Automobili

CarPlay, android auto...

TKScump čet 3.4.2025 13:43

pozz ekipa, ima li iko od vas iskustva sa postavljanjen tj aktivacijon ovih usluga u automobilu. Iman passata 2019 godina, sa infotamenton koji podržava sve te opcije i glasovne naredbe i svašta nešto ali sve je zaključano iza aktivacijskog ključa. U ovlaštenom servisu traže 250 eura za aktivaciju carplaya plus još neki nenormalni novci za ažuriranje mapa za navigaciju. Po instagramu vidin dosta ti ''car coding'' servisa ali san ja bogu iza nogu i ne ide mi se u Zagreb samo radi toga. Dali je moguće sam to (valjda ima neka shema priko microSDa) ili neman sriće

Posmatrač čet 3.4.2025 14:28
TKScump kaže...

pozz ekipa, ima li iko od vas iskustva sa postavljanjen tj aktivacijon ovih usluga u automobilu. Iman passata 2019 godina, sa infotamenton koji podržava sve te opcije i glasovne naredbe i svašta nešto ali sve je zaključano iza aktivacijskog ključa. U ovlaštenom servisu traže 250 eura za aktivaciju carplaya plus još neki nenormalni novci za ažuriranje mapa za navigaciju. Po instagramu vidin dosta ti ''car coding'' servisa ali san ja bogu iza nogu i ne ide mi se u Zagreb samo radi toga. Dali je moguće sam to (valjda ima neka shema priko microSDa) ili neman sriće

Treba ti VCDS ili OBDELEVEN. procedura nije bas trivijalna ali nije ni komplikovana. Ti pricas o FEC codovima. Pritisnes tipku menu i drzis dok ti se ne otvori dodatni meni i tu imas FEC. udjes i imas podrzane kodova i aktivne kodove. Prekucaj ih pa cu ti reci sta ti je aktivirano a sta mozes aktivirati....

Softwer čet 3.4.2025 14:46
Posmatrač kaže...
TKScump kaže...

Treba ti VCDS ili OBDELEVEN. procedura nije bas trivijalna ali nije ni komplikovana. Ti pricas o FEC codovima. Pritisnes tipku menu i drzis dok ti se ne otvori dodatni meni i tu imas FEC. udjes i imas podrzane kodova i aktivne kodove. Prekucaj ih pa cu ti reci sta ti je aktivirano a sta mozes aktivirati....

Carplay se ne moze otkljucati pomocu VCDS-a, a ni pomocu OBD Elevena. Imam A4 B9 2020. godina i govorim iz iskustva. 

ihush čet 3.4.2025 15:20

-prvo nazivi, ne miješati, carplay je za apple-ajfon, android car je za android.. od ver.10 je uključeno u os, starije treba instalirati da bi se mobitel povezao s autoradiom.

-carplay je u početnoj prednosti, prvi i nešto jači hw-mobitel, a to je važno jer sve radi mobitel, nije isto današnji-prosječan ili starije, jako važno vrijeme-starost i standardi-razvoj..

-npr navigacija, prije je za to bio npr garmin, zaseban uređaj, antena, soft.. sad to radimo na mobitelu, nepotrebno imati takav uređaj + razlika, mobilna mreža-odašiljači-lokacija i satelitska .. triangulacija je ista, može oboje, no klasična navigacija ima cijenu, soft-ažuriranja.. uz današnje mobitele nepotrebno no zbog starosti auta-modela-godina.. možda jedino dovoljno upotrebljivo, jer za sve to treba snaga-resursi.. i još važnije, teoretski je sve moguće, realno je sve onemogućeno-otežano jer ništa biz ne želi dati đabe, želi naplatiti, dok bez ažuriranja-supporta navigacija pa i mobitel nema smisla, ne radi pola.. dok autoradio i autoindustrija nema takve recimo navike, nije to win-pc.. mada je sad to sve postalo isto, računalo-os-ekran.. teoretski je isto, praktično nije + interesi, pa i ono što je ekšli lako namjerno onemoguće zbog naplaćivanja.

-npr glasovne naredbe.. zvuči dobro, .. npr kažeš mobitelu da nazove neki broj-ime iz adresara.. to radi, ali kako.. loše, ingliš spelanja naiših imena jer naravno ne brblja hrvatski, .. nije to današnji ai-čip superračunala-snage-resursa nego jeftini multimedijalni čip sličan npr dvbt-prijemniku-playeru.. sve-većinu radi mobitel, dok je carlink-auto samo link, ekran-mobitel.. pa ovisiš o tome što mobitel može, probaj glasnovne naredbe i kako si zadovoljan, tako će raditi u autu, ne bolje, samo slabije.. + bluetuth verzija, jer nije isto 4-5 i decimale, protokoli za prijenos glazbe-zvuka, brzina prijenosa uz opet ograničenja čisto zbog interesa industrije kao zamp-copyporotekšn i sl. .. sve bi teoretski moglo, ali biz ima svoj interes, dok ono što radi ne radi kao u reklami, tj nije isto imaš li nov-jak mobitel i autoradio, nije isto koji android-verzija, dok su prije carplaya već počela spajanja kao mirroring i sl. nazivi, standardi koje u početku muči klasičan divlji zapad i dječje bolesti + uvjek interesi pa nitko osim korisnika ne želi dati nešto đabe nego naplatiti dok će reklama reklamirati da je sve super.. neupotrebljivo.

