Monitori

Monitor vs Televizor

amiketa ned 29.11.2020 10:09

Pozdrav,

Za potrebe posla, vođenje treninga, pregleda i edukacija putem ZOOM-a razmišljam da uzmem ipak malo veći ekran od standardnog 15inch laptopa.

Znači ekran bi prvenstveno bio namijenjen za posao i cilj je da ljude koji dolaze na ZOOM meeting vidim bolje i lakše a ne da ubijam oči na tabletu i naravno da keran mogu montirati na zid, gdje mi više paše.

Dvojim između monitora ili obočne telke..

Da li netko ima mneki svajet ili iskustva?

Hvala

ihush ned 29.11.2020 12:37

prvi korak je ideja-želja, drugi mogućnosti.. kao tip priključka, npr ima li laptop hdmi ili vga izlaz, o tome ovisi što se može spojiti.

druga stvar je veličina-cijena, monitor ili tv.. ovisi, za rad je bolji monitor, za multimediju (video..) može tv .. tj razlika je u čitljivosti-preciznosti neovisno o rezoluciji + udaljenost.

-važnije, tv nije monitor i ne mora jednako podržavati ono što može monitor + problem drivera-postavke koji može ograničiti kombinacije-izbor mada je 'moguće' čak ovisno o cijeni-klasi laptopa ili gpu pa je o(ne)mogućeno čisto zbog cijene.

-monitor će prikazati sliku kako očekuješ, dok će tv često overscanat (rastegnuti) vidljiv okvir izvan, često taman da ne vidiš npr start-taskbar a tad je naporno tj čak i kad imaš dva ekrana ako prebacuješ pogled postane besmisleno.

-tj tv na par metara udaljenosti neće riješiti problem 'natrpanog' ekrana na 15 inča jer je stvar u udaljenosti pa dođeš na isto ili mogućnosti-preciznosti dok monitor stoji na pola metra i tu je prednost ali je recimo skuplji kad gledaš dimenzije i uspoređuješ s jeftinijim tvima tj praktički ista cijena u rangu 500-1000- 1.500kn i tad pomisliš da je tv-veći =bolji... a često se upravo zato prevariš dok su opcije-postavke jednak problem ograničenja dirvera-hardwarea laptopa npr dual-clone slike ovisno o identičnoj rezoluciji na ekranu laptopa i monitor-tva kao i fizički priključak npr ako je DP tad će malo tva to imati dok imaju noviji i skuplji monitori a još prisutan vga je rijedak na tvu itd itd.

 

-želje? .. tek kad sve posložiš vidiš koliko je dobro-upotrebljivo i ima li smisla, često se razočaraš. TV je uvjek u lošijoj situaciji jer jednostavno nije na radnom stolu ako koristiš klasičan kućni tv u dnevnom boravku itd. a tad je rad nezgodan-nespretan tj ipak je najlakše sjediti ispred monitora, miš-prsti.. kao da voziš po engleskoj, navika. (ali to nije isti problem kad koristiš za školu i sl jer tad se priča-mic-zvuk tj ne moraš tipkati ili čitati.. ali tad je zapravo veličina ekrana sporedna tj nije neko rješenje ako nema ni problema za riješiti)