Veliki Brat sri 15.4.2026 08:02

Magnezij je bitan i za spavanje. Čitam kako se različiti oblici magnezija više ili manje dobro apsorbiraju u tijelu. Pri tome su oksidi najloši, a citrati najbolji ako se dobro sjećam. Može li neki info zašto je tome tako, o kakvom mehanizmu se tu radi?

Sirotanovic sri 15.4.2026 16:12

Molio bih Vas u uredništvu da ostavite članke ,da duže vremenski držite na početnoj stranici.
Dogodilo mi se već nekoliko puta da propustim članke, ako ne stignem pročitati u dan- dva nestane članak sa početne stranice.

Ako ja kao Vaš redoviti čitatelj propustim , možete misliti kako prosječni čitatelji propuste.

Miro čet 16.4.2026 02:44
Sirotanovic kaže...
Molio bih Vas u uredništvu da ostavite članke ,da duže vremenski držite na početnoj stranici.
Dogodilo mi se već nekoliko puta da propustim članke, ako ne stignem pročitati u dan- dva nestane članak sa početne stranice.

Ako ja kao Vaš redoviti čitatelj propustim , možete misliti kako prosječni čitatelji propuste.

Tekstovi ovog tipa ostaju 24 sata u prvih 4-5 objava, a 48 sati u otvornom bloku (znači na samom vrhu naslovnice).

Onda postoji tag znanost (čak i u glavnom meniju u vrhu naslovnice) https://www.bug.hr/znanost

Stavljeni su svi tekstovi u grupu (popis sa strane ili ispod, ovisno o uređaju na kojem se gleda, te na dnu teksta su redni brojevi svake objave - slike u prilogu)

K tome klik na autora ili zajednički tag (npr. https://www.bug.hr/tag/kemijski-elementiili https://www.bug.hr/tag/povijesni-pregled), vodi na pregled serije...

p.s.

I još jedan hint - novi nastavci povijesnog pregleda objavljuju se svake srijede ujutro! 

Sirotanovic čet 16.4.2026 19:56

Jasno , jadno , hvala , no nisam mislio na Rausove ili Bereckove uratke specifično , to je lijepo složeno i nema zamjerke , nego s mobitela kad skrolam dolje i ako puno članaka i vijesti objavite u roku dan - dva jednostavno vijesti nestanu sa naslovnice.

Mislim da bi bilo dobro produžiti dolje stranicu da imamo i starije članke za pronaći, pa što duži popis to bolje. Mi ljudi volimo skrolati, kao na fejsbuku u nedogled.

Sirotanovic čet 16.4.2026 20:02

I ako bude neki redizajn forumskog izgleda u načinu pregleda s mobitela onda bih Vas molio da loading crtu obojate u neku drugu boju osim plave , zato što kad internet zašteka na plavoj podlozi se nikako ne vidi loading plava crta i često kliknem još jednom misleći da nije miš kliknuo ili da nisam kliknuo pa mi tada ode dva koraka unatrag umjesto jednom.

Al Crane sub 18.4.2026 09:10
Stric_Jura kaže...

hmm prof. Raos niste valjda praznovjerni?

13 ?

Jab' taj sretni broj rezervirao za neki od radionuklida tipa izotopa uranija, plutonija ili polonija, ali svaki broj biti će dobar kad dođu na red 

danen pon 20.4.2026 19:39

Da dogovorim prvom čittelju. Kemijski oblik magnezija utječe na njegovu apsorpciju zato što se ion Mg2+ nalazi u drugom kemijskom okruženju. Citratni se anion veže čvrsto za Mg2+ te ga stoga lakše prenosi preko želučane stijenke u krv. A što se pak tiče priloga br. 13, to ne pitajte mene. Ja sam ga stavio pod tim brojem na stranicu, a što se poslije s njim dogodilo to trebate pitati urednika. U svakom slučaju nisam praznovjeran. 

Stric_Jura uto 21.4.2026 08:56

Hvala profesore na ovim tekstovima, dobro dođu i inače, a jučer je dobro došao i u pub-kvizu, pitanje o 10 elemenata poznatih u antici...

sad  prijedlog: umjesto elementa, jedna molekula - voda, da nam objasnite zašto je ona univerzalno otapalo - malo bolje i podrobnije nego što dosad znam - zbog polarnosti tj. pozitivnog naboja na vodikovoj strani i negativnog na kisikovoj koja pomaže vezivanju s drugim ionskim/polariziranim molekulama...

mislim da bi to bilo zanimljivo čitateljima da shvate kako je pojavnost međudjelovanja koju kao ljudi vide samo makro uvećanje osnovnih kemijskih i fizičkih svojstava elemenata i spojeva...

općenito da se vidi triunitizam kemija-fizika-astonomija kroz uvećanje/smanjenje kroz koje gledamo...