HCMAA sub 27.7.2019 13:15

Inteligentan čovjek ponekad je prisiljen biti pijan kako bi proveo vrijeme sa svojim budalama, rekao je davno znameniti pisac Ernest Hemingway. I nevjerojatno koliko je bio u pravu, jer u svijetu je, pozivaju na uzbunu znanstvenici, sve manje inteligentnih ljudi, a sve više onih koji to nisu

ihush sub 27.7.2019 14:27

-mene začuđuje upornost novinara, medija.. naravno, besmislena uportnost ... ili nerazumijevanje što je bitno, kako funkcionira naslov ili podnaslov teme, tj što je činjenica, što je glavna poruka a što nastavak, dodatak ili detaljniji opis.

 

naslov: Varaždinac uhićen jer se na društvenim mrežama predstavljao kao djevojka i iznuđivao novac

podnaslov: 27-godišnjak iz okolice Varaždina putem društvenih mreža predstavljao se kao žensko, tražio obnažene fotografije, te potom ucjenjivao i iznuđivao žrtve

 

krenimo od naslova.. ne, nije uhićen jer je:

a) .. na društvenim mrežama, jer medij je sporedan, kao i na nedruštvenim mrežama ili oglasniku, na vratima WCa.. i sl.

b) .. lažno predstavljanje, djevojka-žena.. čak i da je spol sporedan, nevažne su gradacije po dobi, dok se lažno može predstavljati i u istom spolu, npr da kažem da sam S.Jobs.. muško, i dalje je to isto djelo, lažno predstavljanje.

c) .. ili jer je tražio obnažene fotografije..

 

nego tek d) ... jer je ucjenjivao. Tj djelo iznude kako se već formalno pravno navodi u zakonu.

-drugi dio koji se još odnosi na činjenice, policija je već obavila posao, nije uhićen zbog sumnje, nego po dovršenom koriminalističkom istraživanju.. sumnja je prvi stupanj, početak procesa, ovo je već drugi, kad su dokazi već pribavljeni i kad se kreće s optužnicom, zato i privođenje-hapšenje, dok bi u prvom dijelu, sumnji, bilo informativni razgovor i sl. .. ali naravno, ne sudi policija nego sud i izbjegavaju se kvalifikacije koje bi prejudicirale sudsku presudu.. no nisu to sumnje ako ni sumnjivac... ovo je već konkretna osoba a vidjet ćemo samo jesu li dokazi dovoljno kvalitetni i sl. za presudu.

 

novinarstvo? (ne mislim na bug, svi mediji..) osnove osnova, naslov, sažeto, jasno, mor zaintrigirati čitatelje, mora biti točno, činjenično.. ne tek zadnja riječ koja zapravo otkriva što-zašto.. jer što-zašto (pa kako, tko, kad..) su osnovna pitanja koja ne samo novinar treba postaviti, kad bilo što piše, čita, razmišlja.

-razmišlja li itko? (o napisanom, o smislu? o činjenici?)

ihush sub 27.7.2019 15:32

-a koliko u početku rečenice bugu donosi to što je varaždinac.. koji nije iz VŽ, nego iz okolice? .. možda iz šire okolice, +50km? .. zg-pešta-beč?..

klik je ok, ali ne vidim neki smisao u ovakvim formulacijama koje su po pravilima novinarske struke pogrešne, činjenice.. pa i klik-bajt ima ciljani naslov ili neki mamac.. što je to u ovom primjeru? Varaždinac ili društvene mreže? ili ucjena-iznuda nisu dovoljno zanimljiva (ne)djela za naslov, ili privođenje policije? (slika s lisicama je ok, to već ima smisla, da je na slici štajaznam ... kroasan ili japanke ne bi imalo smisla, zar ne?) :))

ihush sub 27.7.2019 15:52

+ kao nastavak na prvi post..

