ICT školovanje

Koji tečaj za Web programera ?

sasa ned 19.12.2010 14:38
gamecoder kaže...

Zanima me koji tečaj za Web programera je najbolje odabrat ? PHP, .NET, Java ? znam otprilike koje su razlike, ali ne mogu se odlučit.

PHP te "ograničava" na razvoj web aplikacija.

Java i dotNet ti daju šire mogućnosti - i web i desktop i mobilne aplikacije.

ja bih ti svakako preporučio jedno od toga.

ok, možda ipak prednost dajem dotNetu.

Joco55 ned 19.12.2010 15:26

A kakvo je tvoje znanje iz programiranja?

Ukoliko si radio u c/c++ onda da pokušaš sa PHP-om, pogledaj šta ti leži, probaj Ruby on Rails to je isto zanimljiva platforma, međutim ja ti toplo preporučam .NET iz više razloga:

možeš programirati u bilo kojem od .net jezika, veliki broj gotovih kontrola, jednostavnost, Visual Studio je najmoćniji IDE...

gamecoder ned 19.12.2010 16:25

Inače nešto u C++ znam programirat ... u php-u sam samouki početnik.  Mene vuče na .NET, ali trenutno imam jednu stranicu za održavat koja je u php-u pisana, pa sam zato php uzeo u obzir. A Java? Kolko sam čuo, Java programera nedostaje na tržištu već jedno vrijeme ...  

Joco55 ned 19.12.2010 17:13

Ukoliko te vuče na .net onda kodiraj u .net-u(preporuka c#).

Neznam za potražnju to pogledaj na Moj-Posao.net i posao.hr, a to ti i nije previše važno ukoliko si stručnjak u svome području.

.net developeri su nešto manje plaćeni od JAVA developera!

Joco55 ned 19.12.2010 17:33

Express verzije su besplatne, a možeš i skinuti trial ultimate verzije koje traju 90 dana, ukoliko si student možeš se prijaviti u DramSpark program, a koliko ja znam Microsoft ima neku akciju dijeljenja licenci svojih programa za mala i srednja poduzeća.

Ako se planiraš ozbiljno baviti programiranjem kupnja IDE-a je ulaganja i svaka kuna će se višestruko isplatiti.

Joco55 ned 19.12.2010 18:26

Programiranje za mobilne platforme neke je proslavilo(ima i hrvatskih primjera) međutim većina aplikacija košta 1$ ili je potpuno besplatna pa trebaš prodati znatan broj aplikacija da bi zaradio.

Ukoliko pratiš trendove znaš da je danas glavna tema cloud computing, dakle desktop se seli u web i aplikacijama se pristupa preko browsera. Web programiranje može biti jako unosno ukoliko imaš pravu ideju ali znaj da postoje na 1000 drugih koji pokušavaju isto što i ti.

Ukoliko misliš programirati u .net-u onda možeš razvijati za Windows Phone, iPhone(MonoTouch) i android(MonoDroid).

gamecoder ned 19.12.2010 18:34

hvala Joco!   e mene sad zanima što bi bilo bolje za mene upisat ? Za sad imam položen C++ tečaj koji sam polagao dopisno (doma sam solo učio), znači i nisam baš neko napredno znanje pokupio. Dal' da pokušam sam dalje napredovat u C++u, pa pokušat nać poso u tome (što i nije baš nešto traženo) ili da odem na neki tečaj baš za Web programera, bilo da nakon tog pokušam nać poso ili počnem sam radit ? 

gamecoder ned 19.12.2010 22:37
Joco55 kaže...

To su ti Microsoft-ovi certifikati npr. ispit 70-536 osposobljava te za razvoj .net desktop aplikacija i sl. O ispitima se raspitaj na Microsoft-ovoj stranici a polagati ih možeš u Algebre.

Jel ne bi bilo isplativije upisat tečaj Web programera u Algebri ?

MarkoCro sri 22.12.2010 22:27
sasa kaže...
gamecoder kaže...

Zanima me koji tečaj za Web programera je najbolje odabrat ? PHP, .NET, Java ? znam otprilike koje su razlike, ali ne mogu se odlučit.

a kakvu budućnost imaju desktop aplikacije?

prednost php-a je ta što je cross platform i može se staviti na server sa bilo kojim OS-om, također to vrijedi i za javu.

ima mono, ali.......

sasa sub 1.1.2011 17:39
MarkoCro kaže...
sasa kaže...
gamecoder kaže...

prednost php-a je ta što je cross platform i može se staviti na server sa bilo kojim OS-om, također to vrijedi i za javu.

ima mono, ali.......

a desktop aplikacije nemaju budućnost? cloud je jako jako daleko kod nas...

s druge strane php ima najodvratniju sintaksi kod izgleda jadno u odnosu na c/c++/c# ili javu.... ako vec ides na opensource mozda bolje d amu kazes python.. barem je oo i ima genijalnu sintaksu.

Joco55 sub 1.1.2011 18:11
sasa kaže...
MarkoCro kaže...
sasa kaže...
gamecoder kaže...

ima mono, ali.......

s druge strane php ima najodvratniju sintaksi kod izgleda jadno u odnosu na c/c++/c# ili javu.... ako vec ides na opensource mozda bolje d amu kazes python.. barem je oo i ima genijalnu sintaksu.

