Videokamere

Problem s prijenosom videosnimke

infirmity uto 9.12.2008 11:48

Imam sony digitalnu kameru, no imam problem kod prijenosa video snimaka na računar. Naime slika je predobra kad kameru spojim s tv, no kad je prenesem na računar izgubi kvalitetu i rezoluciju. Je li zna tko išta o tome? Smijeh

mbaksa sri 10.12.2008 13:53
infirmity kaže...

kamera je stara nekih 2 godine, sony DCR-HC32E. Ja je spajam sa kablom što je došao uz nju, preko USB-a.
A budući da sam za takve stvari nesposobna, nemam pojma ni kakav je firewire kabel. Bi li ti bio problem da mi objasniš? ili bar gdje i kako da tražim taj kabel.
pleeeeeease :)

Ako imas stolni kompjuter onda ti treba Firewire kabel 4 na 6 pinova, ako imas laptop onda Firewire 4 na 4 pina. Naravno, prije provjeri da imas FireWire konektor na kompjuter/laptopu.

Firewire kabele imas za kupiti u svakom malo bolje opremljenom informatickom ducanu.
prigues sri 22.4.2009 15:22

Poštovani,

molim nekoga od eksperata da mi objasni kako je nastao problem koji ću opisati:

-imam kameru SONY HDR12, radi super. Ona snima u nekom n2ts formatu. S kamerom dolazi i program za pregledavanje (Picture Motion Browser), a koji onda može sve te snimke pretvoriti u mpeg2 format, koji je, kažu, jedan od najkvalitetnijih. Sve je to super išlo do danas; snimke koje sam pretvarao u mpeg2 su bile kristalno čiste i kod pregleda u n2ts formatu i kod pregleda konvertirane snimke u mpeg2...sada odjednom, konvertirana snimka u mpeg2 je dosta lošija, tj, linije nisu kristalno čiste.

Uz to sam poludio jer sam izbrisao automatski nakon konverzije original n2ts snimku...Da li netko možda može znati u čemu je fora?

Unaprijed hvala i pozdrav svima! 

mbaksa sri 22.4.2009 16:57
prigues kaže...

Poštovani,

-imam kameru SONY HDR12, radi super. Ona snima u nekom n2ts formatu.

AVCHD kodek, datoteke imaju nastavak m2ts.

prigues kaže...

Ona snima u nekom n2ts formatu. S kamerom dolazi i program za pregledavanje (Picture Motion Browser), a koji onda može sve te snimke pretvoriti u mpeg2 format, koji je, kažu, jedan od najkvalitetnijih. Sve je to super išlo do danas; snimke koje sam pretvarao u mpeg2 su bile kristalno čiste i kod pregleda u n2ts formatu i kod pregleda konvertirane snimke u mpeg2...sada odjednom, konvertirana snimka u mpeg2 je dosta lošija, tj, linije nisu kristalno čiste.

Program konvertira AVCHD video (dakle, video visoke rezolucije 1920x1080i) u MPEG2 format standardne rezolucije (SD, 720x576) - ocito je da kvaliteta slike u tom MPEG2 formatu ne moze biti dobra kao u AVCHD formatu jer je rezolucija daleko niza, samim tim ni linije ne mogu biti "kristalno ciste". Pretpostavljam da kad si mislio da gledas MPEG2, da si zapravo iz programa greskom gledao AVCHD pa ti se zato cinilo da je i konvertirana slika iste kvalitete. Ili ti mozda program u kojem sad gledas MPEG2 datoteke ne uklanja isprepletenost slike (ne vrsi deinterlacing) - znaci, na slici se mogu pojavljivati horizontalne pruge. Probaj neki drugi program, recim Media Player Classic, ili u onom kojeg trenutno koristis provjeri postoji li opcija deinterlace.
Usput receno, takve MPEG2 datoteke mozes prebaciti u DVD-video, recimo preko DVD Flicka - kod gledanja DVD-ova vecina programa ima ukljucen deinterlacing.
bed sri 22.4.2009 17:05
mbaksa kaže...
prigues kaže...

Poštovani,

-imam kameru SONY HDR12, radi super. Ona snima u nekom n2ts formatu.

AVCHD kodek, datoteke imaju nastavak m2ts.

prigues kaže...

