Fotoaparati

Preporuke iskusnih za Sony H10

livadasb pon 1.12.2008 09:24

na h10 ne možeš mjenjat objektive, već imaš širokokutnu konverzijsku leću

 

http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=4140279

 

cijena je paprena, bolje je kupiti neki slr i za njega pripadajući širokokutni objektiv, skupa će davat daleko bolje slike.

 

imaš na ebayu i možeš proći dosta jeftinije

elkarrde pon 1.12.2008 09:56

H10 je kompakt, nemaš mogućnost mijenjanja objektiva, jedina solucija je gorenavedena širokokutna konverzijska predleća.

 

kupi neki SLR i neki širokokutni objektiv. recimo, Pentax K200D i neki prime objektiv, recimo smc-DA 15mm f/4, ili smc-DA 21mm f/3.2. ako baš želiš zoom, smc-DA 12-24mm f/4, ili sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC je tvoj izbor, jer pretpostavljam da ti treba rectilinear objektiv. moj izbor bi bio smc-DA 10-17mm fisheye. :D

 

ili, nađi ekvivalente kod sonyja (npr. Alpha 300/350, stabilizacija u tijelu, dakle stabilizirani i širokokutni objektivi), olympusa (E520/E30, isto stabilizacija u tijelu, no crop faktor 2×, skuplji širokokutni objektivi), nikona (D60, manjak stabilizacije) ili canona (450D, vidi nikon). sigma 10-20mm postoji za sve.

 

no, ne očekuj da ćeš proći jeftino, K200D + 18-55 f/3.5-5.6 kit objektiv + smc-DA 12-24 objktiv će te doći 4200 kn za tijelo + kit, te još dodatno cca. 4400 kn za objektiv.

ekvivalentni sony alpha 300 + 18-70 f/3.5-5.6 kit objektiv + DT 11-18 f/4-5.6 objektiv - 3700 kn + 4600 kn za objektiv.

možeš proći jeftinije u slučaju sonyja ako se odlučiš za jeftiniji i slabili fotić, npr. alpha 200, ili kupiš polovni aparat i/ili rabljene objektive (staklo je staklo, nema se tu kaj puno pokvariti, osim same mehanike, što je potencijalno problematično u slučaju stabiliziranih objektiva za nikone i canone).

 

vidi kolko ti se isplati kupovati SLR, a kolko predleću (koja obavezno degradira kvalitetu slike), pa odluči.

elkarrde uto 2.12.2008 12:39

ILI, najbolja solucija:

 

prodati H10, jer očito ne zadovoljava potrebe, i dobivenu lovu (i lovu koja bi bila potrošena za SLR + objektiv) uložiti u plaćanje (polu)profesionalnog fotografa koji će doći sa svojom opremom i svojim širokokutnim objektivom i kvalitetno odraditi posao.

 

nije da podcjenjujem znanje (a ovakva pitanja impliciraju nedostatak istog), no čisto je praktičnije i puno kvalitetnije, a moguće i jeftinije, prepustiti posao osobi koja se time (polu)profesionalno bavi, nego bezveze potrošiti lovu za opremu koja će biti slabo ili nikako iskorištena.

Benjamin uto 2.12.2008 17:59

Nemam ja fotografskog znanja stari, to nije tajna. Često sam u planini pa mislim da će mi H10 biti dovoljan da amaterski zabilježim neke prizore. Njegov zum mi je u tim situacijama dobro došao. Iz moga pitanja si jasno ustanovio da sam amater jer sam pitao za objektiv a zaista sam mislio na leću koju sam upravo i gledao na ebay-u. Naravno da mi je za moje potrebe preskup (i nepotreban) SLR, ali me samo još interesuje u kojoj mjeri bi ta leća degradirala kvalitetu fotografija. Radi se o fotografijama unutrašnjosti, kako sam naveo, manjih objekata i koristile bi se čisto u promotivne svrhe na Web-u.

Još jednom hvala na odgovorima, vjerujte mi da mi je i kao amateru zadovoljstvo čitati Vaše postove.

elkarrde uto 2.12.2008 22:52

definitivno onda probaj s tom predlećom, ako nije previše love u igri. degradira sliku, pogotovo po rubovima, zbog same činjenice da sve te predleće rade kao blagi fisheye adapter (što manji faktor, više distorzija, npr. .25x je skoro puni fisheye, .42x relativno blago distorzira), no može se desiti da rezultat bude čisto zadovoljavajući. i definitivno s tim predlećama treba bolje osvjetliti prostoriju da bi se dobili rezultati ekvivalentni objektivu bez dodataka.

ako nije puno love, vrijedi isprobati, zašto ne. :)

 

o da, slr sport definitivno nije jeftin i jednostavan sport. :D

Amiga uto 13.2.2018 17:10

Registriro sam se samo zdog ove teme.

Ja sam među onima koji koristi nou h8, maloj sam uzeo h8se. Uzeo sam je zato što je hrvatski kinez. Ima servis u zemlji, i ne treba čekati "mjesecima" na popravak. Sve je to ljepo, ali. Na oda moditela poslje samo četiri mjeseca se počeo odljepljivati ekran, što je zanimljivo na istom mjestu. Meni se odljepio malo, pa su ga nekako zaljepili, a maloj se u roku od nekoliko sati odljepila 1/4, i pošto nije vidjela odmah jer je bio u torbi, malo joj je ivica pukla. Kad sam odnio mobitel, čovjek koji je zaprimio dobro je pogledao, i reko je da se vidi da nije pado, i da ne vidi razloga da ga ne zaljepe. Poslje iz servisa su mi rekli da ne priznaju garanciju jer je uređaj pado, pa garancija ne vredi. Još su rekli da ekran ne valja, i da ga trebaju zamjeniti. To zadovoljstvo bi ma došlo jaš 1500 kn. Poslje mnogo pregovora, podigo sam mobitel iz servisa, i čovjek koji ima privatan servis mi ga pregledo, i za 100 kn zaljepio ekran. Ovo sada pišem na tom "pokvarenom" ekranu. Poslje nepunih mjesec dana baterija mi ja oslabila, da bi rekli da je normalna, i napisali objašnjenje jer ja "nikad nisam imo mobitel". 

Ja znam da sigurno Nou neću kupiti, ne zbog mobitela, svi se oni kvare, pa i  Samsung, Htc, nego zbog njihovog servisa. Svi koji kupe mobitel Nou želim da imaju više sreće nego ja, sto posto učinak.