Linux

[Tutorial] Instalacija Ubuntua 10.04 LTS

beno101 uto 8.3.2011 21:38

1. DIO TUTORIJALA

 

Pozdrav svima!

Ako ste se odlučili na ovaj "hrabar" pothvat, bez brige, to nije uopće ništa strašno.

A vi koji niste, propuštate užasno mnogo.

 

Eto.

Ako pak biste htjeli linux, ali opet prvo vidjeti kako to izgleda koristite VirtualBox kojim možete simulirati računalo i instalirati Ubuntu.

 

Pa da počnemo:

 

1. alati koji su vam potrebni

- Ubuntu 10.04 LTS

- ImgBurn - za prženje .iso slike na cd

- VirtualBox - za testiranje instalacije Ubuntua na virtualnom računalu

 

2. postavljanje VirtualBoxa

 

pbandov pon 28.3.2011 11:46

e prijatelju, čito sam neke tutove za kako inst. ubuntu na usb. Ali stalno upozoravaju na komande kojima formatiram USB, ono da ne bih zabunom obriso particiju na hardu. Mogo bi i za instalaciju na USB napraviti neki tut., jer meni bi dosta dobro bilo da imam ubuntu na USB-u, pa da mogu u školi i drugdje pokretat direktno {#}

 

Imam jedan problem, instaliro sam ubuntu na komp....ali ne radi wireless, firmware missing piše. Šta da radim ?

ihush sri 30.3.2011 20:31
pbandov kaže...

..Mogo bi i za instalaciju na USB napraviti neki tut., ..

- najsigurniji način, odspojiš sve diskove (HDD), tako nemože bit zabune (oko brisanja) i grub će bit na USBu.

Drugi (logičan) način je prema velićini (još uvije je HDD osjetno veći), ako znaš velićinu USBa to je dovoljno.

- većina BIOSa nudi opciju izbora (quick boot) npr F12/F8 .., tako da nije ni potrebno ulaziti u BIOS za redosljed.

pbandov sri 30.3.2011 21:44
ihush kaže...
pbandov kaže...

..Mogo bi i za instalaciju na USB napraviti neki tut., ..

- najsigurniji način, odspojiš sve diskove (HDD), tako nemože bit zabune (oko brisanja) i grub će bit na USBu.

Drugi (logičan) način je prema velićini (još uvije je HDD osjetno veći), ako znaš velićinu USBa to je dovoljno.

- većina BIOSa nudi opciju izbora (quick boot) npr F12/F8 .., tako da nije ni potrebno ulaziti u BIOS za redosljed.

nisu loše ideje, prvu ne mogu jer sam na laptopu. Ali thx {#}

ihush sri 30.3.2011 23:15
pbandov kaže...
..

nisu loše ideje, prvu ne mogu jer sam na laptopu. Ali thx {#}

 -naravno da možeš.. izvadiš HDD. Čak ako te muči garancija to je normalna procedura -dozvoljena. Potreban je samo mali šarafciger (obično križni-philips).

pbandov sri 30.3.2011 23:41
ihush kaže...
pbandov kaže...
..

nisu loše ideje, prvu ne mogu jer sam na laptopu. Ali thx {#}

 -naravno da možeš.. izvadiš HDD. Čak ako te muči garancija to je normalna procedura -dozvoljena. Potreban je samo mali šarafciger (obično križni-philips).

nisam glup, znam da se može, ali nemoj odmah imati predrasude. Moj laptop ti nema križne navoje, dapače, na donjem dijelu kučišta ima 4 gumene opruge za ravnotežu, koje moram jeb*čki čupati da bih došao do navoja koji je u zvijezdi (nije problem, imam odvijač za takav navoj, klasika proizvođač štiti svoj proizvod), i onda bih morao cijelo donje kučište vaditi van, i dodatno hard. Drugim riječima, stvarno nemam ni volje ni živaca sve to raditi. Da je to na običnom PC-u ili na mom starom pokidanom laptopu, ok.

