Koju seriju trenutno pratite?

Quantum leap (2022)
E da.... krajem 80tih godina, postojala je serija istog imena. Pa sam pomislio, evo, neka repriza.
Kad ono - remaster. Reboot.
I dok je prvi, original bio zanimljiv, interesantan, komican, imao dobre price, dobre glumce, dobro sve - cemu djelomicno moze zahvaliti i cinjenici da je sniman i emitiran prije 30+ godina, u danasnje vrijeme ipak ne djeluje toliko dobro, pregazen je vremenom, no, i dalje, simpatican za pogledati.
Pa sam oprezno pristupio ovom rebootu, misleci, naivno, da ne moze gore od 30 godina stare serije u modernom dobu. Moze, itekako moze.
Dakle, osnovna premisa serije je kvantni fizicar, eksperiment putovanja kroz vrijeme, a koncepcija je takva da nas glavni junak, svaku epizodu napravi kvantni skok, i nadje se u drugom trenutku u vremenu, u tijelu druge osobe. I da bi krenuo dalje, mora napraviti "nesto", sto bi se nabolje okarakteriziralo kao "npc errand radi expirience pointsa" u igrama.... Ponavljam, kraj 80-tih, simpaticno i donekle originalno.
I dok je original imao dva dobra lika - S. Bakulu kao Dr. Becketta, i Deana Stockwella u ulozi AI-a, nevidivog svima osim glavnom junaku, simpaticnog "sidekicka" koji pomaze, a ustvari vise odmaze u pronalazenju "necega" sto ce omoguciti novi skok, sto dovodi do smijesnih i fora situacija. Opet, s odmakom od 30 godina.
E novi, novi ima hrpu likova.
Naseg fizicara ovaj put tumaci azijat. Koji krese zgodnu bjelkinju. Iako u ekipi ima, za tu svrhu, sasvim upotrebljivu azijatkinju. Imamo i crnca. Naravno, moramo imati i jednog nebinarnog, ipak je ovo 21 stoljece. Iako mi je taj tip, kao glumac, sjeo u Sandmanu, ovdje je kao sedlo na piletu, kojeg nosi preko grudnjaka. Glavna funkcija bjelkinje je da bude AI.
S toliko likova, paznja je vise usmjerena na njih, a manje na ono sto predstavlja okosnicu serije - glavnog junaka, pomenutog fizicara. AI zenka je iritantna do bola, sveznajuca, i dok je u original seriji trebalo shvatiti sto se desava, sto napraviti za slijedeci skok, ovdje je dovoljno pitati AI.
A AI kao i svaki pravi AI, inace nebi bio AI sve zna, dovoljno je samo ime i prezime osobe u cijem tijelu se nasao nas fizicar, i odmah dobiva sve podatke, bitne i nebitne, i ustvari, kako epizoda s takvim principom nebi trajala 5 minuta, ostalih 40 gledamo pomenutog nebinarnog, crnca i ekipu, kako "popravljaju" neki super kompjuter, iako nemaju pojma sto mu je, ali, bitno da placa ide....
Dodatna glupost je, sto se fizicar uvijek nadje u tijelu nekog random no name npc lika, tako da niti jedan AI na svijetu, niti jedna baza podataka ne moze imati sve detalje o bas svakom tko je ikada zivio.... kuzite, jednostavno glupo da postoji baza podataka u kojoj pise da je neki random pljackas banke imao bolesnu kcer od mamine unuke.....
Sto se opet maskira davanjem minutaze ostalim, nebitnim likovima i radnji, koja realno nema veze s vezom.
Sve u svemu, osim imena, i donekle ideje, nema veze s original serijom, neke stvari je najbolje ostaviti u proslosti, a ako se vec moraju dirati, onda to odraditi posteno, a ne utrpati sto vise razlicitih likova radi popunjavanja kvote o "rodnoj, rasnoj i politickoj opredjeljenosti", i nazvati to serijom.
Ako ste voljeli/gledali original, ovo baciti oko, cisto da vidite koliko su zayebali stvari. Ako niste...a stajaznam, pogledajte ako nema nista pametnije....

Meni je serija za 8/10, dakle vrlo dobra.
Iako je objašnjenje na kraju vjerojatno Matrix,(što nas je većina vrlo brzo shvatila) mogući su nastavci, Matrix u Matrixu.

