Byron sub 4.5.2024 18:54

Pa mogli bi i dio dana boraviti u rotirajućem cilindru koji bi bio u većem hermetički zatvorenom cilindru tako da bi svi rotirajući dijelovi bili unutar zemaljskog tlaka i temperature i ulazak/izlazak iz takve zone nebi zahtjevao zaustavljanje... 

ajimerej ned 5.5.2024 10:37

Jaaako puno resursa i skupo samo da bi trčali, znači mauna. Ako doguramo do neke stanice na Mjesecu, dobit će biciklić i traku za trčanje na gurtne kao astronauti na ISS-u.

Od ovih 9 metara dovoljnog za centrifugu više se pitam koliki radius je potreban da se izbjegne vrtoglavica, teško da se može trčati ako ti djeluje na centar za ravnotežu?

ihush ned 5.5.2024 13:07

-ako netko ne zna.. zato je'prva' prava svemirska postaja (iz elite) rotirajuća, 'kotač' (u kojeg se tad uleće praćenjem rotacije ili razbijanjem ..) :) kao i odiseja 2001 i sl. dok u kadrovima astronauti joggiraju i sl trćeći u krug kao hrčak na malo većem kotaču.

-ništa novo, stara ideja, .. ideja za dokone planere koji moraju imati-izmisliti neki scenarij-plan.. pri čemu se ignorira sitnica kao resursi za napraviti nešto u svemiru dok se fokusiraju na to koliko dugo će astronaut 'plutati' i posljedice atrofiranja mišića.. što je smiješno u odnosu na realnost, tj u višemjesečnim misijama postane problem i količina sendviča koji treba ponjeti, odnosno u zatvorenom sustavu će kroz par dana početi umjesto sedviča papapti drekiće ili međukorak, salatu .. :)

 

-da, to je tema-problem koji treba riješiti, imati za jednog dana možda moguć duži boravak, let-put po svemiru, ne mjesecima, godinama.. tad je važna i kondicija-mišići, no važno je i zilijardu drugih sitnica koje tad iz sitnice prerastu u krupnice, npr imati liječnika, imati stolara, imati kirurga, imati električara... imati osobu koja će tisuće mogućih kvarova-problema otkloniti.. pri čemu će to biti jedna-nekoliko osoba jer za tisće treba umnožak prostora, mase, hrane, vode.. pa čak i neki novi zakon koji bi imao jurisdikciju u svemiru ... u odonsu na tisuće ostalih problema u svemiru i takvim putovanjima, atrofiranje mišića je zanemarivo, može vježbati federom-gumom, može imati orbitrek .. može kopati i saditi salatu .. :) što će dovesti do nove crvene revolucije (u kojoj su tjerali učitelje i sl. na fizički rad u polju..) pa pobune posade protiv tiranije dok netko ne opali mirotvorcem u oplatu spejšipa i sve ode....

 

-no njihov posao je smišljanje-izmišljanje.. a posao medija je prenositi (kao) vijesti, dok bi novinari možda ponekad mogli i nešto autorskog napisati.. kad se već glođu oko autorskih prava s google-serčevima i sl. .. ili ste autori i tad date nešto svoje, pa i kritiku ili ste 'mediji'... oglasna ploča pri čemu nije važno što piše napalata po metru-slovu? ..

syncmaster245b pon 6.5.2024 01:31
memulica kaže...

Šta nije tvz. zid smrti primjer za centripetalnu silu, a ne centrifugalnu? 

 

 Osim toga ovo je doslovno izmišljanje mlačne vode, ali eto nitko nije sjetio prije ovih klaunova. U stvarnosti se sve zna o tome od stoljeća sedmog i čak na filmovima imaju sve pokazano:


 

 

 

 

 Ipak ima razlike izmedju zida smrti i "umjetne gravitacije".

Za pocetak ne treba ti nikakva mehanizacija niti velika energija kako bi na Mjesecu vrtio taj hrckov kotac, a isto tako nije za zanemariti nedostatak coriolis sile/efekta, koji bi sigurno bio osjetan na tako malim promjerima.

 

Sovjeti su sa time eksperimentirali i zanimljivi efekti se dogadjaju (u videu na 10:20 se lijepo vidi)

 

https://youtu.be/nxeMoaxUpWk?si=_i_1tXU9dP1A3uAp&t=620

 

ili malo moderniji video:

 

https://www.youtube.com/watch?v=bJ_seXo-Enc