

-99% ne treba ništa, tj ako je neka osnova pc-x86 osnova tad uz cga-ega sigurno podržava i vga mod rada tj zato svi monitori imaju taj unazad kompatibilan mod.

-zato, prvo spojiti monitor, pa tek tad ako neće razmišljati o kemijanju-konverteru i sl. + naravno, koristiti analogni-vga priključak koji će vjerojatno 'bolje' raditi u toj kombinaciji..

 

problem može biti raspon rezolucija i refresha koji video-izlaz (vga kartica ili ega..) podržavaju u kombinaciji s monitorom, tj novi lcd podržavaju 50-60hz ostalo samo 'možda' tj bez specifikacija je nagađanje i automatika može i ne mora raditi kao plug&play..

-drugi problem klasičan za lcd je što će možda prikazivati 'mali' dio slike-ekrana, ne fullscreen nego u pixelima..

MrBlc sub 10.7.2021 13:29

Ako sam dobro shvatio, mašina ima EGA izlaz, a monitor VGA ulaz.

 

Potreban je konverter jer EGA ima digitalne izlaze s 2 bita po boji, dok VGA ima analogne ulaze.

 

Postoje pasivni konverteri koji samo rješavaju taj problem i jeftini su. Takvi adaptori najbolje rade sa starijim monitorima koji su manje izbirljivi po pitanju refresh ratea i scaning frekvencije.

 

Skuplji adapteri rade punu konverziju.

 

 

@ihush, kompatibilnost postoji na SW razini, ali EGA izlaz za monitor nema veze s VGA izlazom. Djelomično je kompatibilan s CGA izlazom, uz neispravan prikaz dijela boja.

ihush sub 10.7.2021 13:36

ne govrim o izlazu.. nego ulazu, tj monitor bi mogao. A problem je što to nitko na lcdu ne očekuje, ne proba.. tj nemaš ega signal pa vidjeti radi ili ne. Svi stari crt vga-vesa monitori su normalno podržavali cga-ega (manje-više..) kao i sam soft, igre-appsi.. tj ega-rezolucija je recimo stari klasični bios-mbo (ne vga-vesa, više rezolucije, 640x350 vs 480 itd..) i tek su s novim uefi genracijama podignuti na više rezolucije, par deseljeća ega a ne prisjećam se da neki lcd ili bilo koji montor nije prikazivao.. ili sam promašio :))

MrBlc sub 10.7.2021 13:51

Monitor može podržavati EGA rezoluciji i clock (veća vjerojatnost ako je stariji), ali ako ga fizički ne možeš spojiti, onda ti treba konverter. Samo je pitanje da li može jednostavni pasivni DAC ili aktivni resampler.

ihush sub 10.7.2021 14:05

-da.. a tad je logičnije potražiti neku živu vga karticu, isa, vlb.. pci ovisi koja generacija i problem pronaći isa-ispavnu nakon toliko godina.

-adaptere-konvertere za tu kombinaciju po trgovinama nema smisla tražiti (možda kina).. ostalo je za pravu ekipu s lemilicom koja zna za razliku od mene koji onako nabadam pa ako radi.. :))

MrBlc sub 10.7.2021 15:22

Adapter se može naći na eBay-u, iako tu ima i škarta.

 

Mogućnost zamjene grafičke najviše ovisi o tome što je u stroju. Moguće da je neko računalo kod kojeg je to moguće, moguće da bios ne podržava VGA (VGA ima backwards compatibility za soft, ali mislim da mora biti podržana u biosu da bi radila), a moguće da je sve integrirano.

ihush sub 10.7.2021 15:58
MrBlc kaže...

Adapter se može naći na eBay-u, iako tu ima i škarta.

..

- problem 'adaptera' tj samog naziva, npr aktivni adapter ili konverter je konkretno, dok adapter može biti samo žica-priključak (ništa) a kinezi rade sve-bilo što.. npr možeš spojiti vga na lan kabel.. broj pinova, čisto kao žica, ali to nije tad mrežni spoj nego samo druga žica-konektor tj adapter, kao da promjenimo usb-a na usb-micro.. itd .. konverter pak mora nešto promijeniti, konvertirati, jedan signal-standard u drugi, ne samo fizički konektor-žicu (nego ono u žici).

- proizvođači-trgovci nedovoljno jasno to označuju + aktivni dio može biti u tjelu konektora kao vga i izgleda jednako kao adapter.. tj adapter u tom dijelu je samo dio koji jedan priključak prilagodi-adaptira dugom npr fizičke dimenzije a čak ni po cijeni ne možemo zaključiti da je nešto aktivni (konverter) tj možda platimo skuplje istu stvar itd.. šteta jer su te stvari nejasne, a kina nudi sve.. samo je tad pitanje nakon mjesec dana čekanja radi li to .. pa čak i da je neispravan-škart i da bi drugi komad radio, može se desiti da zaključiš suprotno itd..