cibalia sri 27.1.2021 14:18

imam ram ddr4 kingston 8 gb ddr 2666Mhz cl19  KVR26N19S8/8    procesor je ryzen5 2600   matična ASROCK A320M-HDV R4.0  dali ova memorija može raditi na 2666 Hz jer mi pokaziva da radi na 1333 

 

lp

 

 

ihush sri 27.1.2021 16:32

ovisi kako koji program čita-prevodi-prikazuje podatak tj double-data=dvostruki takt stvarni-efektivni.

-poštenije je navoditi stvarni (ne efektivni) takt, tj 1333 ali svi vole navesti veći broj, reklama.. mada je to isto, 2666 ..

-drugi problem može biti kad nisi siguran što je stvarni takt, tj moguće je svašta, .. a opet reklama-marketing, površno znanje prosječnog korisnika i reklamirana brzina kao clock-mhz-takt ili propustnost-BW koja je umnožak takta i latencije.. tj važnija je latencija RAS-CAS, drugi podatak koji možeš pročitati na ramovima, npr cas 15 ili 17 .. manji broj=brže, tj svaki ram može raditi na različitim postavkama fsb-umnožak i upravo se pauzama-latencijom to riješava, tj ukupna propustnost u sekudni je bolje mjerilo kao što u dualchanel modu na istom clocku imaš bolji rezultat ili kao što cpu s više jezgara može više mada je isti clock.. tj kao što je clock na cpu-gpu manje važan od onog što stvarno može-radi jedino što ram nema drugih fičera kojima bi to uspoređivao.

 

+ svi proizvođači zbog reklame-interesa navode npr OC podatke, kao moguće-max.. no to ne znači da ćeš ih odtvariti tj može ovisiti o cpu, o mbo-chipsetu i kombinaciji npr koliko rama (kapacitet do max) i broj modula (keksića, 2-4..) kad se brojevi možda mijenjaju (na niže). Tako 'zavaravajuće' označavaju ram, mbo, svašta.. npr napon (voltaža) za oc.. jer svi vole 'jače' brojeve neovisno što su možda zapravo isti i rade jednako, tj važno je samo da ne potrošiš više novca za nešto što je formalno brže-skuplje realno isto ili da ne radi kako si očekivao (sporije).

 

-s CAS podatkom konkretnije znaš koji je brži, tj na istom clocku manje latencije će dati osjetno brži rad-rezultat. Do nove serije ryzena je to bilo važnjie za amd cpu, dok je oduvjek intel imao veći keš.. sad je to isto.. tj upravo zbog keša u cpu je manje važna 'prava' brzina rama jer level-1-2-3 služi upravo tome kao amortizer tj što radiš zahtijevnije taskove i više koristiš ram to je taj podatak važniji dok prosječan korisnik ne može primijetiti razliku u radu najsporije-najbrže memorije osim u sintetičkom benču koji je zapravo besmislen. .. tj i sam clock koji je 1333 ili 2666 jer je isti, samo druga oznaka-mjerna jedinica, stvarni-efektivni.

 

-karikiran primjer, za razumjeti razliku mhz-cas tj ukupna propustnots rama, npr da ram radi na 1000mhz, s cas 10, to je jednako efektivno kao da radi na 2000 s cas 20, tj ukupna propustnost je umnožak (razlomak) i ako usporediš cijene tad ćeš primijetiti da jeftin ram ima veći cas ili da je skupji baš onaj koji navodi manji cas na nekom clocku (osim izuzetka kod promjene cijena ili nove robe...).

 

-info za cpu-ram-mbo .. ti prikaže i ostale moguće brzine (clock-cas) za svaki modul po jedec standardu ili xmp-profili kao za oc.

-kod OC računala matematika je malo složenija, tj rezultat nije uvjek linearan, tj ne mora najviši clock biti najbrži u radu.. tj omjer FSB-matične, cpu, sabirnice, kontrolera.. tek kad je sve sinkrono, tad imaš stvarnu brzinu, ako je asinkrono tad imaš zastoje, kao u prometu-cesta i semafori vs zeleni val ili autoput. Tad se često desi da je optimalan oc nešto niži od max-oc-a jer tad sve radi bliže maxu dok korak više ostale komponente padnu na prvi niži zajednički nazivnik-množitelj a to je možda sporije nego na nižem clocku.

 

-zato je puna oznaka rama upravo to sve, clock, cas ili PC-propustnost-BW (npr 12800-16000-24000..) + broj koji vidiš na kraju, 8 (ili 9) + R x2.. rank-redovi, tj to je broj chipova na modulu, od kojih je zapravo dobiven kapacitet i označava se u BITima, dok ne kapacitet ram modula označava u BYTEovima tj x8 komada= bitx8=byte. .. .a 9ti je parity ECC za server memoriju ili Rx2 .. broj chipova-gustoća tj single-double sided jer tako bios prepozna-podržava kapacitet modula i upravo o tome ovisi jel kompatibilan (osim napona i sl.) tj kako idu dalje s razvojem pojave se chipovi veće gustoće tj u istom chipu je x2 više mjesta-bitova i tad na modulu ima manje chipova, npr ne 8 nego 4 .. tj to je modul veće gustoće i ako bios ne prepozna tad npr vidi 50% kapaciteta jer ga ne zna adresirati ili ne pali itd. itd. 

 

-pravilo, nepisano :) .. kod uparivanja uvjek se preporučava iste-identične module-parove, ali teoretski svaki kompatibilan modul bi trebao raditi, u svim kombinacijama pa i dualchanel.. no ne radi uvjek-sve i zato to pravilo. Tj kad uparuješ nije važnan brand-marka nego modul, brojevi-chipovi-oznake.. no najsigurnije da će sve raditi ok kad su identični, ista serija i zato ako postoji u trgovini tražiš isti, ako ne tad neki sličniji tj gledaš broj chipova i zaključiš koji 99% radi dok neki noviji (gušći) možda radi tj dok to ne atestira proizvođač mbo ili ne izbaci bios update nije sigurno.

-naravno napon mora biti identičan kao i fizički oblik (zarezi) tj ne miješati ddr2-3-4.. + paziti na sva slova kao L-low voltage, ili ne nasjedati reklami kao OC.. jer svi moduli po standardu moraju raditi-podržavati +/- 10% nominalnih brzina i napona kao tolerancija ili što često početnik pogrešno protumači da navedena voltaža za oc znači da je to bolje-jače i da treba tako podesiti u biosu.. ne to je opasno tj ako ne ide ekstremni oc nepotrebno-rizik tj to je samo atestiran max ali ne normalan za rad preporučljiv napon (samo podržan-dozvoljen i sl. ne bolji ili preporučen).

 

cpu-id, hwinfo, bios.. možeš raznim programima vidjeti podatke ili u samom biosu.

+ clock ovisno o postavkama (štednja-hlađenje..) u idlanju pc spušta clock i tad vidiš neki manji broj, u testu-radu veći itd.