PaleRider pon 27.11.2023 12:06

Nije nasljedno, koliko vidim mijenja se DNK samo stanica koštane srži (koje inače uglavnom proizvode crvene i bijele krvne stanice). Da bi bilo nasljedno treba mijenjati DNK matičnih stanica iz kojih se dobivaju spolne stanice.

Ivan(4) pon 27.11.2023 12:49
Doc Berecki kaže...

 (uzdah) -- Jeste, nasljedno je: anemija srpastih stanica i beta talasemija su nasljedne anemije: genske promjene koje ih uzrokuju prenose se u iduće generacije.

 Mislim da se niste razumeli. Oboljenja su nasledna, no ono što je PaleRider hteo reći je da terapija leči obolelog, ali je ispravka lokalizovana na koštanu srž, pa tako ne uklanja nepoželjnu mutaciju iz genetskog materijala koji bi nasledilo njegovo potomstvo.

Doc Berecki pon 27.11.2023 13:31
Ivan(4) kaže...

...ono što je PaleRider hteo reći je da terapija leči obolelog, ali je ispravka lokalizovana na koštanu srž, pa tako ne uklanja nepoželjnu mutaciju iz genetskog materijala koji bi nasledilo njegovo potomstvo.

 Ako je to htio reći, onda OK, u pravu je: CRISPR nije usmjeren i ne djeluje na spolne stanice, pa stoga i ne "popravlja" onaj dio genskog "poola" koji se nasljeđuje.
Dakle, bolest jeste nasljedna, ali terapija nije  :-)

Doc Berecki pon 27.11.2023 13:42
Keso kaže...

Ako ovo izliječi nekome anemiju, da li je izliječi i za njegove potomke/djecu?

 Ne. Terapija "popravlja"gensku grešku u matičnim stanicama koje proizvode krv, ali ne i u stanicama koje prenose naslijeđe (spolnim stanicama - jajašcima i spermijima).