Linux

Multiboot na zasebnom disku:

Festus čet 15.10.2020 19:25

Pozdrav, trebala bi mi pomoć ako se nađe neko dobre volje. Situacija je pomalo specifična, stoga san se odlučio na otvaranje nove teme. Naime, namjeravan na prvi disk (SSD) instalirat Windows 10, a na drugi disk (HDD) instalirat dvije ili više Linux distribucija, ali na način da su potpuno odvojene i neovisne o Windowsu na prvom disku, odnosno da na Windows disku ne bude fileova koji pripadaju Linuxu. Naiša san na ove upute (odgovor s 98 glasova), dali je to-to?: https://askubuntu.com/questions/726972/dual-boot-windows-10-and-linux-ubuntu-on-separate-hard-drives

 

Ako san dobro razumio, autor tvrdi da je Windows disk osta potpuno netaknut jer je Linux unio nekakve informacije u UEFI? E sad, ovo su upute za jednu distribuciju na zasebnom disku, dali bi proces bio isti ili sličan za instalaciju više distribucija na način da HDD razdvojim na više particija, di bi svaka bila za jednu instalaciju?

 

 

ihush čet 15.10.2020 19:59

-da bi to razumio.. :) može se na više načina.

-normalan, u postojeći bootmeni se doda novi boot-os-meni-stavka.. tj jedan boot manager neovisno koliko imaš oseva na koliko diskova-particija. To je multiboot.

-drugi način, odvojen boot, sasvim drugi bootmanager, drugi boot disk, možeš birati kroz CMS (ili dodati u winboot-grub one druge..).. to bi mogli nazvati multi-single/multi boot.

-treći način, bez boot diska-managera, svaki put bootmedij.. itd. (bezveze, čista slavenska trilogija kao treća opcija..) :)

 

-u svakom  slučaju svaki os ide na svoju particiju (os-appsi ne razlikuju disk-particiju tj može biti disk sa storinu particija.. ili stotinu diskova ili bilo koja kombinacija npr 10diskova x10particija.. minus ograničenja-standardi pa je to po disku recimo 16 dostupnih particija, dok ih može biti i više ali nisu tad sve dostupne ili pod win ovisiš o usa-abecedi..)

-neovisno koji os, win, lin, verzije, distre, svaki je na svojem 'disku' (ili particiji) dok je jedan disk-boot u biosu, odnosno jedan boot manager win-lin.. koji boota oseve i to je tad multiboot a ako su odvojeni tad npr promjeniš disk ili koristiš CMS (f-tipke) za izbor boot diska time i boot managera tj ono što možemo nazvati multi-single boot (jer nije jedan meni za sve, nego svaki ima svoj-jedan..).

 

-za drugu kombinaciju, kao najsigurniju, jednostavno odspojiš disk na kojem je win (i boot..) i instaliraš na drugi disk kao što planiraš, kad je gotovo dodaš po želji disk i podesiš u biosu koji je defaultni boot npr win dok za lin tad koristiš cms-- ili u win meniju dodaš lin, jer od w8-nadalje win podržava i lin u bootmeniju, tj nije više samo grub univerzalni bootmanager. Ako koristiš win meni tad je praktično prebaciti ga u win7-legacy mod (izgled) dok je novij w8-10 onaj s ikonom.. i tad za drugi os moraš u dupli reboot.. (msova glupost) dok je u legacy sličan grubu, radi. Lakše održavati i sl. .. npr easybcd ili ručno, grub može svašta, sve ali ako se raspadne tad je daleko teže pokrpati ga (a to se desi početnicima.. ne pitaj kako..) :)

 

-ovisi kako imaš podešen bios, npr uefi, secboot.. (isključiti fast, ne koristiti sleep-hyber.. jer to radi probleme drugom osu. =drty disk.)..

no zapravo je malo besmisleno, osim učenja.. tj možeš jednako koristiti VMove, možeš bootati live stikić (ili napraviti usb-persistent.. kao live ali kao install.. a live na stikiću) .. može to i win, ali ms to otežava, licence kao win2go ili minipe.