Ona snima u nekom n2ts formatu. S kamerom dolazi i program za pregledavanje (Picture Motion Browser), a koji onda može sve te snimke pretvoriti u mpeg2 format, koji je, kažu, jedan od najkvalitetnijih. Sve je to super išlo do danas; snimke koje sam pretvarao u mpeg2 su bile kristalno čiste i kod pregleda u n2ts formatu i kod pregleda konvertirane snimke u mpeg2...sada odjednom, konvertirana snimka u mpeg2 je dosta lošija, tj, linije nisu kristalno čiste.

Program konvertira AVCHD video (dakle, video visoke rezolucije 1920x1080i) u MPEG2 format standardne rezolucije (SD, 720x576) - ocito je da kvaliteta slike u tom MPEG2 formatu ne moze biti dobra kao u AVCHD formatu jer je rezolucija daleko niza, samim tim ni linije ne mogu biti "kristalno ciste". Pretpostavljam da kad si mislio da gledas MPEG2, da si zapravo iz programa greskom gledao AVCHD pa ti se zato cinilo da je i konvertirana slika iste kvalitete. Ili ti mozda program u kojem sad gledas MPEG2 datoteke ne uklanja isprepletenost slike (ne vrsi deinterlacing) - znaci, na slici se mogu pojavljivati horizontalne pruge. Probaj neki drugi program, recim Media Player Classic, ili u onom kojeg trenutno koristis provjeri postoji li opcija deinterlace.
Usput receno, takve MPEG2 datoteke mozes prebaciti u DVD-video, recimo preko DVD Flicka - kod gledanja DVD-ova vecina programa ima ukljucen deinterlacing.

M2ts je transportni stream koji može sadržavati mpeg, avc/h264 i vc1 stream.
Kvaliteta streama mora biti 'kristalo čista' i nakon smanjenja rezolucije, samo je video manji.
Linija u palu ima 625 i ako ih vidiš, nevalja.
Deinterlace nemoj raditi ni u ludilu, jer ne postoji dobar način istog, a standard dvd-a je interlacani stream.
mbaksa sri 22.4.2009 17:26
bed kaže...
M2ts je transportni stream koji može sadržavati mpeg, avc/h264 i vc1 stream.

Kod doticne kamere rijec je o AVCHD-u.

bed kaže...
Linija u palu ima 625 i ako ih vidiš, nevalja.

576 - ostatak linija je za teletekst ili tako nesto kod prijenosa televizijskog signala, a ne i kod videodatoteka. PAL video ima rezoluciju 720x576 tocaka - otvori PAL MPEG u recimo VirtualDubModu pa ces vidjet.

bed kaže...
Deinterlace nemoj raditi ni u ludilu, jer ne postoji dobar način istog, a standard dvd-a je interlacani stream

Slazem se - no govorio sam o deinterlacingu u programu kojim gleda videodatoteke, a ne za konverziju.

bed sri 22.4.2009 17:36

Očito sam posenilio, kad sam napisao 625, ili mi je multitasking u k..cu, jer radim usput par stvari (to inače znam kad me se probudi usred noći).

Ma dobro si napisao i ono prvo, ali sam shvatio da misliš na konverziju ..

prigues sri 22.4.2009 20:29

Pa kako da sad zadržim onu kvalitetu kao u AVHCD-u, koje konverzije su potrebne? Mislim...ono...razlika u kvaliteti je tolika da mi nema razlike od PC101C koju sam imao prije par godina i ovoga...

Ali povrh toga; sada, kada gledam na tumbnails-e mpeg-ova koje sam konvertirao, neki imaju čistu naslovnu sliku, a neki kao horizontalno-valovitu (nejasno)...da nije možda kakav trik u tome što sam instalirao Movie Maker pa da je on nekakve svoje kodeke ili...ne'am pojma...nisam neki znalac u tom smislu...ili da nije možda kakva kvaka u rezoluciji ekrana ili u grafičkoj kartici...

Ono, kada sam kupio tu kameru za prošli Božić, oduševio sam se pregledom materijala u PMB, a govorim vam da su i konvertirani bili ne-puno-lošije kvalitete...odjednom...psssssss...

pomozite! :)

pozdrav!