cvetasti ned 4.1.2015 19:29

Pozz forumasi

 

Da pokrenem jednu interesantnu temu. Sta je to ustvari hard reset / factory reset ili master reset.

 

Hard Reset vraca vas mobilni uredjaj na fabricke postavke, na postavke kao sto su bile kad ste ga prvi put kupili. Vecinu vasih mobilnih problema mozete rijesiti sa hard resetom  kao sto su zamrzavanje ekrana, resetovanje, spor rad ili cak vracanje zaboravljenih lozinki ili lock patterna. Android kao software donosi dosta problema kao sto donosi i sam PC.

Postoji jos nacina kako rijesiti softwarske probleme android uredja ili uopsteno smartphones-on a to su firmware, update itd. Mozda ima neka vec otvorena tema, ako ne otvorit cu je ja licno uskoro.

 

O ovome govorim http://factoryhardreset.com

Spiridon uto 3.5.2016 21:39

Pozz.

Da dam mali doprinos. Evo kako se uspješno hard resetira Lumia 520 s Windowsima 8.1. www.hard-reset.in/nokia-lumia-520-hard-reset.html

Meni je danas uspjelo. Ima za još uređaja ali to na vlastitu odgovornost. Btw, tema bi mogla biti vrlo korisna...

crocohun ned 20.9.2020 16:52

Pozdrav,

 

ako se nekom da, molio bi pojašnjenje da li je factory reset jednak kao npr. formatiranje kompjutera s novim windowsima? tj. da li bi bilo razlike u radu mobitela kad bi ga samo resetirali i kad bi mu nanovo stavili novi operacijski sustav.

 

Hvala.

display name ivo ned 20.9.2020 19:21
crocohun kaže...

Pozdrav,

 

ako se nekom da, molio bi pojašnjenje da li je factory reset jednak kao npr. formatiranje kompjutera s novim windowsima? tj. da li bi bilo razlike u radu mobitela kad bi ga samo resetirali i kad bi mu nanovo stavili novi operacijski sustav.

 

Hvala.

U biti nije. Factory reset na mobitelima, tabletima ali i novim Windowsima 10 vraća uređaj u početno stanje brišući sve ono što je korisnik naknadno instalirao i stavio na uređaj. Sam operativni sustav ostaje na uređaju samo se vraća u početno stanje.

 

Formatiranje kompjutera s novim Windowsima je malo drugačije. Ispravnije je reći da se formatira disk čime se briše apsolutno sve sa diska, a Windowsi se potom instaliraju sa nekog vanjskog medija (CD, DVD, USB disk...).

 

Razlike bi bilo ovisno o problemu. O čemu točno pričamo? Računalu, mobitelu, tabletu?

crocohun pon 21.9.2020 10:41

Pozdrav i hvala na odgovoru.

 

Znači riječ je o mobitelu koji se s vremenom usporio, moja analogija je bila ta da recimo kad se to dogodi računalu, računalo formatiram i stavim novi os nakon čega komp ponovo dobro radi.

Zanima me da li je isti slučaj i s mobitelom. Zanima me ima li razlike ako vratim postavke na factory reset ili ako idem petljat i stavim novi os? Iz nekog prijašnjeg iskustva mi se čini da vraćanje na tvorničke postavke moba služe kao kratkoročno riješenje al da se brzo opet stvari vrate na isto (brzina otvaranja aplikacija itd)

 

Hvala

bunker pon 21.9.2020 11:16


Crocohun , ima razlike :

Na računalu je operativni sistem smješten na hard disku ( može i na USB stiku, no nebitno ). Ti možeš u potpunosti obrisati sve sa tog diska, kreirati novu patricijski tablicu, kreirati nove particije, downloadati ISO image Windowsa ili Linuxa, možeš kreirati instalacijski medij i sa njega instalirati čisti win10 ili neku Linux distru, te nakon instalacije instalirati drajvere i potrebne aplikacije, igre ...itd...

Kod OEM računala obično postoji skrivena particija na disku na kojoj je smješten ISO image Windowsa u kojeg je proizvođač tog računala ubacio drajvere i svoje aplikacije, i onda se to obično poveže sa nekom funkcijskom tipkom pa ti npr f4 pokreće recovery postupak u kojem će se dio diska formatirati i onda će na njega biti instalirano ono kaj mu dođe iz one skrivene particije.

Kod računala ti možeš lako i drugi disk ubaciti i na njega raspakirati kaj ti volja .


Kod mobitela ti je znatno smanjen manevarski prostor, i hardverski i softverski.

