ICT školovanje

Što mi je potrebno za rad sa računalima?

StudentUProblemima čet 16.4.2020 13:51

Dobar dan,

Ja sam mladi student koj je upisao Računarstvo.
No na kraju se to pokazalo kao vrlo velika količina matematike i ostalih predmeta koje na žalost ja nikad nisam učio. Za upis nije bila potrebna viša razina ispita pa nisam znao šta očekivait.

Moje pitanje ovdije je kakvo znanje je meni zapravo potrebno za zapošljavanje u svijetu održavanja servera, kompijutera i ostalih takvih poslova?
I kako bim mogao doči do tog znanja na neki način koj buduči šev prihvatio?
Imam interest u sve to, i snalazim se kao "hobi" oko kompijutera, nešto malo programiranja, editanja slika i sve to.
Ali idalje ne znam što se zapravo traži od mene u radnom svijetu, a faks me izgleda vodi u stranu visokog i matematski kompleksnog programiranja koje na žalost meni nije privlačno.

Hvala unaprijed za odgovore. Kritike isto prihvačene.

MrBlc čet 16.4.2020 14:41

Ta matematika na faksu će ti većim dijelom biti nepotrebna, ali ako je nisi u stanju shvatiti barem za prolaz, onda je pitanje koliko ti leži apstrakcija općenito potrebna za programiranje.

 

Također, za kontakt s partnerima, klijentima i budučim ševov koji bi ti trebao dati da radiš oko kompijutera, trebao bi imati i barem osnovnu razinu pismenosti.

StudentUProblemima pet 17.4.2020 13:36

Pismenost mi nije jača strana to priznajem. Glavni jezik mi je engleski. (S time da razumijem i mogu komunicirati i na taljanskom i njemačkom. Završio sam turističku srednju.)
Ali šta se tiče matematike mi je glavni problem moje grozno pamčenje, dok ja mogu zapista formulu nije mi dopušteno imat par koraka usput, koji su meni potrebni za sasvim se prisjetit kako radi sve.
Programiranje, barem ono u C++ što su nas učili na faksu mi je išlo sasvim dobro i čak sam napredovao dalje nego što je bilo pitano od nas.

Ali ipak da na faksu gdje sam očekivao puno programiranja i da ću naučit barem malo opširnije C++ i Python me na kraju zakopao matematikom mi je vrlo stresno.
Dok nešto radim, dali programirao, učio, ponavaljao i sve to uvijek imam kraj sebe otvoreno ili napisano podsjetnike, i zahvaljujuči tome ja funkcioniram. 
(I da se ne misli da je to samo kod ozbinjih stvari, čak i kad igram igrice moram se podsječat puteve i sve.)
A na žalost to mi nije dopušteno na faksu.

StudentUProblemima pet 17.4.2020 14:05

Ne jebem, nego neznam šta cu sam sa sobom. Znam sta me interesirai no sta poslje mogu s time, i dali imam mogucnosti to radit u mom dijelu zemlje neznam.
Kada se raspitam o nekoj firmi mi kazu da je ta firma sranje, a kad pitam za neki posao kaze da se ne trazi.
I onda jednostavno zelim naucit ono sta me zanima i nadat se da cu poslje moc radit u tome,
Ako ne nazad na turizam i biti vodic ili neko sranje.

Ako MORAM sam spreman naucit sve i svasta, od video editanja do kriptologije a i do francuskog. Samo zelim znat koj se kurac trazi u pravom svijetu a ne u mom balonu skolovanja.

Friday pet 17.4.2020 14:11
StudentUProblemima kaže...

Realno bim radio sa HTML/CSS, design, popravljanje hardware, sve i svasta.

 

To je kao da kazes da zelis biti mehanicar, slikar, monter i vozac formule 1. I onda ocekujes da ti netko valjda predlozi knjigu koju da procitas pa ce sve sjesti na svoje mjesto.

Kazem ti da ne znas sta zelis, ni otprilike.

Friday pet 17.4.2020 14:14
StudentUProblemima kaže...

Imas li onda ikakav savijet kako uopce doci do boljeg razumjevanja stavne situacije u svim tim poslovima?

Kazem, doso sam saznat nesto, ne drkat ljude.

 

Ne, jer osoba koja ne zna cime bi se bavila prvo to treba rascistiti sama sa sobom a onda tek krenuti otkrivati stvarne korake kako do toga doci.

U cemu god u IT-u da si stvarno dobar - bit ces dobro placen. Zato se odluci sta zelis raditi pa onda pronadji kako do toga doci. I nemoj misliti da ce biti lako. Jer nece.

ihush pet 17.4.2020 17:49
StudentUProblemima kaže...

