Denis123 čet 14.1.2016 22:54

Pozdrav,

 

Ovako,zanima me upis na drugi fakultet.Znaci ja sad zavrsavam jedan fakultet od 3 godine.TVZ informatiku i sad bih upisao drugi fakultet mehatroniku.Zanima me dal ja imam kakva prava kao student,jelo,posao kao student,i stipendija?

Također zanima me dali mi se predmeti koje sam zavrsio na TVZ-u npr programiranje priznaju na mehatronici i da ih nemoram ponovno polagat.Znam da se to priznaje kod prebacivanja ali kod upisa drugog fakulteta?

 

Hvala na bilo kakvim informacijama :)

sashab čet 14.1.2016 23:23
Antoniio22 kaže...
Ako si redovni student, imaš sva prava. Za priznavanje predmeta se javi u referadu i prodekanu za studente, oni bi ti trebali dati sve potrebne informacije, ali mislim da bi ti iste predmete trebali priznati.

 

Ako upisuješ ponovno novi fakultet, zasebno a ovaj si prethodni završio zašto bi ti priznali predmete? Meni nisu, ideš sve ispočetka i to je to.

PzKpfw čet 14.1.2016 23:50

@Denis123

 

Naravno da se priznaje, samo je bitno da je isto opterećenje satnice, odnosno ECTS. Na primjer, ako je na fakultetu na kojem si položio matematiku, opterećenje iste 3+2, a na drugom na kojem prelaziš 2+1, naravno da će ti se priznati. Čak ako se predmeti, odnosno kolegiji isto i ne zovu. Čak, ti mogu priznavati ako si na jednom fakultetu imao fiziku I, da ti je na drugom fakuletu to priznaju pod Mehaniku I, i tome slično, bitno je koji si sadržaj kolegija slušao, te dal' se to podudara sa ovim novim što budeš slušao.

 

Nema smisla da još jedamput polažeš ono što si položio.

Ako se radi samo o različitom studiju na istom fakultet(veleučilištu), nemaš onda prevelikih problema.

 

Upisuješ normalno godinu(semestar) na novom fakultetu, te onda sa molbom u pisanom obliku(ili već kako) tražiš priznavanje nekih predmeta. Ako si na primjer završio preddiplomsi na jednom faklutetu, te sada želiš negdje drugdje na diplomski studij, budeš ima neke razlikovne predmete.

 

Ako si negdje nešto počeo studirati, te nisi zavšrio, a želiš negdje drugdje preći, onda će se sve što se može od položenih kolegija na starom studiju, priznati na novom studiju.

 

Ovo za prava kao redovitog studenta prilikom prelaska sa jednog fakulteta na drugi, ne bih ti znao. Samo znam da ako se ispišeš kao redoviti sa nekog državnog fakulteta, onda višeš ne možeš natrag. Samo jednom možeš upisati i pohađati jedan te isti fakultet.

 

Suerte!

Denis123 pet 15.1.2016 00:04

Znaci nema veze što se upisuje drugi fakultet.Znaci trebalo bi biti isto ko i da se prebacujes na drugi fakultet ako si položio na jednom faksu nemoraš na drugom.Neki mi kažu da se priznaje na drugom faksu od prvoga neki da ne.

Tako da sam zbunjen totalno ne znam jer ce se morati sve ispocetka ili da mi se bar nešto olakša.

Znaci bitno da ja imam sva prava ako sam redovni,to mi je najviše bilo.Znači cak se mogu i za stipendiju prijavit?

sashab pet 15.1.2016 08:10

Ovdje pričamo o potpuno novom fakultetu a prethodni je završio, znači nema prebacivanja, zamrzavanj prethodnog i slično. Kažem meni nisu priznali jer njih nije briga što sam ja prethodno završio (osim srednje) čak i upis i sve sam morao ponovno kao da nemam fakultet, i nema razloga da priznaju. I imaš apsolutno sva prava redovnog studenta i sve povlastice ako redovno studiraš.

ddarknessfairyy pet 15.1.2016 10:48
Denis123 kaže...

Znaci sva prava imam samo mi se nemogu priznati predmeti.Negdje sam procitao da država ne financra upis drugog fakulteta nego da ga moras sam financirat.

 Država ne subvencionira upis drugog fakulteta: "Ukoliko ste završili već jedan studij u statusu redovitog studenta, nemate pravo na subvenciju troškova studija." - citat sa MZOS, imaš više na 

 

http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=12208&sec=3457

 

Što se tiče priznavanja predmeta to je u nadležnosti Senata.

Denis123 uto 19.1.2016 12:52

U vezi državne stipendije.Ako studiram u Bjelovaru a udaljen sam 20 km od Bjelovara ali bjelovarsko-bilogorska županija.Dali dobivam bodove kao da studiram izvan mjesta prebivališta?

5) Za studenta koji studira izvan mjesta prebivališta priznaje se 200bodova.

 

Hvala :))

studentica293 pet 22.1.2021 17:54

Pozdrav, 

Prvi put ovo koristim i nisam sigurna radim li sve dobro, 

Ugl. Zanima me trenutno sam na ekonomskom fakultetu i željela bih upisati učiteljski fakultet, prošle godine odradila sam i prijemni za taj fakultet ali sam bila malo iznad ljestvice. Moja pitanja su koji je postupak za ponovni upis i također moram li ponovno otići na prijemni?

Unapriied hvala!