The Boys
https://www.imdb.com/title/tt1190634/
Odgledao 3 sezone (prvi put) za vikend, čisti užitak. 9/10

Dark nisam uspio gledati dalje od 2. ili 3. epizode, a i to što sam pogledao je bilo na silu. Nadao sam se da će postati bolje i nije postalo. Ne kažem da je serija loša. Samo da nije bila za mene.
S druge strane, 1899 mi je sjela od prvih minuta prve epizode. Mračno, intrigantno i slojevito, uz postupno građenje napetosti. Ostaje vidjeti kako će se radnja dalje razvijati.
Pokusaj opet Dark nastavit..Prve 2 epizode su najgore po imdb. Zakuha se dobro nakon 5-6ep i onda sve bolje i bolje bude. Dark je remek djelo u Sci-fi žanru.

The Walking Dead: Dead City, mini serija. Travanj 2023.
Čini se da bi moglo biti dobro.

Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities (2022)
Jos jedna serija inspirirana kratkim horror pricama.
I kao i sve slicne, jos jedan relativni meh. Vec vidjeno, vec ispricano. Sto se prica tice, ima par ok, neke su dosadne, neke su jednostavno glupe.
No, svima im je zajednicko besramna kradja vremena, razvlacenje u nedogled, da epizode traju sto duze. Klasicni Netflix u zadnje vrijeme.
Spor pocetak, hrpa filera kroz sredinu, i onda poanta price, zakljucak, kulminacija. I nedorecenost, nedovrsenost svake epizode. Ok, nekima to stoji, no nakon nekih ostane samo upitnik iznad glave.
I to ne onaj dobar, kao u zlatnim danima "Twilight Zone" i slicnog, gdje mozes razmisljati, pretpostavljati, nagadjati, vec onaj drugi, osjecaj gluposti, jer i nakon sat vremena gledanja, ti neznas sto si gledao, a jedino pitanje po zavrsetku epizode koje si mozes postaviti je "jesam ja stvarno toliko glup, ili mi je toliko dosadno da sam ovo gledao".
S vizualne strane fenomenalno, nema zamjerki, svjetla, scena, atmosfera su vrh, no djabe kad prica i realizacija to ne prate.
Sve u svemu, nije losa serija, gledljivo, no, kao i svaka druga te tematike, po nicemu se ne istice, i nema nicega pamtljivog u svemu tome.
1899 (2022)
Vrh. Spicoka. Vrhunski mindfuck, vrhunski Netflix. Maestralno!
Ostalo ide po SPOJLER ALERT!
E sad, ovo gore - vrh, maestralno i ostali epiteti ne idu za seriju. Ni slucajno.
Idu Netflixu. Koji uspjeva praviti budalom gledatelja 8 sati. Da, 8 sati - 8 epizoda, svaka po sat vremena. Fenomenalni osjecaj za trenutak, igranje zivcima, kirurski precizno prepoznavanje onog momenta kod gledatelja kad kaze - motaj struju, gasi kablove. I odustaje od gledanja. I fenomenalno iskoristavanje tog trenutka, da ponudi gledatelju nesto vrijedno gledanja, i ostanka uz seriju. I tako 8 puta. U svakoj epizodi.
Od 8 sati, tu materijala ima efektivno za jedan filmic od 90-120 minuta, i to nategnuto. Jer svaka epizoda slijedi isti sablon - nista se ne desava, desava se nesto totalno nepovezano i nebitno, nista se ne desava - momenat odustajanja - bum! E sad se pocme desavati nesto zanimljivo, no, 10 minuta kasnije - epizoda gotova. I kako vec rekoh, idemo ispocetka s novom epizodom, po istom principu.
Krene jako zanimljivo - prekooceanski brod, bogati iz prve klase, sirotinja u potpalublju, pa nestali brod, pa slucajno sretnu taj brod. Pa tajanstvena poruka, pa djecak....
I tu sve ustvari ode u peem. Sve dalje sto se desava vise lici na neki brainstorming - ekipa sjedi, duva travu, pije pivu, i baca ideje - mogli bi ovo, mogli bi ono. I onda netko svaku takvu ideju, koliko god blesava i nelogicna bila utrpa u seriju. I onda je jos usporedi s Dark ili Matrix.
Sve bi mozda i funkcioniralo, no... Likovi su povrsni, nezanimljivi, jednostavno neznas nista o njima, jednostavno te nije briga. I dalje sve sto se desava s njima je meh, briga me. A ne desava se apsolutno nista zanimljivo.
Neki osobni sukobi, traume (totalni klisej, iz svake skupine po jedna).... no, bez ikakve pozadine, bez detaljiranja, opet, kog briga....
Naravno, gay is ok, pa tako mozemo imati gejeve i 10 minuta gej scena, ali jedna sisa.... e to nemoze!
Jedna iritirajuca stvar preko koje nisam mogao prijeci..... Putnici su internacionalni, kinezi, crnci, poljaci, njemci.... bas kakvi su putnici i bili, posebice ova nepismena sirotinja koja je bjezala u ameriku tih dana.
No, svi se razumiju, razgovaraju medjusobno, nema jezicne barijere. Osim kad to scenariju odgovara, pa treba razvuci 15 minuta scenu, onda svi stoje s glupim izrazom na licu, i cekaju da im netko prevede sto se desava. I to takve stvari tipa - kisa pada, voda prodire, neprijatelj nadire....
Ostatak vremena, svi sve kuze, svi sve razumiju. E sad, ovo je posebice iritantno jer su svi "ostali" sinhronizirani na engleski. Lose. Glasove nemozes spojiti s likovima, barem meni nisu sjedali. I taj lip de-sync me uzasno iritirao cijelo vrijeme.
Ideja je dobra, prica je mogla biti jako zanimljiva, slucajnim pronalascima spomena, trejlera i slicnog vise sam ocekivao neki time travell, alternativne svemire, mozda nesto ovo ili ono, no ovakvo ubacivanje nekog sf-a.... meni bezveze.
Neuki, nepismeni peasanti se ponasaju kao na placu, osim klasicne "to je vrag", svi hladni, emocije ravne nuli, a kad pocne spominjanje "stvarnosti", "simulacije" i slicno - spricer s ledom, extra hladan, kao, sve ok, kuzimo mi to totalno, ne....
Susret s tehnologijom, i takvim nekim apstraktnim pojmovima sigurno nebi ostavio ravnodusnim prosjecnog njemackog, ceskog, danskog farmera, iz tog doba, a kamoli da bi uspio shvatiti koncept istoga.
I da, kolicina NPC-ova kojeg se nebi posramio niti jedan RPG
Ovo je ocigledno igranje na uspijeh Dark-a, no, serija je daleko daleko ispod, samo zbog tog ubacivanja novih stvari, nekih hintova, detalja, sitnica, za koju potrose puno vremena ubjedjujuci te da su bitne, samo da ih vise nigdje nikad nebi spomenuli...
Vizualno, odlicno, nema zamjerke, atmosfera (na pocetku) vrh, kasnije kad shvatis (ako shvatis na ovaj nacin), osrednje... sve se jednostavno izgubi u tolikom kompliciranju, razvlacenju, otezanju.
Sezona 2? Ne hvala!
Gledati, ali ne ocekivati nista previse.

