Monitori

Drugi monitor - koji prikljucak i adapter?

ByteRat pon 28.8.2023 20:29

Lijepi pozdrav!

Imam graficku koja podrzava 1 hdmi i 3 display port ulaza. Do nedavno sam imao 1050 koja je na sebi imala DVI-d tako da mi je jedan monitor bio spojen preko HDMI, a drugi preko DVI-d.

Drugi monitor je stari tip i ima VGA i DVI-d ulaze. E sad me zanima, sto i kako spojiti na novu karticu koja samo ima hdmi i dp? Gledao sam i nisam mogao naci nikakav adapter za DVI-d to DP. 

Isto tako zanima me ako recimo uzmem ovaj adapter Link, da li ce raditi ili je potrebno jos nesto dodatno? 

DVI ulaz na monitoru je ovaj , koliko sam uspio skuziti to je DVI-d ali nisam ni za to siguran :) 

Lijepi pozdrav!

EDIT: Eh, da samo da napomenem na tom drugom monitoru ocito mi je samo bitno da je extended screen, drzat za otvoren OBS, Discord i sl. stvari, znaci nije sad da mi je kvaliteta pretjerano 

bitna posto je primarni monitor spojen na HDMI. 

Vavoom pon 28.8.2023 21:13
ByteRat kaže...

Drugi monitor je stari tip i ima VGA i DVI-d ulaze. E sad me zanima, sto i kako spojiti na novu karticu koja samo ima hdmi i dp? Gledao sam i nisam mogao naci nikakav adapter za DVI-d to DP. 

Isto tako zanima me ako recimo uzmem ovaj adapter Link, da li ce raditi ili je potrebno jos nesto dodatno? 

DVI ulaz na monitoru je ovaj , koliko sam uspio skuziti to je DVI-d ali nisam ni za to siguran :) 

EDIT: Eh, da samo da napomenem na tom drugom monitoru ocito mi je samo bitno da je extended screen, drzat za otvoren OBS, Discord i sl. stvari, znaci nije sad da mi je kvaliteta pretjerano 

Za ovo šta si naveo, trebaš DP-HDMI converter koji spajaš na DP out na grafi + HDMI-DVI converter (ili kabl) koji spajaš u ovaj drugi mon, znam da to produžuje masu kablova ali šta ćeš, te convertere imaš na Amazonu za manje od $50, mislim da će to raditi 

ihush sri 30.8.2023 10:33
ByteRat kaže...

Lijepi pozdrav!

Imam graficku koja podrzava 1 hdmi i 3 display port ulaza. Do nedavno sam imao 1050 koja je na sebi imala DVI-d tako da mi je jedan monitor bio spojen preko HDMI, a drugi preko DVI-d.

Lijepi pozdrav!

-prvo nauči ''gledati'' smjer kabla-signala. Važno je kad tražiš tj kod adaptera može i dvosmjerno dok konverter-aktivna elektronika radi jednosmjerno..

-signal ide od grafičke prema ekranu, ne obrnuto. Trebaš DP ili HDM na DVI, nadavno DVI-D..

-za to je dovoljan adapter, jeftino, radi.. ono što si stavio na link je konverter, radio bi ali ograničeno, skuplje bez potrebe jer imaš DVI priključak tj vga je analogni dok je dvi-d digitalni i kad imaš digitalni tad ne treba konverzija digitalnog u analogni nego koristiš digitalni.

-trebaš dp ili hdmi na dvi adapter

-u pravilu je jeftinije hdmi, dostupnije po trgovinama i bolje+jeftinije od konvertera koji nisu više skupi ali su ograničeni rezolucijom-radom jer tad grafička ne vidi monitor nego posrednik-čip-elektroniku i sve mogućnosti tad ovise o čipu-konverteru uz obično lošiju kvalitetu.

adapter hdmi-dvi je cca 20kn, 3-5€.. dp je u pravilu dvostruko skuplji i slabija ponuda.