Igre - općenito

VR (virtual reality) igre - pitanja i odgovori

dax-lax uto 7.5.2019 18:40

Pozdrav. Pošto nisam uspio pronaći temu vezanu za VR općenito, odlučio sam otvoriti u ovom podforumu jer VR baš i nema smisla bez kvalitetnih igara. Admini, slobodno ispremještajte ako tome nije mjesto ovdje. 

 

Dakle, nekako se nadam da jedan dio igrače zajednice razmišlja, ili je probao, ili već posjeduje neki od poznatijih HMD-a(head mounted display), iliti VR naočala. Pod poznatije mislim na HTC VIVE/VIVE PRO, OCULUS RIFT/ RIFT S/ QUEST. Prije koji dan je i VALVE u prednarudžbu pustio i svoje INDEX naočale, od kojih postoje visoka očekivanja. Osim INDEX naočala, imam očekivanja od Valve-a u smislu novih VR naslova, a u tišini se nadam i novom Portalu ili, nedajbože, half lajfu lol. Uglavnom, Gabe je osobno najavio 3 nove full size VR igre za 2019., a postoje glasine o jednoj iz postojeće franšize. Koja, nitko još ne zna. Možda je navlakuša samo da kupci pohrle prema INDEXU. Vrijeme će pokazati.

 

Osobno posjedujem Oculus Rift nekoliko mjeseci i još sam u procesu isprobavanja i razdvajanja igara na odlične, dobre i manje dobre.

U stalnoj postavi su:

 

-Beat saberBeat saber- ritmička igra u kojoj light saberima mašete da bi presjekli kocke koje idu prema vama. Brzina ovisi o tome koju pjesmu izaberete, kako je pjesma mapirana i o težini koju izaberete (easy, medium, hard, expert, expert+). Najviše težine na početku djeluju nerješivo jer oko ne može pratiti koliko brzo kocke nailaze, a još manje mahat rukama tom brzinom. S dugotrajnim igranjem sve postaje izvedivo. Napomena, imajte ručnik pored sebe jer znoj curi na sve strane  

 

-RecRoom- Igra koja u sebi sadrži hrpu raznih igara, a neke od meni bitnijih su Laser tag (shooter), RecRoyale (battle royale shooter), Paintball, Cresendo, razni escape room-ovi, board game-ovi te još hrpetina svakojakih igara. Jako dobro za druženje s ljudima iz raznih dijelova. Napravite si avatar s kozmetičkim dodacima. Postoji lobby u kojem ekipa provodi jako puno vremena pričajući međusobno, igrajuć stolni tenis, košaricu itd... Modovi su masovno podržani pa nove igre komjunitija izlaze kao gljive poslje kiše. Većina ih bude otpad ali ima i stvarno dobrih. Isplati se instalirat, free je i crossplatform sa PS4 i PSVR cvikama.

 

Od novo spoznanih, tu je LONE ECHO. Igra Ready at down studija u kojoj ste vi AI u tjelu čovjekolikog robota. Postoji single player kampanja koju sam tek jučer krenuo igrati pa ne mogu dati neki osvrt. S druge i zanimljivije strane tu je ECHO VR, multiplayer koji se sastoji od dva odvojena moda. ECHO ARENA i ECHO COMBAT. Igra jako podsjeća na onu iz filma Ender's game. Sve se odvija u bestežinskom stanju i krećete se samo potisnicima ili se hvatate rukama za prepreke/štitove. U Areni je cilj ubacivanje diska u protivnički ''gol'', dok je Combat bestežinsko napucavanje. Možda i najdovršenija VR igra, dobar je osjećaj kretanja kroz prostor i nema mučnine.  Postoji i ESL VR Liga koja vrti te dvije igre na tjednoj bazi uz nemali novčani fond. Arena je free a Combat 10jura. 

 

Za sada toliko. Nadodam još kad si oslobodim malo vremena. Slobodno ispitujte, raspravljajte, dodajte nove materijale.