Imas li onda ikakav savijet kako uopce doci do boljeg razumjevanja stavne situacije u svim tim poslovima?

Kazem, doso sam saznat nesto, ne drkat ljude.

 -gle sad ovako.. ako ti sam za sebe ne znaš, razmisli, kako ja ili netko s foruma može za tebe nešto znati? Zašto uopće tema-pitanje, tj po kojoj logci misliš da će moj ili bilo koji odgovor biti riješenje ili dobar/loš savijet?

-možeš biti bilo što, nogometaš, pekar, gitarista, vodoinstalater, matematičar, gimnastičar.. što god od tog, da bi bio 'majstor' (i živio-profesionalno, za novac, bio potreban-plaćen-tražen) moraš prvo desetak godina učiti-raditi i napraviti nešto. Luka Modrić ili Ronaldo? Krenuli su u nogometnu školu kao klinci od 5god do 20te nisi čuo za njih, nisu 15 godina spavali nego nabijali loptu, jednako tako možeš lupati po gitari ili učiti mađioničarske trikove i nakon toliko uloženog truda-vježbe bit ćeš majstor-profesionalac, u bilo čemu, keramičar koji slaže pločice ili montažer klimauređaja, serviser računala, programer.. no ne tako da to pitaš i dobiješ odgovor nego da nešto radiš godinama.

+ neke stvari su kao npr učenje povijesti-zemljopis-pravo stvar učenja-memoriranja podataka, dok su druge kao matematika-jezik-programiranje stvar razumijevanja i kombinatorike tj primjene znanja. Strani jezik ne možeš naučiti u jednom danu, dok to kao djete živeći u drugoj zemlji naučiš za par godina kao i gasterbajter.. i tad znaš, do tad ne znaš, u školi učiš strani jezik barem 12 godina.. i znaš manje nego djete-gasterbajter koji živi vani par godina no u svakom slučaju treba vrijeme-kroštenje-rutina. Jednako je s programskim jezicima kao python-C# ... tj to je sve ''isto'' ako znaš programsku logiku koja je jednako kao voziti auto, znaš-razumiješ i tad je svaki programski jezik jednako lak-težak, samo potrebna sintaxa za konkretan kod (kod stranih jezika ti to ne pomaže, npr ne pomaže talijanski za njemački-kineski, kod programskih je sve isti kalup-osnova..).

-nećeš biti serviser-održavanje, nećeš biti admin, mreža, programer .. jer za to treba vrijeme-iskustvo i nitko normalan neće zaposliti na takvom mjestu nekog tko to ne zna, tj upravo će zaposliti onog tko zna, ne onog tko uči, dok kod tebe nema ni same želje nego te ''tjera očaj'' tj tažiš se, nesiguran.. a tad (osim ako se nešto ne promjeni) nisi programer ili nešto za IT tj za plaću-novac, kao što nisi kirurg ili vodoinstalater ili majstor za auto. Čak ne možeš biti kuhar u restoranu, tj jednak kriterij kao za u prošloj rečenici nabrojana zanimanja-poslove kao ni nogometaš mada možeš igrati u kvartu s frendovima kao što možeš kartati belu. Možeš biti kockar, u lasvegasu, možeš peći palačinke preko ljeta na moru ili konobariti.. no i za to trebaš znanje-rutinu, no ne trebaš matematičku programsku-algoritamsku logiku, koju po napisanom nemaš tj nerazumiješ, nisi klkiknuo, nisi za to talent.. dok design nema veze s ITom, tj ima koliko slikar koji koristi kist, ima veze s uzgojem ovaca-konja-biljaka od kojih je napravljen kist i platno (dlaka) ili s kemijom za izradu boja koje koristi.. pizzamajstor ne zna saditi pšenicu ali koristi brašno za tjesto. Možeš biti seljak, saditi pšenicu, no i tad trebaš znanje + sredstva koje jednostavno nemaš.

