devotion ned 25.10.2020 14:47

Kad već pišete dio biografije preminulog zašto ne spomenete i ostale "sočne" detalje:

 

"Lee Kun-hee osuđen je 2008. zbog ilegalnih poslova s ​​dionicama, utaje poreza i primanja mita s ciljem da svoje bogatstvo i korporativni nadzor prenese na svoje troje djece. 1996. godine osuđen je za podmićivanje bivšeg predsjednika J.Koreje. No, u oba slučaja izbjegao je zatvor nakon što su mu sudovi suspendirali kazne, u to vrijeme uobičajenu praksu koja je pomogla da južnokorejski poslovni tajkuni postanu imuni na zatvor, unatoč presudama za primanje mita.

Nedavno je Samsung zatečen u eksplozivnom skandalu 2016-17. koji je doveo do svrgavanja i zatvaranja predsjednika Južne Koreje Park Geun-hye.

Lee Jae-yong (sin) osuđena je na pet godina zatvora 2017. godine, jer je Parku (ex predsjednik) i jednom od njegovih pouzdanika ponudio 8,6 milijardi wona (7 milijuna dolara) mita kako bi osigurao potporu vlade za njegov pokušaj učvršćivanja nadzora nad Samsungom. Oslobođen je početkom 2018. godine nakon što mu je žalbeni sud smanjio kaznu. No, prošlog mjeseca tužitelji su ga ponovo optužili za slična nedjela, pokrenuvši još jednu dugotrajnu pravnu bitku."

 

Samsung je u biti korejski i tehnološki Agrokor, a ovaj Lee Kun-hee je Todorić :-)