 

Stjepanj uto 7.5.2019 19:00

Imao Oculus rift, tada mi je najimpresivnija igra bila The vanishing of ethan carter, znaci bolesno kako je dobar osjecaj kad lisce leti oko tebe, igra je bezvezna no po defaultu je tada podrzavala dk2 verziju oculusa, da se mene pita nebi ih skidao s glave do smrti dajte mi samo da se igram na tome, probao sam nesto sitno asseto corsu i hrpu djecijih igrica, vlak smrti je doslovno vlak smrti, ja sam uspio odvoziti krug tek iz treceg pokusaja, uglavnom brutalna stvar, jedino na cemu treba poraditi je prikaz bez 2x4k ekrana vr covjeku nema smisla barem kod ozbiljnijih igara, Osobno ga nebudem kupovao dok se na tome po defaultu nebude moglo igrati barem nesto poput battlefielda 3 do tada lp😎

dax-lax uto 7.5.2019 20:47

Neke stvari su se ipak promjenile od dk2 na cv1 kad su ekrani u pitanju. DK2 je koristio galaxy note 3 fhd ekran, dok CV1 ima dva komada 1080x1200 i razlika je dosta velika u praksi. Razlika je čak između cv1 i htc vive-a. Iako imaju ekrane iste rezolucije, pentile matrica u vive-u ne izgleda oštro kao klasični oled kod oculusa. Frend ima i htc vive i oculus, a prednaručio je i Valve Index tak da iz prve ruke mogu usporediti razlike. Index bi trebao biti next big thing jer ima šire vidno polje, refresh rate od 120Hz (testirano i 144Hz), 1440x1600 ekrane s puno više subpixela, a najbitniji su index (knuckle) kontroleri koji prate svaki pojedini prst.  Jedva čekam to isprobati. 

 

Rollercoasteri u VR-u vrlo lako vas pokose na pod ako stojite jer mozak ne može skužit da stojite na mjestu. Horor igre su j****i strah. Ima igra koja se zove Face your fears i tu možete svašta isprobat. Pauci, mrak, duhovi.... Jeza. 

Hoću reći, kad stavite to na glavu i nabijete slušalice, za vaš mozak vi ste tamo a ne u sobi, na stolcu, trosjedu itd. Ni jedna igra na monitoru se ne može mjeriti s imerzijom koju pruža VR. Uz treći senzor na oculusu, imate omogućeno okretanje u 360 stupnjeva pa vam gljiva na kontroleru više nije ni potrebna. Još da nema kablova, osjećaj bi bio još bolji. Ja sam složio konstrukciju u X sa sajlama iznad glave i po njoj proveo sve kablove a ima ih. Tu su 3 senzora od kojih svaki ima još 5m aktivnu usb3.0 ekstenziju da uspije doći do kompa. Naočale se spajaju jednim usb-om i jednim hdmi-jem koji su 4m duljine+ još jedan 3m usb3.0 za napajanje oculusa i jedan 3m hdmi sa repeaterom da opet stigne do kompa a da radi. Puno je to kablova iznad glave, ali zato ne moram pazit da ću zapeti s nogom i nekaj povuć za sobom.

 

Oculus je dosta izbirljiv kad su usb kontroleri u pitanju. ASmedia usb-e ne voli nikak. Čak ni početno postavljanje ne želi proći. Intelovi rade ok ali morate računat da ih imate dovoljno. U osnovnom setupu sa dva senzora vam trebaju 3 usb-a i 1 hdmi. Još jedan problem je što ploče imaju više usb konektora koji su vezani na jedan te isti kontroler pa se tu gubi bandwidth a time dolazi do kašnjenja i gubitkom praćenja. Najbolje je kupiti Startech quad bus pcie karticu koja ima 4 usb-a, svaki sa svojim kontrolerom (oko 400-500kn), ali radi ok i sa inateck pcie karticam koje su do 100kn. Čak savjetujem da se odmah kod kupnje gleda na to jer mi na asrock z370 ploči, koja je vr ready, ispada da baš i nije tolko ready.

 

Kod Gpu-a je što više, to bolje ali radi i na krameraju uz spuštanje detalja. Znam jer vrtim to na svojoj 7970 i gtx780 od frenda. Ipak, za neki minimum bar rx570/1050ti

 

 

dax-lax pon 4.11.2019 14:57
T700 kaže...

Koje su sada VR naočale najpovolnije za povezivanjem sa PC ?

