stirko55 ned 24.3.2024 09:44

Mislim da vise uspjeha mogu postic sa fokusom na printanje djelova kuce koje ce onda opet radnici slagati al uz manje muke. Ubrzalo bi proces gradnje, a opet nebi utjecalo na gubljenje radnih mjesta u neko dogledno vrijeme

Drago pon 25.3.2024 15:03

Koliko sam uspio shvatiti, ovdje nije podvig to što su ispisali nekakvu strukturu (jer "3D isprintanih" kuća ima na desetke) već što su razvili sistem za upravljanje rukom krana na kojoj je brizgalica betona. 

 

Koliko, pak, 3D ispis građevina ima smisla također je vrlo upitno. 

 

Ovdje i dalje moraš imati radnike koji postavljaju armaturu koju ne možeš 3D ispisati, a i čitava građevina u videu se čini više kao nešto eksperimentalno nego stvarno upotrebljivo. To je valjda razlog što nema ni vrata ni prozora (mogu se kasnije napraviti, naravno), a stropovi/podovi nisu 3D ispisani već klasično (g)rađeni. 

 

Općenito klasičnu građevinu - onu s ravnim stropovima i podovima, četvrtastim otvorima za vrata i prozore, nemoguće je automatizirano ispisati jer postoji problem mostova (bridging) i skela (supports) koje su nužne kod gravitacijskog 3D ispisa, a tekući beton se ne steže dovoljno brzo da bi mogao sam sebe držati, odnosno prečvrst je da bi ga se kasnije lako moglo odstraniti, ako ga koristimo za skele (supports).

 

Za sada, dakle, imamo 3D ispis bez armature, bez jednostavnog rješenja za ostavljanje otvora za vrata i prozore, nemogućnost 3D ispisa stropova i podova, osim ako su kupolasti, a osim crkava i evtl. koncertnih i sportskih dvorana ne znam koji još tip građevina koristi kupolaste svodove? Hobitske kućice?

 

Na koncu nije jasno koliko je brža ili jeftinija ovakva gradnja čak i ako zanemarimo ove nedostatke od klasične gradnje, ili gradnje s već prefabriciranim (tvronički napravljenim) modulima koji postoje desetljećima i samo se dovezu i montiraju na mjestu gradnje. Dapače, Kinezi čitave zgrade naprave u par tjedana do mjesec dana koristeći ovu tehniku i to već vrlo dugo: Kinezi su zgradu koja se gradi 12 mjeseci sagradili za 9 dana! - Večernji.hr (vecernji.hr) i KINEZI LETE U NEBO Ovako se diže neboder od 57 katova u – 19 dana - Net.hr itd.

 

Možda ima neka specifična situacija gdje je 3D ispis zgrade bolje rješenje od drugih uobičajenih oblika građevine, ali ja za sada ne mogu vidjeti prednosti.