Ne budeš ti baš lako na mobu zamijenio hardverski dio u kojem se skladište podaci .

Nadalje, goli android bi ti jako teško natjerao ( bez dovoljno znanja ) da radi na tvom mobu. Tebi treba datoteka u koju je proizvođač tvog mobitela već posložio i operativni sistem i upravljačke programe. Taj dio se isto nalazi uskladišten u tvom mobitelu, i sa njega se pokreće instalacija sistema nakon vraćanja na tvorničke postavke.

Osim te datoteke, u mobu ima i drugih bitnih datoteka bez kojih ti je mob hrpa plastike, tako da je kod moba potrebno daleko više znanja ako baš želiš sve nanovo kao što to lako možeš kod računala..

crocohun pon 21.9.2020 11:40

Hvala. Nije da ja baš želim novi os, čisto me zanimalo što se u stvari dobije sa resetom na tvor. post. i koje su opcije korisnika kad mu mob počne štekat. Nadam se da nije jedina opcija kupit novi mob. 

Kolko vidim, napisao si da se nakon vraćanja na tvorničke postavke, nanovo instalira sistem. Da li bi to onda značilo da se radi format diska i nanovo instalira os koji je bio prilikom kupnje moba?

boxer pon 21.9.2020 12:27
crocohun kaže...

Hvala. Nije da ja baš želim novi os, čisto me zanimalo što se u stvari dobije sa resetom na tvor. post. i koje su opcije korisnika kad mu mob počne štekat. Nadam se da nije jedina opcija kupit novi mob. 

Kolko vidim, napisao si da se nakon vraćanja na tvorničke postavke, nanovo instalira sistem. Da li bi to onda značilo da se radi format diska i nanovo instalira os koji je bio prilikom kupnje moba?

 Odgovoreno ti je - Factory reset ti resetuje smartphone na "tvorničko" stanje kao kada si ga kupio i dobiješ tzv "brzinu" kao i prvog dana kada si ga koristio. 

Ne radi klasični format memorije kao OS, ne briše pa instalira nanovo sistem,  nego formatira sve tvoje sadržaje i aplikacije osim tvornički instaliranog sistema. 

Smartphone ti se vrati na stanje kao da si ga tek uzeo koristiti bez adresara, kontakata, bilješki, google accounta, nema fotografija i svega ostalog što ti kao korisnik dodaješ. Prije factory reseta napravi backup svega što želiš sačuvati pa to povrati inakon reseta. 

bunker pon 21.9.2020 12:28


Crocohun , idemo po redu da lakše shvatiš:

Kupio si mob i prilikom prvog paljenja si vidio da je npr na njemu android 8 i hrpa aplikacija. S vremenom ćeš ti nadograđivati taj android, i ajmo reći da ti je sada na njemu android 10 i gomila aplikacija . Svaka nadogradnja sistema je nadogradila i onaj ISO image skriven u tvom mobitelu sa kojega se odrađuje reset. I ako bi ti sada na tom mobitelu napravio factory reset, mob bi se ugasio, upalilo, pobrisao korisnički dio diska i iz onog skrivenog dijela bi ti instalirao android 10 sa aplikacijama koje dođu uz taj ISO androida. Nakon toga bi sistem svejedno povukao par ažuriranja ( ne ide novi ISO/rom za male zakrpe ) a i sve aplikacije bi se ažurirale ( iz trgovine ) nakon kaj se ulogiraš u Google račun.

Nakon reseta ćeš imati malo više mjesta na disku jer su se pobrisale gomile nepotrebnih datoteka zaostalih od mnogih instalacija i ažuriranja i korištenja a sama brzina i fluidnost neće tebi biti značajno različita na današnjem prosječnom mobilnom hardveru ( sistem sam miče iz memorije, pazi na bateriju, ekran, povezivost....). S vremenom će ti se opet napuniti "disk" na mobu ( 1 do 2 godine na prostoru 32 do 64 GB ) tako da bi dobra taktika bila da čim manje toga držiš na mobu ( fotke, filmovi, pjesme, dokumenti...) te da te datoteke čim više trpaš u online skladišta ( gdisk, onedrive, dropbox...)...

@boxer

Ako si u međuvremenu ažurirao os, onda povrat tvorničkih postavki ga neće baš vratiti na stanje u kakvom je bio kada si ga kupio, nego će os biti u verziji na koju si ga zadnje nadogradio.

Stvar je u prijevodu, factory na engleskom ima više značenja, a riječ tvornički automatizmom asocira na stanje pri izlasku iz tvornice, pa je očigledno da je u tom kontekstu pogrešan prevod.