 

 

Trenutno je to Oculus Rift S, a može i Oculus Quest jer ovaj mjesec stiže oculus link. 

Oculus link je kabel koji povezuje quest sa računalom, pa onda možeš igrat igre koje su za klasične tethered headsete. 

Quest je po meni dosta bolji uređaj od Rift S-a jer ima zasebne ekrane i hardversko štelanje širine očiju. O tome da je samostalan i prenosiv ne moram ni govorit. Igre poprilično dobro rade na njemu.

Rift S ima jedan ekran koji je podjeljen po pola, manji refresh rate i softversko štelanje širine očiju.

 

Ako ti nije novo za silu, možeš uzeti i rabljeni rift. Ima ih na njuški već za oko 2000kn. Vidio sam i par novih zapakiranih Questova na njušci za cca 3600-3700kn. Novi te preko amazona košta 100-200kn jeftinije s poštarinom.

 

Btw, isprobao na kratko i Valve Index kod frenda. Taj headset ima brutalne ekrane, ogroman refresh rate i field of view. Kontroleri su malo požurivani, pa imaju problema s gljivama jer već tvornički znaju driftat, a i tipka u gljivi se jako teško stisne, ili se ne može uopće. Počeli su šipat ispravljene verzije, tak da će i to biti ok.

Prste prepoznaju stvarno dobro, ali je još premalo igara koje mogu iskoristiti sve mogućnosti kontrolera. Sanjam da će izbaciti Portal 3, a zadovoljio bi se čak i dvicom u VR-u, napravljenom baš od valve-a. Half Life je čak i sanjat teško.

dax-lax uto 19.11.2019 12:12

Njuz: 

 

-Stigao Oculus Quest update koji donosi (trenutno) beta podršku za Oculus Link, iliti, povezivanje bežičnog Questa usb C (usb 3.0 5Gbps) kablom na komp u svrhu igranja svih PC VR igara, a to do sada nije bilo moguće bez kemijanja preko wifija, uz puno muke i štekanja. Dok ne dođe neka bolja opcija preko wifi-ja, ova mugućnost će totalno eliminirati Rift S, koji je isto Oculusov i Lenovov joint venture PC VR headset.

 

-Još bolja vijest je Valveova objava da u četvrtak slijedi najava nove VR igre. Ni više ni manje nego Half Life-a, nazvanog Half Life Alyx. Po glasinama i slici objave, igra je isključivo za SteamVR platformu, što znači, nema igre bez VR naočala.

 

 

Jedna malo manje dobra vijest:

 

-Na mome Oculus Riftu počela je driftat gljiva na lijevom kontroleru, a obzirom da je još u jamstvu i da nisam nigdje uspio pronaći drugu da je zalemim, obratio sam se oculus supportu, koji mi je odobrio zamjenu. Ja prvo trebam poslat kontroler k njima da mi oni pošalju drugi, no došli smo do blokade jer pokupljaju i šalju jedino iz UK za USA, a to mi ne dolazi u obzir jer nemam koga žicat u UK da preuzme moj paket i da ga tamo pokupe, a i šiping do gore i nazad ne subvencioniraju. Na kraju sam zatvorio Ticket u oculusu supportu i obratio se amazonu.de, jer sam kod njih kupio headset. Oni nude samo povrat novca i pokrivaju cijenu povrata paketa, što mi puno više odgovara, a pošto više ne nude nove Riftove, a Rift S mi nije neki update, odlučio sam se za Quest zbog prenosivost, boljih ekrana, a sad i spajanja na komp. Jedinu manu mu vidim u (ne)praćenju kontrolera kad ih sakrijem iza sebe, jer ima senzore na samom headsetu, a ne vanjske kao na originalnom cv1 rift-u. No, to još trebam isprobati kod prijatelja u toj jednoj specifičnoj igri koju pretežno igram (Echo Arena). 

Kako god, ali Half life ću sigurno igrati kad dođe u prodaju.

dax-lax uto 7.1.2020 13:58

Ostao sam i dalje na CV1 Riftu, ali sam dobio nove kontrolere. nadam se da ovi neće prodriftat brzo kao i prošli.

 

S frendovima već neko vrijeme dogovaram neki oblik Lan partija, ali s VR naočalama, pa smo tako  u nedjelju realizirali ideju.