Desktop aplikacije definitivno imaju budućnost, ali u narednih par godina primat će preuzet cloud, a to što pričaš da php sintaksa izgleda jadno u odnosu na c jezike ili javu su gluposti jer baš php sintaksa jako liči na njih, petlje, uvjeti, funkcije...

MarkoCro pon 3.1.2011 20:38
sasa kaže...

na desktop-u budu alati i programi tipa obrada audio i video datoteka, office i sl.

a poslovne aplikacije na webu.

python nije loš, ima jednu manu, a to je da nije još stabilan što se tiče kompatibilnosti sa starijim verzijama, pa onda moraš čekati da se biblioteke koje tebi trebaju prebace na noviju verziju.

kad to riješe i kad se još malo ustabili, onda će biti vrhunski.

sasa uto 4.1.2011 00:02
Joco55 kaže...

Desktop aplikacije definitivno imaju budućnost, ali u narednih par godina primat će preuzet cloud, a to što pričaš da php sintaksa izgleda jadno u odnosu na c jezike ili javu su gluposti jer baš php sintaksa jako liči na njih, petlje, uvjeti, funkcije...

ne razumiješ...

SVAKI jezik ima petlje, kontrolne uvjete, funkcije i sl., ALI u PHP-u to "ružno" izgleda.

usporedi malo c/c++/c# i php ... ili javu i python ili ruby sa php-om... svi imaju čišći i elegantniji kod... i da, svi imaju petlje i funkcije i varijable i sl...

Fearless sri 5.1.2011 00:24
Shody_1994 kaže...

Ima li ijedna tema gdje ti ne hvališ .NET i govoriš kako znaš sve jezike sa "samo" 19 godina?

EOT

A šta cu kad je gadno -.-

<? bla bla -.-

Primjeti da san reka da je Phyton lijep  {#}

tnakir sri 5.1.2011 00:37
Shody_1994 kaže...

Ima li ijedna tema gdje ti ne hvališ .NET i govoriš kako znaš sve jezike sa "samo" 19 godina?

EOT

PHP jest ruzan. Bar meni, jel.

Meni kolegica kuca u PHP-u u notepadu (vulgaris notepadu) i ne zeli ni da joj spominjemo druge editore koji bi joj olaksali zivot. Jbg, linuxasi i PHP-ovci su mazohisti :)

Fearless sri 5.1.2011 00:39
tnakir kaže...
Shody_1994 kaže...

EOT

Meni kolegica kuca u PHP-u u notepadu (vulgaris notepadu) i ne zeli ni da joj spominjemo druge editore koji bi joj olaksali zivot. Jbg, linuxasi i PHP-ovci su mazohisti :)

BOŽE SAČUVAJ.

I sad ti reci da je ona normalna.   Bože oprosti, nikad od nje software arhitecta sigurno -.-

tnakir sri 5.1.2011 00:41
Fearless kaže...

BOŽE SAČUVAJ.

I sad ti reci da je ona normalna.   Bože oprosti, nikad od nje software arhitecta sigurno -.-

Dapace, nije normalno koliko je dobar programer, pedantna, brza, uredna. Ja ne mogu zamislit kucanje icega bez dobrog editora.

Shody_1994 sri 5.1.2011 00:41
tnakir kaže...
Shody_1994 kaže...

EOT

Shame on me :O

Ma ja nisam nikakav programer, to mi je hobi, idem 3. srednje MIOC-a ali pomalo kucam jezike, bilo web, bilo ostale.

PHP je meni sasvim ok, (neznam .NET i ostalo) ali mi se PHP sviđa jer ima sintaksu istu kao C kojeg učim u školi :D , pa sam možda zato ovako reagirao.

Pozdrav iz Splita Splićani moji :D

tnakir sri 5.1.2011 00:45
Shody_1994 kaže...
tnakir kaže...
Shody_1994 kaže...

EOT

Shame on me :O

Ma ja nisam nikakav programer, to mi je hobi, idem 3. srednje MIOC-a ali pomalo kucam jezike, bilo web, bilo ostale.

PHP je meni sasvim ok, (neznam .NET i ostalo) ali mi se PHP sviđa jer ima sintaksu istu kao C kojeg učim u školi :D , pa sam možda zato ovako reagirao.

Pozdrav iz Splita Splićani moji :D

Sve 5. O ukusima se ne raspravlja. Ako ti lezi PHP, go for it.

Fearless sri 5.1.2011 00:45
tnakir kaže...
Fearless kaže...

BOŽE SAČUVAJ.

Dapace, nije normalno koliko je dobar programer, pedantna, brza, uredna. Ja ne mogu zamislit kucanje icega bez dobrog editora.

Zna mala, a? :)

Daj broj ili GTFO :D {#}  Obozavan zene programerke...uf...kad ti milozvucno šapne IEnumerable grrr :D

tnakir sri 5.1.2011 07:47
Fearless kaže...
Zna mala, a? :)

Daj broj ili GTFO :D {#}  Obozavan zene programerke...uf...kad ti milozvucno šapne IEnumerable grrr :D

Mala ti moze bit mater po godinama. I da mi cura nakon radnog dana prica o kompjuterima zatuka bi je batom za meso.