 

-ne možeš biti-raditi ono što nemaš, možeš ono što imaš, a to znaš ti, ne ja ili netko s foruma, ne možemo to mi znati (mada ja znam sve :) .. ) bolje od tebe. Ako imaš prazan stan bavi se apartmanima, ako si dobar designer dizajniraj vjenčanice-cipele-vizitke ili reklame, zaposli se na htv-u, možda kao portir, možda kao tv voditelj.. postoje bezbrojni poslovi-profesije, astronaut, vatrogasac.. no nisi programer-ITjac. Možeš biti, možda, ako sad počneš i idućih 5+ godina se time baviš, nešto radiš, nešto probaš.. tad će te netko zaposliti, kad se dokažeš kao što Ronaldo-Messi-Luka dobiju ugovor za klub, ne prije. Za nogomet si zakasnio, ne možeš nadoknaditi godine života, za progrmiranje-algoritam-matematiku .. možeš, ali to tad moraš baš znati-razumjeti i biti u tome dobar-bolji od ostalih, tad te netko treba, ne ako si lošiji. Bez tog te gazda u firmi ne treba, tj može i bez tebe jednako kao što tebi-meni neće Real dati novac kao što da poznatim nogometašima mada bi mi to željeli.. želja nije dovoljna, a ti ni to ne pokazuješ. Nisi za IT.

StudentUProblemima pet 17.4.2020 18:25

Oof, dubok rez.

Stvar mi je šta nemam uvid u to što se zapravo traži u tom svijetu. Ja mogu tu nabacivat glupostu u c++u, iči na tečaje, mogu doma kopat po kompijuteru i sve to.
No čak i kad nešto shvatim i naučim sam sebi ne uspim racionalizirat šta sad s tim znanjem?
Ne znam koga pitat, Youtube samo neke glamour ideje daje (Da, super, idem biti novi LinusTechTips. Mhm.) a ja ostajem sjedit sa nešto malo boljim znanjem i razumjevanjem a bez ikakvih konretnih ideja ŠTA dalje učit i poboljšavat.
Meni je problem to da neznam gdije su ciljevi a pak niti gdije je put prema njima, jedino šta znam je da imam vremena, načina i želje za učit sve i svašta. Ali kada naučim neku bazu pokušam poslje pogledat di sad i zagubim se.

Čak i ovdije sam dobio čudne odgovore, koji mi nisu baš pojasnili stvari.

Kako ste vi došli tu gdije ste? Koji su bili prvi poslovi? Di je u IT svijetu uopče početak?

Za mehaničara evo ti auto, nauči sve o njemu, raskomadaj ga, sastavi ga. Cijela stvar je pred tobom.
Ali ovdije je previše opširno i odvojeno da bim si ja kao netko ko nezna što je zapravo sve to mogao predočit i shvatit kojim putem krenut.

ihush pet 17.4.2020 19:21
StudentUProblemima kaže...

..

Kako ste vi došli tu gdije ste? Koji su bili prvi poslovi? Di je u IT svijetu uopče početak?

Za mehaničara evo ti auto, nauči sve o njemu, raskomadaj ga, sastavi ga. Cijela stvar je pred tobom.
Ali ovdije je previše opširno i odvojeno da bim si ja kao netko ko nezna što je zapravo sve to mogao predočit i shvatit kojim putem krenut.

- jednako je za sve.. svaki posao-znanje, slaži lego kocke ili auto, programiranje ili igranje neke igre. (ili misliš da je neki posao drugačiji put, prečica?.. nije to školski test pa da možeš npr prepisati rješenje..)

- kako je netko postao programer? pa minus-x-godina se time počeo baviti, kao što netko može igrati loto i dobiti jakcpot ili na burzi, no to implicira da je prije nešto uložio, na pravi 'broj' ili na pogrešan pa danas nema natipisa u novinama o jackpot dobitniku ili milijarderu koji se obogatio na burzi.

- npr koji programski jezik, koja platforma...? danas? tražen android-mobiteli.. nije postojalo prije 10tak godina kad si to trebao započeti. To je tako u ITju, nije to povjest kao kovači-metalurgija gdje se tisuću godina ništa nije mijenjalo i mogao si s oca na sina prenjeti znanje. Ovo danas je npr python, hoće li biti za 10g? Jednako kao pogotiti jackpot. No razlika, ako znaš programirati, kao voziti auto, tad te prog.jezik ne ograničava, prilagodiš se.. a samo tvoje znanje-mašta je ono što je bitno, kao za skladati glazbu-note ili bilo što izmisliti-smisliti.. tj lako je copy-pasteati, treba imati ideju-znanje i jednako ti u tome pomaže kombinatorika ako si kao klinac npr slagao lego kocke ili bilo što slično, pa čak i rješavanje križaljki-kvizova možda pomogne u nekom općem znanju ako je primjenjivo na programiranje.

-npr sad je svježa app, korona virus, ''andrija'', virtualni asistent.. znaš kako se to radi? programer nije doktor, ne zna ništa o liječanju ali zna programirati, doktor mu pak da želje-ciljeve, ne zna programirati ali zna što treba, jednako doktor ne zna napraviti stetoskom ili toplomjer ali ih korsiti.. a tek sve zajedno daje upotrebljiv rezultat.