Nikako da nađemo dovoljno prostora, pa sam na kraju u potkrovlju razmaknuo sav namještaj i bilo je mjesta više nego dovoljno.

 

Setup je trajao dobra 2 sata, ali uspjeli smo upogoniti da to sve radi. 

 

Hardware: 

  1. Oculus Quest 2 komada. 1 preko oculus linka spojen na komp,drugi preko ALVR-a, što je neka vrsta bežičnog streama slike s kompa na headset.
  2. Oculus Rift CV1, 2 komada.
  3. HTC Vive s vive wireless dodatkom, tak da je i taj bio bežični.
  4. Valve Index.

 

Potonja dva su bila spojena na različite kompove, ali ih je pratio jedan set Lighthouse senzora prve genereacije.

 

Sve zajedno 6 vr headseta.

 

Kompovi nisu bili ništa naročito snažni.

  1. i7 4790k/gtx 1070 - valve index
  2. r7 1600/rx 580 - htc vive + wireless
  3. i5 3570k/rx 580 - oculus quest preko oculus linka
  4. i7 3930k/r9 280x – oculus quest preko alvr-a
  5. i5 8600k/gtx 780 – oculus rift cv1
  6. i7 8809G/rx vega M GH- oculus rift cv1

 

Igrao se recroom, odnosno igre unutar recroom-a.

Pretežno paintball, rec royale squads i laser tag.

 

Grozni_Zabac sri 22.1.2020 14:26

Imam Rift S i vecinom igram samo DCS u VR-u.

 

Ponekad znam Onward malo upalit, no trenutno imam problema s tim posto sam u malom stanu i nemam mjesta za napravit si posteno mjesto gdje to igrati. Takoder, dosta mi je nezgrapno drzat pusku "u zraku" posto je ciljanje ovisno o tome jel puska usidrena u ramenu ili je hip-fire pa ovisno o tome ide i recoil...

dax-lax sri 22.1.2020 14:29
bbbmarko01 kaže...

Bio vlasnik CV1 i sada imam Rift S, od "lan party" bili smo slozili 2 sim riga za voznju pa preko assetto corse malo vozili 1v1, nego igra tko kaj ? 

Od čega su se sastojali ti rigovi? Mislim na hardveraj, volani...

 

Trenutno istražujem sranja po store-u. Neku večer sam igrao PokerStarsVR. Komedija samo takva, ali potrošio sam nekoliko sati igrajuć. 

Pretežno sam na Echo Arena i BeatSaber. Jedan dio u recroomu. Nisam još Vader Immortala odigrao, iako svi kažu da je odličan, ali kratak.

Skinuo neki dan Subnauticu za VR, ali skupljam hrabrost da krenem to igrat.  Od novih se čeka HL Alyx

blankyboy sri 22.1.2020 17:46

Preporuke za igranje

 

Catch&Relase - ribolov :)

https://store.steampowered.com/app/679750/Catch__Release/

 

te BoxVR koji me daleko polje uspuše od Beat Sabera - nije nikakav box, nego ritmicke tjelovjezbe inspirirane boksom.

https://store.steampowered.com/app/641960/BOXVR/

 

te Moss koji je fakat nesto jedinstveno za igrati u VRu 

https://store.steampowered.com/app/846470/Moss/

 

Sve tri sam igrao na WMR Samsung Odyssey+ , nažalost za razliku od kolege forumaša gore nemrem napraviti usporedbu sa ostalim VR headsetima, osim da sve što sam želio isprobati radi.

 

 

dax-lax čet 23.1.2020 09:45
Grozni_Zabac kaže...

Imam Rift S i vecinom igram samo DCS u VR-u.

 

Ponekad znam Onward malo upalit, no trenutno imam problema s tim posto sam u malom stanu i nemam mjesta za napravit si posteno mjesto gdje to igrati. Takoder, dosta mi je nezgrapno drzat pusku "u zraku" posto je ciljanje ovisno o tome jel puska usidrena u ramenu ili je hip-fire pa ovisno o tome ide i recoil...

