Kompaktni električni SUV Škoda Elroq stiže najesen
Vezano uz: Kompaktni električni SUV Škoda Elroq stiže najesen

Cijena? Od 50.000 naviše?
Tesko kad Enyaq krece na 48.5. Vjerojatno oko 37-38.

Malo karikiram, ali vjerojatno neće biti ni puno manje, to je teritorij ID.4 po veličini...

Mene samo zanima tko ce ga normalan kupiti kada trend kupovine strujica je u padu, a gubitak na vrijednosti polovnih nikada veci.

Mene samo zanima tko ce ga normalan kupiti kada trend kupovine strujica je u padu, a gubitak na vrijednosti polovnih nikada veci.
Nitko inteligentan.
Ako onda na leasing. Za te novce kupim Teslu Y sa 600km dometa. Koliko god mi se Tesla ne dopada je daleko bestbuy.

Krece ali je drlog i ako dodas paket opreme da nije drlog si na 60k.
Gledam vec neko vrijeme kupiti/lease neki elektricni auto i nema nikaj ispod 60k da nije smece, osim Tesle. Teslu sa 600km range dobijem za 50k (1,49%kamata) dok Peugeot ima oko 2,99%.
Neckam se izmedu Enyaq i novi 5008.

Gledam vec neko vrijeme kupiti/lease neki elektricni auto i nema nikaj ispod 60k da nije smece, osim Tesle. Teslu sa 600km range dobijem za 50k, ali im je leasing kamata skoro 6% dok ostali imaju ispod 4%.
Neke banke daju povoljije kredite za električni auto.

Gledam vec neko vrijeme kupiti/lease neki elektricni auto i nema nikaj ispod 60k da nije smece, osim Tesle. Teslu sa 600km range dobijem za 50k, ali im je leasing kamata skoro 6% dok ostali imaju ispod 4%.
I Tesla je izuzev 2024 FSD 12.4 MY je smece. Cijene polovnih su se prepolovile s razlogom (U Americi se Model Y od $60k nov nade po $28k trenutno).
Evo ti prica.
U 1. mj morao sam uzet rental na mjesec dana po snijegu usred zime u Svici. Imao sam Mach E, X3 elektricni, pa Enyaq pa Teslu Model Y. Neke po 3 dana, a neke po tjedan+. Svaki je na papiru domet 480km i 2023 model. X3 plug-in mi se najvise dopao, ali ne vidim zasto bi ga uzeo pored obicnog.
U realnosti, Tesla je imala daleko najmanji domet - tipa tih 480km kojih je imala se prepolovilo mozda na 230km? Vrijeme je bilo oko 0 stupnjeva. Da ne pricam o tome da je punjac bilo nemoguce nac i to u Svicarskoj gdje ih ima svakih 5 metara, koji nije bio 7kw vec 22kw. Svaki je bio zauzet ili parkiran citavo jutro na njemu. Frustracija nenormalna. Punio bih 15-20 min i vozio se 30% dometa i nadao se da ce biti nesto na autoputu (vozio sam oko 160 km svaki dan).
Onda taj Model Y koji sam imao, je imao FSD paket (tipa na 11.3) i skoro me ubio dvaput. Stalno je po defaultu na toj verziji palio lane assist kojeg uopce nisam htio. Da bi onda na snijegu ne vidio dobro traku (jer je bijela ispod snijega), i auto je mislio da je svaka cesta jednosmjerna. Na 60 kmh po snijegu me bacao u kontra smjer i nije vidio skoro nijedan auto usred dana. Dvaputa sam morao vozit slalom da bi izbjegnuo sudar i radio kontru tom smecu od assista i skoro iskliznuo s ceste. Prije sam bio vlasnik Modela X kojeg sam sretno prodao prije nego sto su se cijene prepolovile. U Americi cesto vozim 2023 Model X od firme koji ima 12.4, situacija je nesto bolja, ali u odnosu na plug-in verzije normalnih SUVova i dalje smatram da je smece.
Tako da nakon svojih iskustva s mozda 10 EV modela i hibrida, svakome preporucam X5 plug-in ili CX-90 plugin i bok. Ako zivis u zemlji gdje se prodaje GV80 electrified onda taj. Da, PHEVovi su stara tehnologija, ali dalje su u pravom svijetu najkorisnija, a auti napravljeni bez rezanja troskova.
Reviewove za Teslu i EV se neisplati citat. Isti su fanboyi kao Apple, a proizvod je 10x losiji od bilo cega sta bi Apple ikad napravio. A auto te moze ubit.

Molim te nemoj da te Sasa Cvetojevic cuje, pregorila bi mu katodna kad bi cuo ovo bogohuljenje

I Tesla je izuzev 2024 FSD 12.4 MY je smece. Cijene polovnih su se prepolovile s razlogom (U Americi se Model Y od $60k nov nade po $28k trenutno).
Kad pogledaš da se novi može kupiti za manje od 40 kad se odbije subvencija, nitko nije lud dati više za novi. Full range je bolji za 50 km, to ne vrijedi 6-7 tisuća više. Mislim da je to bilo za očekivati obzirom na cjenovni rat koji su pokrenuli Tesla i još neki, a i sama tehnologija se razvija prebrzo pa ono što je danas top, sutra je zastarjelo. Plus, Osiguranje je skupo, gume odlaze ko da se voziš na Grobniku svaki dan...
I dobro si rekao za reviewove i FSD... sad je na BI izašao članak o tome kako se Muskova ruta te rute pojedinih poznatijih influencera posebno programiraju - pogledaš na youtubu video od Marcusa - veli perfekcija, sjedneš u njega kod kuće i skoro te ubije čim izađe na cestu.

Kad pogledaš da se novi može kupiti za manje od 40 kad se odbije subvencija, nitko nije lud dati više za novi. Full range je bolji za 50 km, to ne vrijedi 6-7 tisuća više. Mislim da je to bilo za očekivati obzirom na cjenovni rat koji su pokrenuli Tesla i još neki, a i sama tehnologija se razvija prebrzo pa ono što je danas top, sutra je zastarjelo. Plus, Osiguranje je skupo, gume odlaze ko da se voziš na Grobniku svaki dan...
I dobro si rekao za reviewove i FSD... sad je na BI izašao članak o tome kako se Muskova ruta te rute pojedinih poznatijih influencera posebno programiraju - pogledaš na youtubu video od Marcusa - veli perfekcija, sjedneš u njega kod kuće i skoro te ubije čim izađe na cestu.
Mislim da tehnologija ima potencijala, ali kao early adopter iz 2016. doslovno nista se izuzev malih sitnica u FSD nije promjenilo u sad vec 8 godina?
Range i dalje definira kako koristis vozilo. Ako vozis <30km dnevno onda super, ali ako ga ikad planiras koristit za put, od 2016. i dalje nismo presli konstantnih 600km za realnu cijenu. Mozda se promjeni sa Toyotom/Lexusima i solid state baterijama. Supercharger i 22kw+ stanice se jako slabe grade danas u odnosu na 2021.
Najbolje sta se dogodilo infotainmentima (iako po meni BMW ima najbolji) je standardizacija Carplaya. Medutim ovi i dalje odbijaju prisvojit barem neki dio. O manjku fizickih tipki da ne pricam. Vise frustracije mi je proizaslo to sto moram koristit ekran 20 sekundi da bi namjestio klimu, nego zadovoljstva sto sam ustedio na gorivu. (iako ni tu nisam - rijetko kad sam uspio napunit EV u Svicarskoj ispod 28-35 franaka)