Thinker pet 24.3.2023 17:30

Ovakve mogućnosti trebale su biti odavno prisutne u prijenosnicima. Prvi pokušaji su neslavno propali zbog visokih troškova proizvodnje, prije nekih cca 15 godina kada se probalo na tržište izbaciti sličan koncept. 

quickr sub 25.3.2023 12:03

Ah sheeeet, here we go again. Svako malo netko najavi modularni laptop, malo jaše medijsku i pažnju javnosti i na kraju ništa od toga. Pa nakon nekog vremena netko drugi izroni sa istom idejom.

And round and round we go.

ihush sub 25.3.2023 13:14
Thinker kaže...

Ovakve mogućnosti trebale su biti odavno prisutne u prijenosnicima. Prvi pokušaji su neslavno propali zbog visokih troškova proizvodnje, prije nekih cca 15 godina kada se probalo na tržište izbaciti sličan koncept. 

 - da, odnosno 'ne' :) ..

 

-redom, takve mogućnosit su tu već 20tak godina (prve mxm kartice), kao i pcmcia-expressport-pciex.. no realno nisu u interesu oem-proizvođača i zato tog nema, tj jeftinije je zalemiti (ne port) kao i to da kupac tad plaća 'klasu' tj što si kupio-platio to si dobio u laptopu (koji nije zdelanac od kompatibilnih komponenti kao pc-vulgaris) odnosno proizvođač nema nikakve koristi ako kupimo i ugradimo drugu komponentu jedino ako nam je on proda a proizvođači računala ekšli ne proizvode ništa, ni jednu komponentu ni šaraf, tj to sve rade 'pravi' proizvođači od kojih oni nabavljaju robu. Matematika, priključak bi poskupio proizvod bez koristi za proizvođača odnosno korist treće strane kao i kupca koji tad ima mogućnost nadogradnje, ali ništa nema proizvođač laptopa kao lenovo-hp-asus-msi.. jer ništa ne proizvodi i ne prodaje tj prodaje računalo-laptop i želi na njemu zaraditi, čak želi što prije kvar-zamjenu tj prodaju idućeg-novog, suprotan interes kupca-korisnika.

 

-postoji, tj teroretski, čak i radi, kao e-gpu, nevisno na recimo pcmcia ili expressportu, no da bi uređaj radio mora biti podržan od biosa .. a njega proizvodi-daje oem-proizvođač.. pa tako na port možeš spojijti recimo usb kontroler, modem, svašta.. teoretski i gpu, ali ... neće baš, pa do tog da u pojedinim slučajevima juzer izvadi wlan adapter i u taj pci port spoji kabel za egpu no to nije nešto praktično, žica + ostalo kao napajanje za rad dok su externa kućišta skupa + sama gpu .. ima tako thunderbolt uz problem nekompatibilnosit ver. 2-3.. a sad je već 4 tu, odnosno nije usb mada je 'isti' usb-c .. i može se koristiti za dockinge no ne za 'pravu' grafiku, tj nije isto imati izlaz-sliku ili imati pravi rad, performanse.

-može, postoji, no nije u interesu proizvođaća kao i to da ugradnja druge gpu u laptop koji ima sve integrirano (ekran-mreža-audio.. prebacivanje tipkama na izlaz, svjetlina..) ovisi sve o biosu, koji naprosto ne dozvoljava, jednako kao da ne podržava drugi cpu ili količinu rama, nije da ne može nego ne želi, ne daje.. i računalo tad ne boota dok ovisno o 'zabrani' imaš sliku na ekranu ili nemaš ni to u tom trenu.. tj sve to je odavno zanimljivo korisnicima, isprobavalo se, tražilo.. ne vrijedi.