 Imaš li rifle mount za touch controllere? S njime bi trebalo biti mnogo lakše, kako kažeš, držati pušku "u zraku" . Što se tiče manjka prostora, svakako je puno ugodnije kad ne moraš misliti toliko na prepreke u vidu zidova i namještaja, ali i ovako je imerzija u igri puno veća od one na monitoru. 

 

Da li je itko od vas igrao Stormland? Nekako mi se ne kupuje da bi shvatio da mi se igra ne sviđa.

dax-lax čet 23.1.2020 09:59
blankyboy kaže...

Preporuke za igranje

 

Catch&Relase - ribolov :)

https://store.steampowered.com/app/679750/Catch__Release/

 

te BoxVR koji me daleko polje uspuše od Beat Sabera - nije nikakav box, nego ritmicke tjelovjezbe inspirirane boksom.

https://store.steampowered.com/app/641960/BOXVR/

 

te Moss koji je fakat nesto jedinstveno za igrati u VRu 

https://store.steampowered.com/app/846470/Moss/

 

Sve tri sam igrao na WMR Samsung Odyssey+ , nažalost za razliku od kolege forumaša gore nemrem napraviti usporedbu sa ostalim VR headsetima, osim da sve što sam želio isprobati radi.

 

 

Vjerujem da te boxVR tjera više na kretanje cijelog tijela, ali beat saber me ipak više drži, a i novi 360 mod je fora jer ti kocke dolaze sa svih strana (ako imaš headset s 360 praćenjem).  

 

Moss mi je jedna od najboljih igara za vr, iako je u pravilu platformer s jako dobrom pričom. Igram još Boneworks (neka proba tko može), PavlovVR, nešto malo Minecraft...

Aircar puštam ljudima koji prvi put igraju vr igru, a uz njega obavezno i CastleCoaster (obavezno onaj jadniji, ne HD verzija), ali tu ih već moram držat jer padaju ko kruške po podu.

Isprobajte climbing sobe u recroom-u. Jedna je recroom climbing, a druga the summit. Dosta teško za odigrat na težoj opciji

 

Uz Alyx kao novinu, čekam još i LoneEcho 2 jer je igrivost i priča u jedinici bila brutalna. Šteta samo što EchoArena nema veći player base, jer mi je igra zakon.

 

 

Ups, dupli post

Grozni_Zabac čet 23.1.2020 10:07

Nemam rifle mount, nekako mi je tesko ga opravdat (cca 80$) s obzirom da Onward upalim cca. jednom u 3 mjeseca. DCS mi uzima previse vremena da igram ista drugo, sto mi je s jedne strane i zao jer bi htio vise VR igara isprobati posto mi je VR za sada fenomenalan, iako Rift S nije bas nesto najbolji headset.

dax-lax čet 23.1.2020 10:35
Grozni_Zabac kaže...

Nemam rifle mount, nekako mi je tesko ga opravdat (cca 80$) s obzirom da Onward upalim cca. jednom u 3 mjeseca. DCS mi uzima previse vremena da igram ista drugo, sto mi je s jedne strane i zao jer bi htio vise VR igara isprobati posto mi je VR za sada fenomenalan, iako Rift S nije bas nesto najbolji headset.

 Možda nije najbolji, ali je bolji od wmr-a. Ima bolje praćenje, ok rezoluciju, halo strap, super kontrolere. Mane su, po meni, sw ipd štelanje, jedan ekran za 2 oka, i ne-praćenje kontrolera kad ih držiš iza tijela. Ali nekad bi se rado mijenjao kad vr moram nosit negdje drugdje, a montiranje i štelanje vanjskih senzora za rift cv1 uzima dosta vremena, uz klasične probleme usb kontrolera.

 

Zaboravio pitati. Kakav setup koristiš za dcs? Imaš hotas ili sve preko tipkovnice/touch kontrolera?

Grozni_Zabac čet 23.1.2020 10:44
dax-lax kaže...
..

 Možda nije najbolji, ali je bolji od wmr-a. Ima bolje praćenje, ok rezoluciju, halo strap, super kontrolere. Mane su, po meni, sw ipd štelanje, jedan ekran za 2 oka, i ne-praćenje kontrolera kad ih držiš iza tijela. Ali nekad bi se rado mijenjao kad vr moram nosit negdje drugdje, a montiranje i štelanje vanjskih senzora za rift cv1 uzima dosta vremena, uz klasične probleme usb kontrolera.