-npr ako mobitel ima noviji bt recimo 5.2 i podržava prijenos podataka-kompresiju.. u autoradiju će biti stariji-slabiji, npr 4.2 .. podržava li isti standard? to je jednako kao player bilo kojeg medija, npr h264-265 za video ili mp3.. nemaš, ne radi..

-pogledaj današnje smart-tv uređaje.. pogledaj godište, isti čipovi, autoradio, odnosno čipovi koji prvo dok su novi-top dođu u mobitele, pa se lančano kako dolazi novo isti čip ugrađuje u jeftinije uređaje klase autoradio ili tv prijemnici.. a za čip je važno koja snaga, koliko jezgri, koja gpu, koliko rama, što podržava od kompersor-kodeka za sliku-zvuk.. i cijene tad ili danas.. pa ti je 99% jeftinije kupiti novi autoradio koji to može nego u servisu plaćati otključavanje-aktivaciju nekgo fičera + uz probleme generacije-snage.. tj vrlo mala šansa da bi te to zadovoljilo, .. ili imaš li nekog s istim-sličnim autom-autoradiom za vidjeti.. uz podsjetnik kao da gledaš mobitel od prije desetljeća.. što može, što ne jer nije postojalo a današnja cpu snaga je x-puta veća i može ono što stari-slabi ne može i nema kao kompresor-dekompresor čip, npr stari dvbt1 prijemnici koje si bacio kad je došao h265-t2..

-satelitska.. treba dodati antenu, par eura, najmanji problem ako već postoji priprema osim provući žicu a da ne visi.. neovisno koristiš li mob, obje u mediacentru-navigaciji rade a tad ne ovisiš o lokaciji tj mobitel je dobar u gradu tj gdje ima više odašiljača, dok kad si negdje izvan, može biti potrebna sat navigacija..

-zatim soft za sat nav, cijena, ažuriranje mapa-cesta i svih prometnih promjena npr ograničenja brzine ili promjena smjera vožnje nekom cestom.. sve to na googlemapsu-navigaciji na mobitelu imaš đabe, rezultat sličan, pri čemu poneka 'prava' navigacija može biti ljepša, ergonomičnija, ili stvar navike, pa i dimenzija ekrana, buttona koje imaš itd.. tj nije isto imaš li 7 ili 10 inča.. na din2 ili din1 .. većina je bacila stari radio i ugradila novi, dok je cijena slična ovoj cifri koju te traže za uključivanje + pitanje kako bi radilo + support-ažuriranja jer karte bez tog su polu-beskorisne.. pa tako ljudi bacaju-poklanjaju staru navigaciju, višak, mada teoretski radi za onaj dio prometa koji se nije promijenio.. dovoljno dobro ako je đabe ili pitanje kriterija što ti želiš..

-kad sve zbrojiš, vjerojatno bi se razočarao u rezultatu.. tj bilo bi dobro kad bi mogao probati + nije isto koji mob imaš + vrijeme-godište i pogotovo za multimedijalne stvari koje se mijenjaju-evoluiraju dok interes-biza neovisno o reklami ima svoja pravila, suprotno našim željama ili reklami..

Posmatrač čet 3.4.2025 18:32
Softwer kaže...
Posmatrač kaže...
TKScump kaže...

Carplay se ne moze otkljucati pomocu VCDS-a, a ni pomocu OBD Elevena. Imam A4 B9 2020. godina i govorim iz iskustva. 

Ne moze na svim modelima. Na nekima sam otkljucavao. Na passatu vjerovatno moze. Zavisi koji je model navigacije tj multimedije u njemu.....Govorim iz iskustva....NA Audiju nij ezakljucan vec ga nema uospte ako fabriski nije ubacen. Ja sam na svom b9 2018 mijenjao usb kabel koji sam kupio na aliju za nekih 30tak eur i bezicni sam kupio za nekoih 20 eur Sve zajedno 50tak eur i imam bezicni andorid auto. Nisam zainteresovan za carplay. Na VW se moze na nekim modelima softweriski to odraditi bilo creckovanjem ili zamjenom komplet firmwarea....