-da je desktop s odvojenim-neovisnim komponentama (mbo, cpu, ram, gpu.. ništa nije ovisno jedno o drugom osim fizičkih ograničenja i napona tj ako utor odgovara..) tj mbo podržava bilo koji cpu za tu seriju kao bilo koju gpu kroz više generacija-serija ili dodatne kontrolere sata-usb-audio-lan.. ubodeš pci ili pciex karticu i ona radi dok za boot sata ovisi o supportu biosa i čipu na kontroleru a ostale komponente nisu važne za boot i rade kroz driver tj nisu ovisne o biosu kao komponenta koja mora biti podžana da bi uopće računalo upalilo-bootalo. Gpu u mbo nije problem jer korisit prastare generičke standarde-modove, od evga-vesa nadalje (novi uefi nove rezolucije) tj u mbo možemo ubosti gpu +10 godina raspona bez problema ili uz eventualno update biosa+firmwarea ako je stvar napona i sl. .. na laptopu to ne možemo, čak ni zamijeniti wlan adapter drugim što nema veze s radom samog računala ali blokria boot jer je dio rutine koju u laptopu obavlja bios koji destkop mbo jednostavno nema tj wlan nije 'standardni' dio opreme kao u laptopu a mora ga kontrolirati bios tj fn-tipke uključeno-isključeno (kao i glasnoća, svjetlina) i sl. .. ne samo driver nego od paljenja-bios i tu je problem primarno jer proizvođač to ne želi, nema razlog, ima trošak dok korist stvori trećoj strani a dodatno ako bi time rezao granu na kojoj sjedi ostaje bez pordaje skupljeg-jačeg modela koji ima jaču gpu.. zato to ne rade, ne da ne mogu .. i zato ni neće odnosno ovo je već u startu završeno mada bi nama kao korisnicima to bilo nešto poželjno.

 

-laptop-desktop, teoretski identične mogućnosti recimo chipset a time i bios-a, ostalo.. naravno uvjek će ostati razlika u primarnoj namjeni, prenosivost-manja potrošnja-baterija i time niže performanse u odnosu na desktop koji ima mjesta, hlađenje, struju ali nije prenosnik.. dva suprotna kriterija-svijeta.. izmišljanje tople vode, tj oduvjek možemo ugraditi-zamjeniti gpu na desktopu .. dok na laptopu čisto fizički za to nema mjesta odnosno pitanje smisla .. i početnih troškova koje u tržištu-kapitalizmu nisu opravdani tj neisplativo pa je svaka takva ideja promašaj, pogrešan cilj (jednako tako autoindustrija nema razlog proizvoditi aute koji troše manje, najprodavaniji su klasa suv, troše više.. ako netko razvija-ulaže u motor ima li koristi on ili netko drugi-treći, ako nema on-proizvođač, zašto bi to radio, elementarna seljo ekonomija-logika-matematima na prste..). Nije stvar može li se nešto, nego korist, cijena i za koga a tek kad je to u interesu proizvođača tad će on to i napraviti dok će svaka reklama govoriti nama-kupcima da je sve to zbog nas.. no to je samo reklama, to je biz.

 

-što rade proizvođači printera s tonerom-tintom? ugrade čip tj žele prodaju svoje 'original' tinte.. zašto? .. zašto bi očekivali suprotan poslovni model i zašto bi on imao uopće šanse uspjeti, zaraditi + zaraditi više, ne manje.

-netko treći bi mogao prodati dodatnu-zamjensku gpu, recimo pravi proizvođač (intel, nvidia, ati, ostali sporadično..) no oni to već prodaju i to kroz iste oeme tj brandove kao asus-gigabyte-asrock.. odnosno i oni bi si rezali granu na kojoj sjede ili kvaka-22 + bumerang uz pitanje kako bi poslovali kao direktan proizvođač koji prodaje kranjem kupcu što oni ne žele i zato imaju oeme tj kao vele-maloprodaja odnos. To znači da svi oni neće ništa prodati jeftinije nego maximalno skupo koliko mogu na tržištu, dok je unazad gpu manija nabila cijene gpu.. (i vjerojatno zato opet ova ideja koja nije ni nova ni ostvariva.. nije ni ideja nego promašaj, površno.. mada bi mi željeli, no jednako želimo biti mladi-lijepi i jackpot ..). :)