 Kontroleri su fenomenalni, to se slazem. Za ovaj halo strap... tu bas i ne. Ako ga olabavim, onda mi headset plese po glavi, sto nije ugodno kad bjezim od aviona i moram svako malo pogledat iza sebe da vidim gdje je. Ako ga stisnem kako bi trebao bit, kroz pol sata-sat me krene iza glava bolit sve dok ga opet ne opustim, al onda opet imam prvi problem.

 

Za sto se tice boldanog nisam siguran do kojeg dijela je tocno, ali uzasno me smeta sto je slika "jasna" samo na malom dijelu lece, tj. dok gledam ravno. Cim se oko malo pomakne od centra lece, vec je sve vidljivo mutno. Oko kraja lece je kao da kroz vodu gledam. To bi volio znati, ima li neki headset gdje je taj "sweet spot" veci. Kad ucim startati novi avion koji ima hrpu prekidaca, jako je tesko pozicionirati headset da gleda izravno u taj prekidac pa da mi oznaka bude jasna.

 

Ako se moze napraviti neki headset koji bi imao na cca 85% povrsine lece jasnu sliku, to bi kupio iste sekunde.

dax-lax čet 23.1.2020 11:03

Ovisi jako o kvaliteti leća, ali i odvojeni ekrani visoke rezolucije tu popravljaju dojam jer su pod drugačijim kutevima, dok rift s nema takav dizajn. Baš ću danas isprobat na starom riftu kako on vidi vanjske dijelove dok gledam izvan centra vidnog polja. 

Od onih koje sam do sad koristio, najveće vidno polje ima valve index. Ali ono što tebi treba bi mogao biti htc vive pro eye jer ima praćenje šarenice oka i izoštrava sliku ovisno gdje ti oko gleda. Mislim da to nije jedini headset s tom tehnologijom, ali je najpoznatiji, a vjerojatno i najjeftiniji (iako je i dalje hebeno skup). Druga stvar je da su steamvr base station senzori najbolja tehnologija praćenja korisnika vr-a u prostoru. 

 

https://www.vive.com/eu/product/vive-pro-eye/

blankyboy čet 23.1.2020 17:45

IPD štelanje je deal break, ženica za beat saber spusti na 63mm meni je pak na 70mm slika perfektna. Rift ima softerski to rijeseno ili kak vec pošto je jedan ekran?

 

Mislim da je ipak WMR i to Odyssey+  best bang for the buck ak si novi kupujes i zeliš provjeriti sto nudi virtualna stvarnost (mehanicki IPD adjustment, OLED ekrani koji svemir u Elite Dangerousu fakat cine crnim i nema screen door efekta), a ak imas peneza i zelis sve kak se spada onda ciljas na Valve Index. Htc je posustao s novim modelima, a Occulus je presao u ruke facebooka i zuckerberga.

 

 

 

dax-lax čet 23.1.2020 20:06
blankyboy kaže...

IPD štelanje je deal break, ženica za beat saber spusti na 63mm meni je pak na 70mm slika perfektna. Rift ima softerski to rijeseno ili kak vec pošto je jedan ekran?

 

Mislim da je ipak WMR i to Odyssey+  best bang for the buck ak si novi kupujes i zeliš provjeriti sto nudi virtualna stvarnost (mehanicki IPD adjustment, OLED ekrani koji svemir u Elite Dangerousu fakat cine crnim i nema screen door efekta), a ak imas peneza i zelis sve kak se spada onda ciljas na Valve Index. Htc je posustao s novim modelima, a Occulus je presao u ruke facebooka i zuckerberga.

 

 

 

Oculus je faceov već par godina, i dobro da je, jer je najdalje dogurao. Koja je cijena tog wmr-a? Po meni je sad daleko najbolje kupiti Oculus quest. Odlični oled ekrani rezolucije kao vive pro i valve index, dobro praćenje, odlični kontroleri kao i kod cijele oculus game. I ono najbitnije, možeš igrat kao standalone, a možeš koristit oculus link ili alvr, ako ti je draže bežični stream s kompa. Mana wmr-a općenito je tracking. Što hp reverbu znače ti brutalni ekrani kad je sve ostalo meh

 

Edit: Kako god, htio bi taj odyssey plus isprobati u živo. Ostale bitne headsete sam već isprobao. Index je odličan sve dok prikaz na ekranima nije crnina.