Nitko nije napisao da je prva epizoda Andora famozna, niti je itko napisao da je cijela serija famozna. Osobno mi je serija vrlo dobra, i prva sezona koja je završila neki dan je završila čisto solidno. Ono što volim kod serije je da je u SW svemiru (i doslovno i prenešeno), no nema Jedija i Sithova, već se radi o borbi običnih ljudi protiv iznimno moćnijeg protivnika. Ulozi su puno veći, nema Sile koja ti omogućuje nevjerojatne stvari, moraš riskirati sve, pa i svoj život da bi postigao minorne stvari koje će nešto značiti u budućnosti. Za mene je to osvježenje nakon 15 godina superherojskih filmova, gluma je okej, dijalozi su korektni, nema puno guranja dnevnopolitičkih poruka.
La Brea
Jedna serija koja se provukla meni ispod radara...a spada u one serije koje cete ili voljeti (odgledati) ili cete mrziti.
Teško je reći da se nešto provuklo ispod radara ako su ljudi jednostavno odlučili nešto ne gledati. Pogledao sam trailer, skužio pola stvari koje si napisao već tada i tamo, shvatio da je to nešto na što ne želim trošiti vrijeme. No hvala na iscrpnom komentaru, cijenim to.
Glede serija koje ja pratim u zadnje vrijeme, osim gore spomenutog Andora i The Peripherala, u zadnje vrijeme gledam The Good Doctor, malo da se odmorim od fanstasya i SF-a. Šilaju dosta u nekim epizodama, no sviđa mi se priča i gluma Freddie Highmorea, pa ignoriram. Nikako da nastavim Locke & Key, kćerka me previše živcira. No vratiti ću se seriji prije ili poslije, dobar mi je taj setting malog i mirnog mjesta u kojem se događaju svakakva sranja.
Kad smo kod likova koji živciraju, prije par godina sam pogledao seriju Impulse, kao neki spin-off filma Jumper. Kao i u filmu, glavna junakinja se može teleportirati, i iako film nije bio baš najbolje napravljen, tema mi je zanimljiva, pa sam odlučio pogledati prvu sezonu kad je izašla, a onda i drugu (iako sam sam sebi išao na živce zbog toga). Naime, serija je kao SF akcijska drama, iako je zapravo drama jedno 90% (i to teen drama), i ostalo je kao SF i akcija. Neću ulaziti u detalje ako netko odluči ipak pogledati seriju, no glavni lik mi je bio toliko antipatičan da mi je bilo drago kad su seriju ukinuli nakon druge sezone. Toliko potencijala, toliko su toga mogli napraviti, no na kraju je SF dio bio totalno sporedan, a lik i radnja toliko loše napravljeni da je serija jednostavno propala.
E da, počela je nova serija Echo 3, meni korektno za sada. Ima potencijala, no bojim se da će isto više dramatizirati nego puškarati.