-pa sad u IT dijelu, sama app se radi kao projekt tima, npr dev za bazu, dev za kod, dev za frontend-gui (koji je više estetski-design ili rusko-funkcionalna forma..) pa i neki pravnik za copyright, ekonomist za knjige-prodaju, promotor za reklamu i glazbenik-slikar-designer koji im smisli reklamu-logo-brand.. Što si ti od tog, tj samo štrikanje koda je samo dio projekta-posla tj tek sve zajedno je nešto upotrebljivo kao što je to čitav automobil, bez goriva ne radi, bez motora, bez dijela motora, bez frgazera, svjećica, bez žice, bez ključa.. svaka sitnica je dio proizvoda i tek suma tog ti je nešto, dok ono što u matematici učiš kao zbrajanje 2+2=4 .. je samo algoritam tj način razmišljanja-učenja kako znanje primjeniti na konkretan zadatak-rješenje. Svi mrze učiti, radius, pi-korjene.. no kako ćeš nešto napraviti ne kao piramidu-faraoni nego npr pseću kućicu? Kuću za obitelj? Kreneš od ideje, vidiš što imaš na raspolaganju i zaključiš da bez daske i čekića, čavla, ne možeš ni pseću kućicu, dok kuću ne možeš bez građevinske dozvole. Što je tad potrebno za programiranje? Za andriju-asistenta? Pa to je knjiga u interaktivnoj formi, tj skup pravila na temelju pitanje&odgovori kao matematički zadaci, koja nam današnja računala omogućavaju kao što nam googlemaps omogućava nešto što prije nije bilo moguće.

 

-možda zvuči čudno, no o googlemaps i ovaj forum i mobutel i auti.. svi se temelje na elementarnoj matematici iz onsovne škole kao i na seljačkoj-zdravoj logici, tj osnovni logički operatori i rad tranzistora dok su naše bake iglom i koncem vezele goblene (tapiserije, heklanje-štrikanje i sl.) danas isto to radi vga s pixelima na ekranu kao i mobitel. Karikirano, da nema goblena ne bi bilo ekrana, da nema tkalačkog stroja ne bi bilo memoroje i računala. No danas ne trebmo kovače za potkivanje konja mada je to par tisuća godina bilo najvažnije zanimanje u svakoj civilizaciji (osim latinskoameričkih.. jer nemaju npr kotač a konje su uveli španjolci..).

 

-zato nema smisla nagađati što će biti (ok, ima, tj to radimo konstanto u životu za sve situacije pa i kad hodaš cestom predviđaš npr sudar i sl.) jer IT se previše mijenja-evoluira ali vozač ne brine što će biti s mjenjačem auta, tako programer ne brine hoće li programirati u basicu-pythonu-cšarpu ili nekom desetom-novom (sad ne postojećem) jeziku, jer i dalje je to 99% isto i dalje vrijedi ono što si naučio u školi o 2+2 ili pitagori, teslina struja, faradejev kavez itd.. sve bitno je i dalje tu, temeljno, gravitacija, fizika, elektroni.. pri čemu će računala biti vjerojatno brža i zato danas imaš remake starwarsa kojeg prije nisu mogli snimiti tako uvjerljivo itd. itd..

 

-kraće, nije važan programski jezik, elementarna matematika i lego kocke ti jednako daju osnovu a što ćeš time napraviti ne ovisi o meni nego o tebi, tj tvom znanju-ideji pa i potrebi-prilici npr sad neke firme rade maske i možda zarade milijune, nisu ih trebali prije, vjerojatno neće trebati za par mjeseci.. kao jackpot uzaludno je prepisati brojeve koje je danas netko dobio i nagađati što će u budućnosti biti, nego imaš svoje znanje, znaš što možeš i bez straha-problema dočekaš problem i riješiš ga kad se pojavi. To je razlika programera, tj tim koji je stvorio andriju i tebe koji nisi dio tog tima kao što nisi ni borac iz napoleonskih ratova jer tad nisi bio rođen, mjesto-vrijeme itd.. A po toj shabloni možeš ti napraviti 'bolji' soft, možeš napraviti boji tetris, bolji win, bolji auto, kuću, nešto.. korištenjem svih zanja-logike-resursa koje imaš i tako npr rimac-tesla ne rade nešto što su izmislili tj N.Tesla i prethodnici su izmislili, dok mi danas koristimo-razvijamo opet temeljem istog pitagorinog poučka koji je tu par tisuća godina kao školsko znanje, kao 2+2=4.. tj to su ''atomi'' kao cigle-legići kojma dalje radiš što želiš, kao pixeli-goblen-slika i nije pixel znao da će biti dio monalize ili čega već. Kraće, nećeš nikad dobiti jackpot ako ne igraš loto, ako igraš i dalje su šanse male. Napraviti slučajno neki program nećeš, tj igrati loto može svatko (nema posebni requirements osim uplate-novca) dok za ispeći kruh trebaš brašno-vodu-peć.. za napraviti soft trebaš znanje kao osnovni resurs.