  

blankyboy čet 23.1.2020 20:40

Svoj sam upecao na ovaj zadnji black friday cca sa postarinom carinom  i svime, 400$ i nikakve zamjerke nisam nasao (nisam imao sa cime za usporediti) osim kaj je bez dodatno kupljenog VRcovera bio strasno neudoban, one spuzvice su pregrube, sad kad je to zamjensko stiglo, nemam se sto zaliti.

dax-lax uto 28.1.2020 17:02

Zadnja 2-3 dana izlaze glasine o Samsungovom novom Odyssey wmr headsetu, tj. o dvije verzije. Jedna klasična spojena na komp, a druga standalone verzija. 

Naravno, za sad su to samo glasine, ali renderi samih naočala izgledaju bolesno. Po konstrukciji headseta, a i prijavi takvog patenta, moguće da će umjesto klasičnih ekrana biti ugrađen zakrivljeni (1 u komadu ili 2 manja). 

 

Pc headset na renderu nema kamera, pa je moguće da više nije dio wmr-a, nego koristi neku drugu tehnologiju praćenja. S oculusom se ziher nisu dogovorili, tako da ostaje vidjeti za SteamVR, ili su razvili/razvijaju nešto svoje. Ili wmr nudi neke novosti

 

Standalone headset izgleda kao glava nekog insekta s ogromnim očima. Za sad render pokazuje da se za praćenje koriste 4 kamere, ali mi izgleda da su sve 4 na donjoj strani "očiju", pa se nadam da ima još po jednu na gornjem lijevom i desnom čošku.

 

Ovo su samo glasine koje dolaze iz kine. Ništa od toga ne mora biti istinito, ali bilo bi super da se u tu branšu uključi jak proizvođač hardvera kao Samsung. 

Nadam se da će ovih dana biti još glasina, ili još bolje, nešto službeno od Samsunga.

 

 

dax-lax pet 31.1.2020 17:53

Grozni_Zabac, testirao sam ono sa prikazom po obodu. U Xplane 11. Ni kod mene više nema oštrine čim odmakneš malo dalje od centra leće. Ne vidim uopće način da se osmisli tip leće koji bi po cijelom vidnom polju davao oštrinu. Možda da se ekrani ili leće miču 1000 puta po sekundi. Nešto kao optička stabilizacija. Prije da ćemo dobiti vr leće koje će se ko i klasične zaljepit na oko 

 

Btw, stigao mi jučer s amazona hdmi kabel od 4.6m sa redmere tehnologijom. Omogućio mi je to da sad više nemam smetnji ili glittera na riftu zbog predugačkog kabela. Sam rift ima 4m i nerado radi s produljivanjem, a ja sam još dodao 5m usb extendere (senzori, headset) i 5m hdmi sa aktivnim repeaterom, no ispada da starije grafe imaju jači output na hdmi izlazu.

S početka mi nije bilo jasno zašto jer hd7970 i gtx780 bez beda na tu duljinu puštaju sliku. Stavim rx580, a glittera po cijeloj slici. Stavim rx5700 evoke, nema uopće slike, samo zvuk. Umjesto 5m hdmi-ja, stavim 3m, sve radi ok. Na kraju naručio taj s amazona koji je jedan od najdebljih linkova koje sam vidio na kompovima (iako bi redmere tech trebao omogućiti što tanje kablove bez gubitka kvalitete slike)redm. Dosta deblji i od klasičnog koji ide iz letve u napajanje. Dela ko podmazano na skoro 9 metara. Nema grafičkih artefakata, grešaka.

dax-lax pon 3.2.2020 10:35

Mene osobno nikad twd universe nije privlačio, odnosno zombiji, pa tako ni ovu igru nisam primjetio. Možda sad budem. 

 

Trenutno igram subnauticu na riftu, a upravljam ds4 kontrolerom jer igra nikad nije dobila support za ruke. I to kako kaže, zeme te. 

