Internet

Registracija domene

RobinHooood pon 17.2.2014 18:04

Pozdrav, želim registrovat .ws domenu, medjutim ne zelim da moje ime bude u whois registru, vec sam registrovo preko godadya domenu .com i morao sam poslati kopiju lične karte. Gdje mogu registrovat domenu a da ne šaljem kopiju svojih podataka?

bunker sri 17.6.2020 12:00

 

Pozdrav ekipa.

 

Ima li tko iskustva sa ovim nesvakidašnjim domenama ( xyz, top, click...), u smislu da li ima sa njima nekih problema ( tehničkih, SEO rangiranje, DNS, black liste...) u odnosu na .com i sl ?

 

Također me zanima ima li ikakvih benefita kod inozemnih prodavatelja domena u odnosu na naše trgovce ?

 

Link prilažem samo radi uvida u brdo domena koje se nude:

 

https://www.plus.hr/cjenik/#domains

 

 

MarkoRi čet 28.9.2023 23:31

Pozdrav, imam jedno pitanje. Treba mi netko tko se razumije u vrijednost domena. Naime imamo u vlasništvu jednu dosta važnu domenu .hr, a ne znamo vrijednost da bi je mogli prodati onome kome bi ona trebala pripadati. Ako mi se netko tko se u to razumije može javiti u inbox bio bih jako zahvalan. Hvala puno!

ihush čet 28.9.2023 23:35

-zakasnio si par desetljeća.. (tad je to bio biz..), sad više nije, tj 'vlasnik' (kompanija koja konkretno može dokazati interes-pravo-prednost...) može tražiti i dobit će.. odnosno u najgorem slučaju čeka se iduća godina i istekom oni imaju prednost zakupa, dok ponekad čisto da to ubrzaju-skrate plate cca 20€ kao trošak registracije .. nekad je to bilo s par nula više.

Samarzija čet 28.9.2023 23:58

Ono što ti želi ihush reći je da ne možeš ti npr.registrirati o zadržati Adidas.hr jer ako se kompanija žali, koja ima interes na to ime, registartor će je uzeti tebi i dodijeliti kompaniji, ako ti nisi u stanju dokazati da imaš ikakve veze s adidasom.

Umjesto "adidas" ubaci bilo koje poznato ime i to ti je otprilike to....

captain_soap_McTawish pet 29.9.2023 01:06
MarkoRi kaže...

Ali mi smo registrirali domenu. Možemo je i produžiti ako želimo. Kako netko može nama uzeti domenu? Nije mi jasno. Imali su priliku 😀

Ako se radi .hr domeni, onda u određenim slučajevima oni mogu pokrenuti arbitražni postupak pred CARNET-om i dobiti domenu. (https://domene.hr/portal/disputes)

Ako je domena već registrirana od strane treće osobe, a smatrate da se time krši Vaše pravo, možete pokrenuti arbitražni postupak ako smatrate da su ispunjeni sljedeći uvjeti:

  1. da je ime domene istovjetno ili zbunjujuće slično nekom imenu na koje treća osoba ima pravo (npr. pravo na zaštićeno ime ili znak);
  2. da korisnik domene nema pravo ili legitiman interes za korištenje domene takvoga naziva;
  3. da je korisnik domene registrirao domenu koju koristi suprotno načelu savjesnosti i poštenja.



Ako su sva ova tri uvjeta zadovoljena, odnosno ako arbitražni sud ocijeni da jesu, onda će ti uzeti domenu. Da karikiram, ako tipa uzmeš domenu addidas.hr samo da bi ju mogao Addidasu kasnije prodati, to bi vjerojatno zadovoljilo gornja tri uvjeta. Ovdje imaš popis odluka: https://domene.hr/portal/disputes/dispute-decisions

I jedan primjer od prije par godina: https://rep.hr/vijesti/internet/nazovi-carnet-radi-oduzimanja-domene/5863/

ihush pet 29.9.2023 12:10
MarkoRi kaže...

Ali mi smo registrirali domenu. Možemo je i produžiti ako želimo. Kako netko može nama uzeti domenu? Nije mi jasno. Imali su priliku 😀

 -imali su priliku? .. ako je neki brand-ime, ima priliku konstantno, tj ako zatraži-dobije, do tad ti koristiš priliku. Tako je već duže vrijeme, prije je bilo moguće cjenkanje-preprodavanje i upravo zato su poznate kompanije dobile takav zakon koji njima daje prednost što je ok..

 

-daju ti primjer s adidasom.. ali, čak ne mora biti isto-točno, može biti slično i brand opet može tražiti zabranu zbog imitacije-fejka-zavaravanja potrošača itd. npr abibas.. ili cola-cola..