-jer ako stvarno koristiš neki os, tad ostali nisu nešto potrebni..

 

-ne pripremaj disk unaprijed, tj trebaš samo imati free-nealocirano mjesto .. tj idealno prazan-slobodan disk. Ako je to jedini disk (drugi odspojen) tad je manja šansa pogriješiti.. i za početak je to poželjno.

-ne prihvatiti automatiku nego 'ručno'.. jer tek tako vidiš što se nudi, što su particije itd.. i tako se uči i zna, jednom naučiš i znaš, ko vožnja bicikla.. ako pogriješiš, ponoviš.. tj ako na disku nema bitnih stvari nemaš što čuvati-brišeš-ponoviš..

-možeš tako dodavati po želji više oseva, npr linux distri, pa ih usporediš.. svaka na svoju particiju recimo da je 1tb dovoljan za nekoliko oseva. + .. swap (ako ga kreiraš, može bez) je zajednički za sve, samo jedan po disku, kao i user-/home ako napraviš kao zasebnu particiju ali tad i problem s permisionima-sec.. itd.

-lin ako vidi ntfs defaultno automatikom instalira i potreban driver (npr ubunutu).. ako kasnije dodaš win disk da bi mu mogao pristupiti trebaš driver, većina distri ima uključen defaultno i tad vidiš sadržaj ntfs-a.. ako nije kriptiran i ako imaš driver.

-win može do lin-ext particije ako instaliraš ext driver.. ili koristiš neki diskmanager kao easeus.. nespretno ali radi.

-no pistupati fileovima drugog osa je recimo besmisleno.. tj ako trebaš zajednički storage to se tad napravi kao neka zajednička praticija, obična, ili disk.. kao usb stikić.. npr ntfs ili fat32.. + paziti na permisione, share ako ide mrežom itd. Podaci nemaju veze s os-sys fileovima kao ni appsima.. tj ne miješati podatke-fileove i ostalo (jer sve je file, no nije svaki isti).. tj pristup trebaš samo podacima, kao dokumenti, pjesme, filmovi.. ili ne trebaš.

 

-pošto spominješ više linux distribucija.. imaš deb, ubuntu, mint.. tj to je isto.. imaš gnome-kde.. e to već nije isto ali je :) .. tj više smisla ima instlairati npr ubuntu različitih okusa kao gnome-kde tj naziv ubuntu-kubuntu-xubuntu.. nego razne distre jer su u biti iste, dok se razlikuje frontend za kde itd pa su svi primjeri u cli-terminalu zajednički dok je klikanje ovisno o appsu i nešto imaš nešo nemaš npr za kde..

-ako hw podržava tad je kde distra s kojom trebaš početi ili klasičan gnome-ubuntu.. mint je samo dodatni soft upakiran na istu šasiju a to možeš na svakoj distri banalnim installom appsa ili podešavanjem izgleda DE. Tj ovisi što želiš, probati-učiti-vidjeti.. probaj, .. svaki install je istovremeno i live pa ne moraš ni instalirati da bi dobio neki feeling (ali ne baš kao install, ograničenja npr nema drivere.. ali može persistent.. a to je već jača fora).

 

Festus pon 19.10.2020 00:05

Hvala ti puno na vrlo korisnom odgovoru! Još ću malo razmislit o načinima, ali vjerojatno će to bit instalacija na odvojenom disku. Live boot je zanimljiv, ali mi baš ne odgoravaju ograničenja kod tog načina, virtualne mašine san prije koristio, ali san ima pokoje loše iskustvo s greškama s njihove strane. Zato bi se ovaj put odlučio za neko potpuno i trajno rješenje. 

 

Da, zapravo mi je namjera izučit se o Linuxu u nekoj mjeri, koristio san ga prije i išlo je dobro, svidio mi se, pa bi ovaj put istovremeno koristio nešto jednostavno poput Ubuntua te nešto složenije i drugačije, pa možda opet i nešto treće, još ću morat vidit glede izbora.