Glas razuma - provuklo ispod radara u smislu da inace skoro religiozno gledam svaku iole sf/horror/mistery seriju (prijevod - smece) koje se pojavi, no ovo po nazivu mi nikako nije palo na pamet povezati s tim zanrom....

The Playlist
vrh serija o stvaranju Spotifya tj. o početku revolucije u glazbenoj industriji.
https://www.imdb.com/title/tt11564258/

1899. Vau. 9/10

ček malo, jel to yellowstone universe?

Da, ove zadnje dvije. 1899 je nešto drugo.

1899 je sci-fi od kreatora Dark.a

Dao sam sansu Darku, nisam mogao do kraja pogledat. Ovo... Genijalno. E zivote.

Dao sam sansu Darku, nisam mogao do kraja pogledat.
Zanimljivo, kod mene obrnuto, Dark od početka do pred kraj savršen, a kraj li-la (premda, realno, drugačije nisu mogli ni razriješit radnju, ni ne postoji neka alternativna teorija po kojoj bi se mogli vodit).

Dao sam sansu Darku, nisam mogao do kraja pogledat.
Zanimljivo, kod mene obrnuto, Dark od početka do pred kraj savršen, a kraj li-la (premda, realno, drugačije nisu mogli ni razriješit radnju, ni ne postoji neka alternativna teorija po kojoj bi se mogli vodit).
meni je dark odličan. mada sam se pogubio u praćenju likova. tj. tko je tko u kojem vremenu.

meni je dark u top 5

Dao sam sansu Darku, nisam mogao do kraja pogledat. Ovo... Genijalno. E zivote.
Ja bum još jednom dao šansu, ali ne računam na pozitivna iznenađenja. Stranger Thingsu sam dao šansu dvije sezone, a sve sam mogao vidjeti u prve dvije epizode.
EDIT: Dakle, kako je beskonačno iritantno da se ne može urediti običan jebeni typo bez da piše da je uređivano. Mislim, jel tak teško dati neki window od koju minutu za korekciju? Mrklo.
po meni stranger things nije ni do koljena darku, ne da nisu ista kategorija, nego nisu ni u istom svemiru..
al istina, za pratit dark trebas imat i malo mozga za razliku od stanger things...