Koja jeza kad padne mrak ili ideš u dubine od -200 metara. Još nisam naletio na Reaper Leviathana, ali mi nešto govori da ću ubrzo.

mla_dend sub 8.2.2020 12:37

Lone echo pitanje, kako imam Quest sa linkom spojen na I5 4690 i RX 580, bojim se lošeg "iskustva", do sada kad god sam pokrenuo preko linka lone echo 2 trailer dosta je bilo štucanja, e sad nakon što se Quest digo na verziju 13 Lone echo 2 trailer radi bez ikakvog zastajkivanja. Asseto Corsa isto radi tečnije... Vaša iskustva sa linkom ?

dax-lax sub 8.2.2020 17:35

Osobno nemam quest, ali dva bliža frenda ga koriste, a jedan tvrdi da ima bolje performanse preko alvr-a bežičnim streamom na quest, nego preko link-a. Odnosno, sve ok osim na beat saberu se primjeti viša latencija. Lone echo je dosta zahtjevan za sve osim 2070 i rx 5700 na višim postavkama, a prije koji dan sam skužio da nakon nekog vremena pojede mojih 8gb rama, i onda počnu problemi s performansama. Kako god, podesi grafičke postavke u igri jer rx 580 nije dovoljno jak za tu igru, a ni za vr, ako želiš išta više od medium. Znam, jer je i ja imam trenutno.

mla_dend ned 9.2.2020 00:08

ustvari sam prezadovoljan kako se 580tka  bori sa VRom, naravno "maštam" o gtx1080 ))) , htjedoh ustvari reć da se je ili link poboljšao ili se je nešto drugo dogodilo jer eto sad u tom lone echo 2 trileru nema nikakvog zastajkivanja a i aircar isto tako po prvi put rade bez štucanja ))) 

 

dakle ti igraš lone echo sa i7 i rx 580 ? kolko rama ima rxica ?

dax-lax ned 9.2.2020 09:06
mla_dend kaže...

ustvari sam prezadovoljan kako se 580tka  bori sa VRom, naravno "maštam" o gtx1080 ))) , htjedoh ustvari reć da se je ili link poboljšao ili se je nešto drugo dogodilo jer eto sad u tom lone echo 2 trileru nema nikakvog zastajkivanja a i aircar isto tako po prvi put rade bez štucanja ))) 

 

dakle ti igraš lone echo sa i7 i rx 580 ? kolko rama ima rxica ?

 Igram na i5 8600k + rx580 4gb nitro. Gpu ram mi u lone echou ne napuni do kraja, ali sistemski potroši nakon nekog vremena, To ću riješiti s dodatnim keksom od 8gb. 

 

U pravu si da se link poboljšao, ustvari, sve što je vezano za Quest se poboljšava, dok stari rift pati nauštrb toga. Nije nerazumljivo sa poslovne strane, ali ide na jetra malo kad skužiš da su neke stvari bolje radile prije 2-3 mjeseca. 

 

Hw za quest/link treba ipak gurat više piksela, pa ima smisla da meni lecho jednostavnije radi nego tebi. Cpu ti ne bi trebao biti nikakav problem, kad smo vrtili link i na i5 3570k sa rx580 također. Radilo je isto bez problema.

Svakako vr iskustvo bude bolje ako je gpu neki zvjerski. Iako sam više fan amd-a, trenutno se nvidia mnogo bolje nosi sa vr-om. usporedili frendov gtx 1070 i rx5700 (posuđen) u mojem kompu. Mogu reći da su neke stvari i dalje bolje radile na gtx-u, a i vrmark orange room rezultat je viši iako je ovdje bio i cpu i gpu močniji. Neki gtx 1080/ti ili 2070/s bi bili druga priča u vr iskustvu. 

 

Btw, frend je kupio kabel za link s amazona. Neki 3m. Bitno je samo da bude usb c po 3.0 standardu. Na mobitelima i kablu koji dolazi s questom nije usb3. Samo to bi trebalo biti bitno. 5 metarski baš i nisu česti, ali vjerujem da će ih biti čim se naprodaje dovoljno skupih originalnih link kablova. Ako ti ovo s aktivnim 5m extenderom radi ok, onda je 3m usb c dosta. Pa čak i 1.5m.