danen sub 4.7.2020 19:25

Dva su razloga (a možda i više) zašto se koristi suhi led, a ne tekući dušik. Prvi je da suhi led triput bolje hladi (0,67 kJ/g) od tekućeg dušika (0,20 kJ/g). Drugi je razlog što je suhi led mnogo lakše držati od tekućeg dušika. Za suhi led je dovoljna kutija od stiropora, za tekući dušik treba Dewarova boca. 

MrBlc ned 5.7.2020 08:28

Ok, idem pisati prigovor na ekološku naknadu za svoj automobil - naime, i on otpušta točno onoliko CO2 koliko su biljke prije par milijuna godina uklonile iz atmosfere da bi nastala nafta.

Šalu na stranu, ali, osim proizvodnje struje, koja ima svoj CO2 otisak, u sama proizvodnja suhog leda ima svoj CO2 otisak, čak i ako pretpostavimo da bi inače taj CO2 završio u atmosferi direktno.

danen ned 5.7.2020 10:42

Ako ćemo tako, onda nećemo raditi ništa jer sve ima ugljični otisak. Električni motocikl je napravljen od raznovrsnih materijala (čelik, aluminij, magnezij, polimeri...). Njihova proizvodja ima pozamašan ugljični otisak. Za proizvodnju suhog leda treba utrošiti energiju, no ta energija može dolaziti iz obnovljivih izvora (solarnih elektrana, vjertoelektrana). Na kraju, hlađenje suhim ledom neće ući u opću upotrebu, pa će utjecaj električnih motocikala na emisiju CO2  biti minimalan.