Ustvari kad malo bolje pogledam konstrukciju svoga laptopa, vidim da je to gotovo nemoguće izvesti s obzirom da je cijelo donje kučište praktički i kao bazen za sve komponente. Morao bih ga rastaviti sa gornje strane, a to je onda sasvim druga priča. Mislim ovo je relativno glupo gubljenje vremena i muka samo da stavim OS na USB.

1domagoj1 čet 31.3.2011 00:37

Čemu komplikacije?

 

Sasvim pristojna instalacija može se napraviti sa USB Startup Disk Creatorom.

System > Administration > USB Startup Disk Creator

Nađeš .iso koji hoćeš instalirati (Ubuntu), odabereš disk, tj. USB na koji hoćeš staviti i dolje si odabereš storage kolko hoćeš da bude veliki da si tu spremaš postavke i dokumente, tak da imaš persistent install, a ne čisti live koji bi se resetiral svaki put kad ga upikneš nanovo.

 

EDIT: Ovo je naravno iz Ubuntu-a instalacija.

1domagoj1 pon 11.4.2011 00:49

Particioniranje

 

Dakle, idemo razriješiti dilemu kod particioniranja diska koju ima većina početnika (te ih to često zbuni).

 

Pa počnimo. Linux ima malo drugačiju shemu particioniranja od Windowsa. Na Winsima samo lupite jednu C: particiju gdje se smjeste Windowsi i eventualno još jednu D:/E: ili koje već slovo, za pohranu podataka. Ovdje je stvar malo drugačija.

 

Najčešće korišteni file systemi na Linuxu su ext file systemi (ext, ext2, ext3 i ext4). Postoje i drugi, JFS, XFS, ReiserFS, GFS, no ja ću ovdje govoriti samo o ext fs-ima, jer su najkorišteniji. Na kraju je sve to osobni odabir, no moja preporuka je ext za početak.

 

Dakle, ext. Ext je extended file system, fs posebno rađen za Linux. Njegov nasljednik je ext2, second extended fs. Zatim dolazi ext3, praktički ext2 fs, ali s dodanom podrškom za journaling. Zadnji extended fs je ext4, on je ujedno i najmoderniji ext fs, stabilan od kraja 2008. godine.

 

Zatim tu dolazi swap. Swap nije file system, već posebna particija (na Windowsima je to file koji se po potrebi povećava/smanjuje) koja služi za pohranu podataka ako u RAM-u nema dovoljno mjesta. Kad zatreba neki podatak koji se nalazi u swapu, on će se zamijeniti s nekim podatkom u memoriji (s kojim će se točno zamjeniti određuje se raznim algoritmima koji prelaze opseg ove "kratke" XD digresije).

 

E sad, particioniranje. Za normalan rad Linuxa, sasvim je dovoljna jedna particija, a to jeeeeee (tadadam ta dam):

 

/

 

"/" je root particija. Tu je smješten OS (i ostali programi, podaci, o tome kasnije). Ako nemamo dosta memorije, na to još dodamo i swap particiju i to je to. No, u praksi se to malo drugačije radi.

 

Najjednostavnije shema je ova: root particija, home particija te swap particija. Dakle, "/", "/home" i swap. Na /home particiju se stavljaju korisnikovi podaci. Znači, vaše slike, videi, dokumenti, muzika, konfiguracijski fajlovi programa (tipa, koje bookmarkse imate u browseru, koju vizualnu temu koristite i sl.).

 

Ponekad se posebno radi i /boot particija u koju se smješta bootloader, no OS će sasvim normalno raditi i ako ne stavite posebnu /boot particiju. Zapravo, bilo koji direktorij unutar "/" se može staviti kao posebna particija. Osnovno o filesystem hierarchy standardu pogledati ovdje, za više izgooglajte.