-ideja koja nije uzela u obzir glavni kriterij biznisa, zarada + zarada kroz vrijeme nakon jedne prodaje-ciklusa, naredne godine i desetljeće.. tj šbb-kbb.. što da laptop star desetljeće koji je danas neadekvatan primarno zbog gpu slabosti ima mogućnost nadogradnje gpu.. za desetinu cijene laptopa ugradiš gpu i radi.. tko je na dobitku a tko na gubitku? .. tj jedini na dobitku je korisnik, ostali svi su u gubitku kao država za pdv, svaki posrednik za maržu a proizvođač čipa bi ga jednako prodao u novom laptopu s višom marginom tj ne želi maloprodaju-konkurenciju.. nitko od njih to ne želi jer ne zarađuje više, samo isto ili manje + ciklusi + realnost koja takve ideje treba sasjeći jer nam samo 'daje nadu'.. želju, jer smo korisnici, pa čak i želimo vjerovati u takve priče i lako im povjerujemo, nekritički.

 

-zato su u tome 'outsideri' ili startupovi, ne već renomirani brandovi-proizvođači.. i zato nikad ni neće biti, samo ideja ili naša želja (a moglo bi, vrlo lako, to je ekšli najmanji problem tj proizvođač se više trudi oko tog da to onemogući, ne suprotno..).

 

 

edit: ili konkretnije, činjenica-stanje.. sad su sve 'popularniji' laptopi-uređaji sa solidared-ramom.. zalemljeno, ponekad ima ili nema dimm utor, ponekad ograničen kapacitet (na identičan zalemljenom, neovisno što sam čipset dozvoljava x-puta više).. tj suprotno od modularnog. Trend + interesi, ne kupca nego proizvođača-biznisa i nikad kupac ne može 'birati' tj može kupiti samo ono što mu se ponudi-napravi, ne može kupiti nešto čega nema na tržištu i zato je uvjek važniji proizvođač, dok nitko ne mijenja model koji zarađuje vs onaj koji bi generirao propast ako se pogleda dalje od nosa..

dd.inc ned 26.3.2023 23:04

Trenutno su CPU i GPU na ploči zalemljeni i nisam čuo da to razdvajaju ili planiraju i druge opcije, tako da mi se ovo čini kao totalna izmišljotina. Jedina opcija je eksterna grafička s napajanjem, spojena nekim brzim sučeljem s laptopom, sve ostalo su budalaštine.

gkelekov pon 27.3.2023 01:21
dd.inc kaže...

Trenutno su CPU i GPU na ploči zalemljeni i nisam čuo da to razdvajaju ili planiraju i druge opcije, tako da mi se ovo čini kao totalna izmišljotina. Jedina opcija je eksterna grafička s napajanjem, spojena nekim brzim sučeljem s laptopom, sve ostalo su budalaštine.

Nije ti palo na pamet da su zalemljeni i na istoj ploči jer je proizvođač laptopa to tražio da tako bude?
Ako ti npr od Foxconna tražiš da ti složi matičnu za laptop koja ima socket za CPU, i da exposa PCIX lanove na externi konektor ( kao što je godinama koristi MXM interface), da to neće napraviti?
Problem je jedino što proizvođači hoću sve zalemit (i CPU i GPU i RAM i SSD), pa ako išta od toga crkne, MORAŠ, ali MORAŠ mjenjati cijeli laptop (jer matična sa svime košta više od novog laptopa), ergo oni više zarade (jer su ljudi debili pa će ponovo kupiti isti laptop, ili od istog proizvođača iako znaju što rade)

 

viciousone pon 27.3.2023 08:21

Alienware je nudio promjenjive grafičke kartice u laptopima. Možda do unazad 10 godina. Jedno vrijeme sam bio zainteresiran za taj laptop i to je bilo moguće. Davali su garanciju da će proizvoditi grafičke kartice za određeni laptop sljedećih 5 godina.

