ROADRUNNER uto 14.7.2015 11:56
Xanzzu kaže...

Ako nekog zanima, može skinuti i aplikaciju okja simulira trenutnu putanju i aktivnost letjelice. Ja sam je instalirao prije nekih tjedan dana i stvarno je zanimljiva; ima i drugih stvari, misija itd.

 

http://eyes.nasa.gov/

 

 

 Kod mene se u pozadini danas cijeli dan vrti.  Fora je vidjeti kada se pale pojedini instrumenti. Još manje od 2 sata.

ZovemseZoranidolazimizRijeke uto 14.7.2015 13:19
lllnuclearlll kaže...

Zna tko na kojoj udaljenosti će sonda proći pokraj Plutona?

 

Hoćemo li dobiti približno ovakve slike?

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e1/FullMoon2010.jpg

 

ako sam dobro čuo, biti će i bolje rezolucije. Kao primjer detaljnosti naveli su kao da slikaš Zemlju iz orbite, s tolikom rezolucijom da razaznaš Manhattan. Ali za takvu sliku trebati će sačekati nekoliko mjeseci, koliko će putovati do Zemlje. Ova zadnja što će se poslati danas biti će daleko manje rezolucije, i crno bijela (naknadno obojena vjerojatno).

uss uto 14.7.2015 16:26
Xanzzu kaže...
 

 Prema onoj aplikaciji 12500 km. Rezolucija RGB kamere je 1024×1024.

 Mala ispravka. Kamera na LORRI teleskopu nije RGB nego monohromatska. Postoji RALPH kamera koja posjeduje filtere za razne spektre, ali ni taj instrument ne daje fotografije kakve bi vidjelo ljudsko oko. Kada budete vidjeli fotografije velike rezolucije u boji, znajte da nisu takve stigle sa sonde, nego su nastale naknadnom obradom i da nijanse boje nisu baš prirodne. Uzima se monohromatska fotografija visoke rezolucije sa LORRI instrumenta, a zatim se ona "farba" podacima sa fotografije u boji sa instrumenta RALPH (niska rezolucija). LORRI je najveći teleskop koji je ikada lansiran na međuplanetnu misiju.