 

Sljedeća stvar: svaki direktorij i svaki fajl potpadaju pod "/", bez obzira nalaze li se na istoj particiji ili posebnoj. Ukratko, to bi značilo da se npr. /home, iako je na drugoj particiji, nalazi unutar "/" direktorija. Možda trenutno zvuči malo zbunjujuće, ali to si zamislite kao neki tunel, neku cijev koja spaja sve te direktorije i fajlove - bez obzira na kojoj su particiji - pod root iliti "/". Kao da npr. na Windowsima iz C: particije idete otvoriti D: particiju. Tako je hijerarhija strukturirana. Okej, da sad tu previše ne pričam idemo napraviti nešto konkretno. Dakle, odlučili ste se instalirati Linux i ručno particionirati disk.

 

Složit ćemo najjednostavniju shemu. "/", /home i swap. Prvo napravimo jednu particiju, 10-15 GB (više od toga ne treba) na kojoj ćemo napraviti ext4 fs. Tu će biti smješten naš OS. Mount point te particije će biti "/".

Zatim napravimo drugu particiju, veličina po želji, sami procjenite kolko mislite osobnih podataka stavljati, pa prema tome stavite i veličinu particije. To može biti 20 GB, 30 GB, 100 GB. Vaša procjena. Također radimo ext4 fs. Mount point ove particije će biti "/home".

Zadnju particiju koju napravimo postavimo za swap (swap nema mount point-a). Postoji nepisano pravilo da bi veličina swap particije trebala biti duplo veća od količine RAM-a, no s obzirom na današnju količinu memorije to je nepotrebno. Ta praksa je bila dobra u doba kad su računala imala po 128, 256, 512 MB RAM-a, danas kad imamo računala sa po 4-8 GB RAM-a, dupla količina swap-a zbilja nije potrebna (čak možda niti sama swap particija). Opet se sve svodi na osobni odabir. Ja recimo imam 2 GB RAM-a i imam swap particiju veličine 4 GB. To vam može biti neka vodilja. Možda je to čak i malo pretjerano. Osobno smatram da je i za 4 GB RAM-a, 3 GB swapa sasvim dovoljno. To je vaš izbor.

E sad, postoji još jedna finta, a to je, gdje napraviti particije? Na početku diska, na sredini diska ili na kraju diska? Početak diska je bliže središtu "kruga" tj. ploče(a), a kraj diska je "prema van". Na početku je diska radijus manji, što znači da glava može podatke brže učitati na početku diska nego na kraju gdje je radijus veći. Stoga se preporučalo da se swap particija stavi bliže početku diska, a onda ostalo prema kraju. No, opet s današnjom brzinom diskova (i pojavom SSD-a), takvo nešto nije više potrebno, pa se nemojte niti zamarati time.

 

Dakle, za naš sustav složili smo sljedeću shemu:

 

/  -   10-15 GB, ext4 fs

/home - po osobnoj procjeni, ext4 fs

swap - opet po osobnoj procjeni, otprilike na 2-4 GB RAM-a, 3 GB swapa (moje osobno mišljenje, naravno)

 

Posebnu /boot particiju nismo radili, ali ako ju radite, otprilike 32 MB su dovoljna (za stari Grub Legacy), za GRUB2 je potrebno ipak malo više, recimo 64 MB, samo onda posebno naznačite u installeru da se bootloader instalira na tu posebnu /boot particiju. Na njoj se obično radi stari ext2 fs.

 

Također, možete si pogledati i ovaj sticky.