-čak, paradox? i sam bug koji daje link na vijest, što tamo piše, što je naslov, što text.. i kojim redoslejdom su nabrojane činjenice?

u naslovu, osumnjičen za iznudu. (jer tek sudskim postupkom se govori o krivnji, pravomoćnost.. do tad je samo osumnjičen ili optužnica..) i glavni dio tj iznuda-ucjena, dok se dalje nabraja sve obrnuto, pu-varaždinska (pa pretpostavljamo da uhićeniik nije iz londona, rima ili dubrovnika..) i kaže se iz okolice vž, pa kažu da su dovršili u podnaslovu.. i u textu kažu da se predstavljao kao 22godišnja djevojka itd.. -dakle izvorni text je simetrično suprotan naslovu-podnaslovu i sadržaju buga.. -zašto?

loky4i4 sub 27.7.2019 18:54
HCMAA kaže...
Da je bio inteligentan...nebi bio sada vijest...eto nije mogao kupiti neki jeftin mobitel....novu sim karticu....koristi dostupni wireless...pazi da ga kamere ne snime(ako ih ima)....VPN....

 de lol pa to se ne radi tako, samo googlaj e-whoring 

danen sub 27.7.2019 19:12

Mene ne začuđuje toliko nepismenost novinara koliko onaj tko ih kori (ishush)! To što je napisao naprosto se ne da čitati, a kamoli da se može razumjeti. Ne zna sročiti rečenicu, a o pravopisu (velikim slovima, točki i sl.) da ne govorimo. Kakav je to jezik? Kakvo je to pisanje?

Ajar sub 27.7.2019 20:16
danen kaže...
Mene ne začuđuje toliko nepismenost novinara koliko onaj tko ih kori (ishush)! To što je napisao naprosto se ne da čitati, a kamoli da se može razumjeti. Ne zna sročiti rečenicu, a o pravopisu (velikim slovima, točki i sl.) da ne govorimo. Kakav je to jezik? Kakvo je to pisanje?

 to je poseban ihush-novoslavenski jezik s veoma malim brojem (jedan) korisnika no mi ostali manje-više navikli pa ... važno je da se uzajamno uglavnom razumijemo. ili ne, kako kad. stilski, pak, pripada prozi strujanja svijesti, čiji su najpoznatiji predstavnici faulkner, joyce i woolfova.  

danen ned 28.7.2019 03:53

O temi ihusha: ako nekome ideš soliti pamet, onda to moraš činiti tako da se tebi nema u tom smislu prigovoriti. Ne može se govoriti protiv kriminala, a sam biti kriminalac. Ne može se govoriti protiv grešnika, a izazivati javnu sablazam svojim grijesima. Može li o poštivanju zakona govoriti onaj tko ga krši? Isto tako, ne može se prigovarati novinarima da ne znaju pisati, i govoriti im kako trebaju pisati, a sam pisati bez gramatike i pravopisa, a usto bez ikakva reda (kompozicije). Bi li tekst koji je ihush napisao prošao u bilo kojim novinama, pa i kao članak na mrežnim stranicama? Dakako da ne bi. Upravo zato i imamo tako loše novinarstvo jer se sve tolerira, pa i pisanje na razini brbljanja, da ne kažem buncanja. (Primjer iz povijesti. Kada je Boileau, teoretičar francuskog klasicizma, pisao Pjesničko umijeće, svoje je stihove redigirao 72 puta. Ako kažeš da stil mora biti savršen, onda i tvoj stil treba biti savršen!) A o tome mogu li se koncentrirati na duži tekst ili ne bih govorio. Čitam 30-tak knjiga godišnje na četiri jezika (hrvatskom, engleskom, njemačkom i ruskom), a usto stručne i znanstvene radove (uglavnom na engleskom).

mystik ned 28.7.2019 07:18

Ihush nije novinaru predbacio pravopis, stil, gramatiku, whatever. Predbacio je naglašavanje krivih stvari. Što u konačnici možeš navuć na stil, ali to je više nego navučeno.