-Znanje se stjeće.

MrBlc pet 17.4.2020 19:23

Što se tiče programiranja, možeš znati sve teorije svijeta, ali ako ti ne ide apstrakcija ili ako ne znaš raščlaniti problem na manje dijelove, teško ćeš naučiti programirati. Možda kao code monkey koji lupa kod po ustaljenoj šabloni.

 

C i C++ se danas itekako koriste, ali za specifične stvari, tipa operativni sustavi, driveri, aplikacije koje traže visoke performanse i slično. Šansa da ćeš koristiti C ili C++ uopće nije velika, međutim, oni se na faksu ne uče zato što ćeš ih koristiti, već zato što ćeš kroz njih razviti dublje razumijevanje onoga što se kod viših programskih jezika događa u pozadini, a to nekad zna biti ključno, pogotovo pri optimizaciji i pri razumijevanju nekog propusta i rješenja kojim ga se zaobilazi.

 

 

Trendovi se mijenjaju, ali osnove ostaju. Nije ni u mehanici drugačije. Kod nas u selu kruži anegdota o prvom čovjeku koji se nešto kužio u motore, većinom je servisirao brodove, ali popravljao je i onih par auta koja su bila u selu. Jednog dana dođe njemački turist s novijim autom i ostane u kvaru. Ljudi ga upute na "lokalnog meštra", a ovaj digne haubu i ponavlja "nicht gut, nicht gut". Njemac se već znoji, računa koliko će ga popravak izaći, govori čovjeku koji zna njemački da pita meštra šta nije dobro. Kaže meštar "motor ovako, gut" i pokazuje rukom uzduž auta, "motor ovako, nicht gut" i pokazuje poprečno.  Čovjek je priučeni meštar i uspio se prilagoditi, ali kad je prvi put umjesto poprečnog motora vidio uzdužni, ništa mu nije bilo jasno. Zato je bitno uvijek znati osnove, a trendove ćeš onda lako ispratiti i prilagoditi im se. Nije lijepo ni banalizirati druga zanimanja, mnoga imaju cake kojih nisi svjestan.

 

 

Kako smo došli tu gdje jesmo? Ja, a vjerujem i mnogi drugi, dijelom učenjem i mukotrpnim radom, a dijelom čistim slučajem. Mogao sam raditi 100 drugih stvari, ali znaš čovjeka tu, čovjeka tamo, kontakt ovaj, kontakt onaj, negdje ti se pruži prilika, negdje nekom daš ruku, život krene svojim smjerom, završiš u priči o kakvoj nisi ni razmišljao i pronađeš se u tome. I to ne samo na poslovnom planu nego i privatnom. 

 

Tijekom faksa sam radio preko student servisa u informatičkoj firmi, ali ne kao programer. Da su, kad sam završavao, zapošljavali programere, vjerojatno bih ostao tamo, život bi mi bio drugačiji. Kolega s faksa mi je sredio razgovor u firmi gdje je on radio, riješio sam zadatak, ali moj mail nikad nije došao do šefa. Da nisam poznavao tog kolegu ili da nisam bio uporan i provjeravao zašto se ne javljaju, ne bi nikad nitko ni skužio gdje je taj mail završio, ja bi tražio drugi posao. Tko zna čime bih se bavio.

 

Jednostavno, ne isplati ti se previše razbijati glavu time gdje ćeš završiti, već uzmi ono što te zanima, nauči kvalitetno osnove koje stoje iza toga, pa ako i završiš u nekom drugom području koje je blisko, snaći ćeš se.

StudentUProblemima pet 17.4.2020 19:39

Yhea. Hvala na pravom odgovoru btw. Ostalo me samo deprimiralo.
Ali ako išta me motiviralo da kažem "Jebeš sve ovo idem nešto krenut gurat i onda vidit di če me ovo vodit.".
Kreno sam čitat o JSu sada. Knjiga Eloquent Javascript se čini kao dobar izvor za početak.

Ako imaš ikakve druge knjige vezano za wed development, design i JS slobodno baci ovdije. Mogo bim i skočit u drugu stranu foruma, ikao čekam da ču i tamo dobit komentara.