 

Eto, nadam se da sam bacio bar malo svijetla na "misteriozno" particioniranje kod Linux-a.

maherDP sub 4.6.2011 18:05

ok a skino sam linux aj kao da ga stavim na windows i instaliram i restartam komp i prilikom boota izaberem linux OS
i dođe mi crni zaslon kao CMD-program i moram pisat naredbe a ja neznam nijednu

kak to riješiti 

maherDP sub 4.6.2011 18:15
maherDP kaže...

ok a skino sam linux aj kao da ga stavim na windows i instaliram i restartam komp i prilikom boota izaberem linux OS
i dođe mi crni zaslon kao CMD-program i moram pisat naredbe a ja neznam nijednu

kak to riješiti 

jel zna ko rješenje za ovo

sumski ned 5.6.2011 07:48
maherDP kaže...

ok a skino sam linux aj kao da ga stavim na windows i instaliram i restartam komp i prilikom boota izaberem linux OS
i dođe mi crni zaslon kao CMD-program i moram pisat naredbe a ja neznam nijednu

kak to riješiti 

Koji si linux(distribuciju) instaliral?

U pravilu bi sa skoro svakom (osim Archa , Gentoo-a i još ponekih) trebal dobiti grafičko sučelje.

 

 

Burek20 uto 20.12.2011 20:00

Imam jedan problem. Čitao sam prijašnje kometare i tražio po forumu ali nisam vidio da itko o tome govori. Dakle jučer sam skinuo linux ubuntua 11.10- desktop- i386. (695 MB)

 

Imam win 7 i preko magic iso sam pokrenuo instalaciju. Samo sam trebao pass upisati koji želim. On je skidao dobra 2 sata neke dodatke tako da im sada linux zauzima 17,5 GB harda.
oke to nije problem...problem je što se želim riješiti win 7 jer mi se komp svako malo gasi sam od sebe i imam čudne greške u sustavu.

Ali nije mi niti problem da ova 2 OS ostanu..ali ja želim da nekako prebacim stvari (pjesme, slike, video) sa win na linux. Dakle kad odem na linux (ponudi mi da odaberem kad palim komp) tamo mi piše da im je zauzeto 260 GB harda ali nemogu pristupit podatcima koji su na njemu.
-- dakle zanima me da li postoji neki način da dodem do svojih podataka bez da moram preko usb-a ili nekog drugog harda prebacivati stvari na ovaj hard na kojem su vec sve te stvari...ali pod win 7-icom.


mario.L_hr sub 24.12.2011 23:15
Burek20 kaže...

Imam jedan problem. Čitao sam prijašnje kometare i tražio po forumu ali nisam vidio da itko o tome govori. Dakle jučer sam skinuo linux ubuntua 11.10- desktop- i386. (695 MB)

 

Imam win 7 i preko magic iso sam pokrenuo instalaciju. Samo sam trebao pass upisati koji želim. On je skidao dobra 2 sata neke dodatke tako da im sada linux zauzima 17,5 GB harda.
oke to nije problem...problem je što se želim riješiti win 7 jer mi se komp svako malo gasi sam od sebe i imam čudne greške u sustavu.

Ali nije mi niti problem da ova 2 OS ostanu..ali ja želim da nekako prebacim stvari (pjesme, slike, video) sa win na linux. Dakle kad odem na linux (ponudi mi da odaberem kad palim komp) tamo mi piše da im je zauzeto 260 GB harda ali nemogu pristupit podatcima koji su na njemu.
-- dakle zanima me da li postoji neki način da dodem do svojih podataka bez da moram preko usb-a ili nekog drugog harda prebacivati stvari na ovaj hard na kojem su vec sve te stvari...ali pod win 7-icom.


Malo si fulao temu, postaj piitanje ovdje i nastavi tamo raspravu.

 

Nisam razumio na koji si način instalirao Ubuntu, mada prema ovome što si opisao sve vuče na wubi. Možda je to tvoj izvor problema.

 

Najjednostavnije rješenje je da napraviš zasebnu particiju na koju ćeš prebaciti samo podatke. Particiju formatiraš u NTFS. Linux bez beda čita NTFS kao i winsi. Nakon toga napraviš clean install Ubuntua, bootaš ga s Live CD-a (nikako pokretati instalaciju iz winsa) i instaliraš na particiju gdje se nalaze winsi (napravi /, swap i home particiju) i to je to.