Nisam ni uspoređivao te dvije serije po kvaliteti nego po davanju šansi. ST sam dao veliku šansu, a mogao sam sve znati nakon jedne ili dvije epizode. Dark sam pogledao dvije epizode i nekako si mislim da mi dvije sezone neće promijeniti početni dojam. Ne smatram se glupim na razini da ne bih mogao shvatiti film ili seriju, tim više što rijetko kada tu ima neke posebne pameti. Recimo, ovaj 1899 mi je gledljiv i povremeno čak zanimljiv, ali je i pun rupa. Dark nije imao rupe, jer nisam ni došao do nekog razvoja radnje, ali mi nije bio gledljiv. Imao sam isti problem kao sa ST - iritiraju me djeca i teenageri sa svojim infantilnim forama i životom. Nije često slučaj, da ne bi bilo, no u te dvije serije je baš naglašeno. Svejedno, čim odgledam neke tekuće serije, pogledat ću barem još dvije ili tri epizode Darka. Ako se ništa ne počne razvijati, nema dalje.
Dark ti ima super razvoj radnje, sve do trenutka kad dođu do razjašnjenja "izvorišta", a onda padne sve u vodu jer SPOILER !!!!: generički su riješili problem kauzalnosti, očekivao sam nekaj neviđeno a dobio predvidljivo, i to je jedini problem te serije.

Sorry, krivo sam pročitao, nisam skužio da se referiraš na to da je tebi prošla ispod radara. Isprika. :)
Inače, neki dan je počeo Willow. Film mi je bio super kad sam bio klinac, pogledao prije par godina i još uvijek mi je bio solidan. Počeo gledati prvu epizodu i ugasio nakon 15 minuta. Naravno, serija je napravljena tako da odražava "modernu publiku". Jer fantasy znači da moraš preslikati u seriju sve što je oko tebe. Nula mašte.
Dodatno, dio likova govori britanski engleski, dio američki. Instant ubije imerziju. Ne znam, možda sam ja sitničav, no mislim da nisu trebali ovu seriju ni raditi.
Ocjena na IMDB-u 5.2/10. Tko voli nek izvoli.

Dark je fantastična serija, zanimljiva i napeta, ali treća sezona mi je loše sjela. Toliko paralelnih radnja, ko je kome što u rodu, više svjetova,vremena i sve te pizdarije. Jedva sam čekao da vidim kraj i da završim više.
Stranger Things mi je naprotiv serija koja ima poseban ugođaj, djeca i teenageri daju drugačiju priču, ambijent 80ih, glazba, općenito uređenje i sve baš daje poseban i drugačiji dojam od ostalih serija i mislim da zbog toga i odskaču od nekih. Makar, prva i druga sezona su mi bile super, treća već malo lošija, ali ova četvrta je opet u rangu prve. Žao mi je jedino što su ubili Eddiea jer je bio baš fora lik, ali nekako se nadam da će se vratit.
Mislim da obje serije vrijedi pogledat, Dark je više za razmišljanje, a Stranger Things je za mozak na pašu i opustit se.

Pogledao ST - Strange New Worlds.
Na prvu se vidi da je povratak korijenima, dosta ozbiljnije od Discovery i Picard.

DARK je doslovno masterpiece u SCI FI žanru. Bolje nisu mogli napravit.
Time travel pun pogodak
i dosta podsjeca na Lost zbog twistova nakon svake epizode.

al istina, za pratit dark trebas imat i malo mozga za razliku od stanger things...
Strašan si. Neš ti mozga u Darku. Sram me za tebe.
Da nije off, Wednesday. 9/10. Nema lgbt, nema woke shita, predivna serija. Teen , ništa duboko, ništa spektakularno, ali baš to je predivno nakon korone i posta te Marvel/Disney lobija. Baš sam uživao.

Je bez dileme, svakako gledati+tu je link za badave online gledanje.

Uff Dark... Da bar mogu nekako wipeat tu seriju iz mozga i pocet je opet gledat.
Meni je to najbolja serija tog tipa koju sam ikad gledao.
Amo dalje.
Wendesday - 7,5/10 mozak na pasu i guštanje, mala je ludilo.
Demon Slayer - 8/10 dugo nisam gledao neki anime, rekao ajde da vidimo, nije razocaralo.
Devil in Ohio, 8-dijelna horor serija u kojoj je glavni lik dr. Mathis inače poznatija po ulozi dr. Bones svjetovnog imena Emily Deschanel (Zoey joj je sestra). Serija je manje loša od The Watchera, da ne spominjem aktualni Cabinet of Curiosities. I dalje je čisti klišeizam u svakom pogledu ali u predahu od nečeg zahtjevnijeg mršava trojka.
Odgledao preko vikenda i ok je. Nema tu neke misterije ili napetosti ali cisto ok za pogledati....