Shamrock pon 27.3.2023 09:44
dd.inc kaže...

Trenutno su CPU i GPU na ploči zalemljeni i nisam čuo da to razdvajaju ili planiraju i druge opcije, tako da mi se ovo čini kao totalna izmišljotina. Jedina opcija je eksterna grafička s napajanjem, spojena nekim brzim sučeljem s laptopom, sve ostalo su budalaštine.

 

Ne znam postoje li danas uopće laptopi na kojima se može promijeniti CPU. Što se tiče grafike, piše u članku da će se moći izmijeniti.
Iako laptop nije bez mana (baterija traje nekih 5-6 sati i zvučnici su loši), ovo što radi Framework je svakako pohvalno.
Sa novim Ryzen procesorima i jačom baterijom (61Wh umjesto 55Wh), problem sa trajanjem baterija bi trebao biti riješen.

 

ihush pon 27.3.2023 10:03
viciousone kaže...
Alienware je nudio promjenjive grafičke kartice u laptopima. Možda do unazad 10 godina. Jedno vrijeme sam bio zainteresiran za taj laptop i to je bilo moguće. Davali su garanciju da će proizvoditi grafičke kartice za određeni laptop sljedećih 5 godina.

 -garancija identična kao ono političko obečanje ovjereno kod javnog bilježnika... dok ne pobjediš na izborima.. tj ne postoji zakon, kazna i sl. pa ni posljedica za takvo obećanje, lako je dati obećanje + ako firma propadne tad je i to beskorisno a takva firma u takvoj situaciji može stvoriti gašenje-rebrendanje i sl.

-ideja nije nova, tj komponente u računalu su normalna stvar, no za laptope i ono što postoji proizvođač onemogući ili oteža čisto zbog konkretnog interesa, konkretne zarade, tj nema razlog omogućit zaradu trećoj strani, dok njemu to ne povećava zaradu nego stvara trošak recimo +1$ koji ne može naplatiti zbog tržišta gdje će 'zaokružiti' na 99 ..

 

-ponovo, sadašnost-stvarnost, laptopi niže klase-cijene, unazad par godina dolaze s zalemljenim RAMom, solidared, dok imaju jedan utor za proširenje i često je dozvoljena-kompatibilna količina povezana s zalemljenim tj 8+8 ili 4+8 .. ostalo nije podržano ili zna se tek kad se proba, nema supporta .. a ponekad nema ni slobodnog utora jer je ušteda dollar..

-taj trend je realnost, interes proizvođača a indirektno i kupca ako će to dati nižu cijenu kao najvažniji kriterij za sve robe na svijetu, dok je idući najvažniji kriterij za svakog proizvođača zarada, veća, ne manja ili ne trošak koji nekom trećem omogući zaradu dok proizvođač dobije samo obveze kao support i negativnu reklamu kad nešto ne radi ili trošak održavanja updatea recimo biosa.. dok on želi prodati idući proizvedeni lapotop i zaraditi.

 

-logika, trendovi, biznis .. sve je protiv zamjenjivih-nadogradivih gpu u laptopu i nikad nisu zaživjeli iz tih konkretnih razloga, tj ostaje samo naša želja jer smo korisnici no stvari ne funkcioniraju tako nego inreres-novac.. i kupit ćeš samo ono što je na tržištu dostupno uz odgovarajuću količinu novca.

 

-na to dodati, želi li netko platiti recimo 100€ više neki laptop koji nema neku jaču gpu ali će možda jednog dana biti moguće dodati je, nadograditi, .. kad? za koji iznos? možda skuplje od tad novog-jačeg laptopa s jačom gpu ili što kad se pokvari recimo mbo i sve bacimo? .. ideja o komponentama? imamo desktop, laptop nije desktop.. tak da nije to ništa novo, neće biti promjene ili kad bi bilo bilo bi vrlo čudno..