No. Ihush nije objavio svoj tekst/kritiku na bug.hr, nije je objavio ni na nekom drugom informativnom portalu kao novinar. Nego je kao anonimni komentator na djelu namjenjenom za komentare na objavljenje tekstove komentirao kako objavljeni tekst stavlja naglasak na krive informacije.

E sad dizanje hajke na komentatora kako ni njegov stil nije perfektan(što nikad nije bila prvotna kritika) na forumu je malo smješno, da ne kažem nešto puno teže. Da je ihush napisao svoj komentar kao vijest na nekom portalu i potpisao se kao autor(a znamo da je novinar) onda bi kritika o stilu/nepismenosti imala smisla.

ihush ned 28.7.2019 08:35

... ponekad je samo stvar želje, ponekad mogućnosti. vrijedi obostrano. mala i velika slova su problem? ok. a kao btw postoji i pc gramatika ili jezik. znanje i razumijevanje su odlike.. kad se želi razumjeti može se. istovremeno za svaki post postoji kognitivni requrements sudionika...  za gaming moraš imati HW za razumijevanje razum ili um .... i upravo od Vas danen ne bi očekivao (nešto...), nasuprot, zahvaljujem Vam. :)

warhammer ned 28.7.2019 10:00
HCMAA kaže...
Da je bio inteligentan...nebi bio sada vijest...eto nije mogao kupiti neki jeftin mobitel....novu sim karticu....koristi dostupni wireless...pazi da ga kamere ne snime(ako ih ima)....VPN....

 u svakom slucaju inteligentniji je od onih debila  koji su mu slali fotografije .zar ne ?!?

jozef ned 28.7.2019 13:04

Vrlo cijenim i danen i ihush jer i jedan i drugi imaju što reći. Mislim da ne treba prigovarati niti jednome zbog stila pisanja jer je bit u sadržaju. Ihush je ovdje često pisao komentare koji iako su možda pretjerano analitički iz njih se može iščitati sinteza problema i rješenje. Zato - ne dirajte mi ihusha, on je na neki način prosvjetitelj ovog foruma. Možda i jest shizofrenik, pa što sad... niti je to nečiji izbor, niti ga zato treba vrijeđati. Uostalom, tko je danas sasvim normalan?! Ja mislim da ne poznajem čovjeka (uključujući i mene) kojem se s lakoćom ne bi mogla postaviti dijagnoza bar lakšeg psihološkog poremećaja. Knjiga "The cookbook of life" je također napisana malo kaotično i zato nepotrebno otežana za čitanje pa nitko ne osporava kvalitetu sadržaja iste ili diskreditira autora.
Što se tiče "Varaždinca iz okolice Varaždina" (damn možda je Varaždinec ali živi u okolici pa onda ta formulacija i nije tako besmislena), meni nije jasno zašto je to značajna vijest. Vjerujem da takvih slučajeva ima mnoštvo. Možda je ovo samo prvi koji je uhvaćen.

ihush ned 28.7.2019 13:30
jozef kaže...

..
Što se tiče "Varaždinca iz okolice Varaždina" (..

 -problem je u 'patternu' medija, npr haker iz zaprešića? To nije isto kad se piše npr poljski turist skrivio nesreću.. (prije koji dan, auto-preticanje).. no u slučaju ucjene ne vidim koliko je važno varaždinac ili dalmatinac, ličan.. međimurac? Važno je djelo, ucjena-iznuda i usporediti s originalnim textom PU, koji upravo suprotnim redosljedom navodi, ucjena, jer to je bitno, pa kako-drušvene mreže, predstavljao se kao 22godišnja djevojka.. i pošto izvješće daje PU VŽ, jasno da je s njihovog područja, ne iz zanzibara ili tasmanije.. dok bug to okrene, kao da je bitno varaždinac, .. umjesto što.

.. a to se u danenovoj kritici nastavlja, kritizira formu, umjesto sadržaja, isti pattern. :)

-brinu ga mala i VELIKA slova? LOL .. ne da mi se ''nadvikivat' ..'' :))