Bug

Alternativne distribucije BUG-a

TripperNX ned 6.10.2019 09:13

Dragi BUG-ovci,

 

vjerujem da je o srodnim temama bilo već riječi, ali nije mi baš pošlo za rukom naći nešto više od "bug" i "pdf" stoga bih imao nekoliko komentara i pitanja. Dakle, pratim vas od 1994. kada sam na INFO sajmu doznao da postojite i uspio sam pribaviti sve stare brojeve od 2 do te godine i nastavio ih sakupljati. Naravno, za očekivati je bilo da će rast kolekcije postavljati izazov za skladištenje i održavanje tako da sam zbog tih i nekih drugih okolnosti morao svoju (ne tako poveliku) kolekciju ustupiti drugim ljubiteljima BUG-a. Ali, praćenje BUG-a, ponajprije putem Interneta, a kasnije povremenom kupnjom se održalo, a da ne pričam o nemalom veselju kada ste objavili da ćete uvesti digitalno izdanje - čak je i Miro pisao na forumu 2008. da razmatrate PDF izdanje časopisa. Taj dio distribucije nikad nije realiziran, a uvedeno je vrlo nespretno digitalno izdanje za PC te aplikacija samo za iPad/Windows.

 

Obzirom ste IT časopis, i dalje me čudi da nemate pokrivenu Android platformu, ili da ne nudite časopis u nekom drugom formatu - ako već PDF ne štiti od piratluka, postoje platforme preko kojih bi sigurno mogli distribuirati svoj časopis kupcima bez bojazni o piratiziranju sadržaja. Osobno bih se pretplatio, ali nemam ni volje ni vremena održavati papirnu kolekciju, a grehota bi bila bacati svaki kupljeni broj u stari papir, posebice jer uskoro slavite i 30 ljeta što je vrlo pohvalno za publikaciju ove vrste. Zato me zanima, da li bi napokon mogli uvesti i osmisliti digitalnu distribuciju i za nas, sada već puno starije vaše "učenike", kako bi mogli barem na jednostavniji i "brži" način pročitati svaki novi broj BUG-a?

 

Ako je ovo pitanje već odgovoreno, onda bih barem zamolio da na web stranicu "Digitalna izdanja" barem stavite neke kraće smjernice ili link kako bi lakše bila dostupna informacija o stavu redakcije oko alternativnih načina distribucije BUG-a.

 

Unaprijed se zahvalujem na odgovoru

Miro čet 10.10.2019 14:15

Pojavilo se jedno novo rješenje distribucije tzv. digitalnih izdanja, koje pokriva sve platforme, i trenutno istražujemo mogućnosti koliko je primjenjivo za naše potrebe. Već smo neko vrijeme u kontaktu s kreatorima tog rješenja. I nas bi silno veselilo da napokon taj tip distribucije riješimo kako spada, jer ovo što sada imamo je nezadovoljavajuće.