Monitori

Kako se rjesiti screen tearing problema?

jaki009 ned 6.11.2022 08:38

Pozdrav svima,

 

imam problema sa monitorom, kad igram 2d igrice (npr. terraria i geometry dash) pojavi se screen tearing ili se smanji fps koji monitor prikazuje.

 

 Je li ovo mogu promjeniti u settingsima monitora ili bi trebao bolji monitor ili nešto treće?

 

Usput vSync ne pomaže najbolje.

ihush ned 6.11.2022 08:59

-uključiš vsync i to je to, upravo tome služi i naravno da se tad 'smanji' fps, točnije, gpu radi isto-glađe, ne forsirajući iscrtavanje više nego što monitor može (i time ostaje više resursa za ostale taskove).. dok je problem u samoj igri (igrama, engine-optimizacije kao i to što traži pod requirements-kompatibilnost..) tj taj tip igara je slabo optimiziran ali zato nema posebnih uvjeta i radi na 'ničemu' (umjesto gpu-fičera tad dio posla radi cpu-driver-emulator i zato su performanse lošije neog kod specijaliziranih-optimiziranih igrara ili appsa.. tj to je razlika kad se nešto traži ili generički univerzalno, ''ili-ili'' .. ili radi na svemu ali lošije ili na konkretnom hw-u ali brže-optimalnije..).

 

-to je takav tip igara, enginea, kao minecraft, tetris.. ili word, dok drugi tip igrara korisit jači engine kao quake-cryza-serioussam.. ili videosoft kao adobe-resolvo-acad.. kad je važno koju vga-gpu imaš ili nemaš..

-uvjek je prednost u performansama-mogućnostima kad se koriste napredniji-zahtijevniji fičeri ali to traži odgovarajući hw..

-za terrariju je možda problem rezolucija, možda nedovoljno rama ili cpu-jezgara, možda cpu radi druge stvari (smeće-malware) i itd..

-u pravilu uvjek uključiš sync jer nema smisla-potrebe ići iznad onog što monitor može prikazati, osim kad imaš 'razlog' kao što je to na starijem-lošijem engineu za npr cs-go gdje se to koristi za 'brže trčanje' s lockom na +300fps..

-uvjek će više problema (s performansama) imati upravo takve igre-appsi koji ne traže konkretan (jači) hw, jer ne koriste tad takve 'jače' fičere-mogućnosti, jer tad bi to glađe-brže-lakše radila gpu i rasteretila ostatak sys-pc-ja za ostale taskove (kao mreža, antivirus, audio) koji isto traže svoje resurse, tj tad cpu to lakše odradi (manje posla) + ne samo cpu nego čitav sys jer sve ide kroz mbo-sabirnicu i time se radi 'prometna gužva' kao i da sve ide kroz ram, dok kad se to radi na (u) gpu ostatak računala je slobodan-rasterećen.. i zato problem vidiš u 'nezahtijevnoj' igri, više nego u nekoj 'težoj'... a sve zajedno na kraju ovisi o snazi računala, svih dijelova koji nešto rade a to nije samo gpu nego i ostatak pa i disk-hdd-ssd.. jer čitavo vrijeme igre-app-sys nešto čačkaju.. s razlikom kad imaš dovoljno rama (i vrama) tad igra ne mora učitavati levele u igri nego to obavi na početku.. pa uz iste uvjete brže-glađe radi računalo s više rama (mada je višak beskoristan, uvjek se nekako koristi, tj nije isto koliko viška, 4-8gb ili 8-16-32-više-gb..). itd itd.

ihush ned 6.11.2022 19:01

-za svaku igru imaš opcije-postavke npr rezolucija + ručno editiranje configa i sl. ili tweakovi-patchevi, .. google+igra i po forumuma nađeš nešto slično onom što tražiš..

-drugo je samo podešavanje računala, optimizacija, uklanjanje smeća-viška (nepotrebno dok igraš tj ovisi što je usko grlo, npr ako imaš malo rama.. pa i defrag diska ili oc-cpu...).