TKScump čet 3.4.2025 19:13

Sve sta san navea se moze na mom modelu ukljucit, samo mad stisnen kaze potreban aktivacijski kod obratite se svom trgovcu, nije mi tolko ni do mapa ni do carplaya jer sve iman na mobitelu ali kad vec postoji opcija zasto ne ne iskoristit, a bandi u vw nedan tolike pare za to. Inace iman iphone 16pro tako da nebi ni tu s te strane bija problem. Nasa san na par strana neke upute samo neki koriste samo microSD neki bas kodiraju a ne zelin sjebat nista i napamet čačkat.

mazy651 čet 3.4.2025 19:58

Složio sam ih xy na seatima, skodama i vw golfovima, passatima itd. Stvar je jako jednostavna, na mib 2 i 2.5 ide više manje sve od sport menija (pritisak turba, g sila itd), offroad menu, carplay, android auto, update mapa, ubacivanje fiksnih kamera itd. Potreban je vcds ili obdeleven s kojim se samo aktivira green ilitiga engineer menu. Poslije toga ovisno o jedini je li delphi ili technisat (vidi se po zadnjem slovu kod broja softwarea) se skine ili za delphi uredaj aktivator ili za tecnhisat koji se zove mib. Netko je već naveo da se sa mibhelpera skine software i tamo ima aktivator koji se ubaci na sd karticu i sve je gotovo kroz 5-10 min. Nakon toga se prebace fec kodovi. Tko ima VCP može i direktno preko laptopa to riješit kroz 5 min ovisno o željama. Na mib 1 uređajima se to ne može napraviti (do 2015. cca) ovisno o autu. Audi je malo kompliciraniji , ali se i on da riješit pogotovo na mib 1 što se tiče update karti i fiksnih radara (imam a3 osobno pa sam si sam složio).  Sad možda i offtopic malo, ali jako malo ljudi zna da se ako je jedinica u ladici mib2 može samo zamijenit ekran tipa iz golfa 2015-16 koji je 5.8 inca i stavit novi stakleni od redizajna koji je 8 inca. Također igra od par minuta, potrebna je samo druga blenda koja se može i sa alija kupit (ne mora biti org) i display se zamijeni i auto odmah dobije noviji i moderniji izgled. Igra od nekih 300e

Posmatrač čet 3.4.2025 20:58
mazy651 kaže...

Složio sam ih xy na seatima, skodama i vw golfovima, passatima itd. Stvar je jako jednostavna, na mib 2 i 2.5 ide više manje sve od sport menija (pritisak turba, g sila itd), offroad menu, carplay, android auto, update mapa, ubacivanje fiksnih kamera itd. Potreban je vcds ili obdeleven s kojim se samo aktivira green ilitiga engineer menu. Poslije toga ovisno o jedini je li delphi ili technisat (vidi se po zadnjem slovu kod broja softwarea) se skine ili za delphi uredaj aktivator ili za tecnhisat koji se zove mib. Netko je već naveo da se sa mibhelpera skine software i tamo ima aktivator koji se ubaci na sd karticu i sve je gotovo kroz 5-10 min. Nakon toga se prebace fec kodovi. Tko ima VCP može i direktno preko laptopa to riješit kroz 5 min ovisno o željama. Na mib 1 uređajima se to ne može napraviti (do 2015. cca) ovisno o autu. Audi je malo kompliciraniji , ali se i on da riješit pogotovo na mib 1 što se tiče update karti i fiksnih radara (imam a3 osobno pa sam si sam složio).  Sad možda i offtopic malo, ali jako malo ljudi zna da se ako je jedinica u ladici mib2 može samo zamijenit ekran tipa iz golfa 2015-16 koji je 5.8 inca i stavit novi stakleni od redizajna koji je 8 inca. Također igra od par minuta, potrebna je samo druga blenda koja se može i sa alija kupit (ne mora biti org) i display se zamijeni i auto odmah dobije noviji i moderniji izgled. Igra od nekih 300e

Moze se aktivirati i video u voznji koji je na audi modelima lako rijesiti na VW malkice komolikovanije. I masa drugih stvari. Poslije 2019 je potrebno samo otvoriti haubu jer nece prihvatiti kodiranje. Start stop sistem isto tako nekad softwerski se rijesi ali jos bolja opcija adapter sa alija koji umjesto vas pritisne dugme i auto nema pojma ko je to uradio. Uradio na kodiaku prije par dana. Automatsko paljenje dugih svjetala i masa drugih stvari....Speed cam smijesno lako ubaciti....

mazy651 pet 4.4.2025 08:18
Posmatrač kaže...
mazy651 kaže...

Moze se aktivirati i video u voznji koji je na audi modelima lako rijesiti na VW malkice komolikovanije. I masa drugih stvari. Poslije 2019 je potrebno samo otvoriti haubu jer nece prihvatiti kodiranje. Start stop sistem isto tako nekad softwerski se rijesi ali jos bolja opcija adapter sa alija koji umjesto vas pritisne dugme i auto nema pojma ko je to uradio. Uradio na kodiaku prije par dana. Automatsko paljenje dugih svjetala i masa drugih stvari....Speed cam smijesno lako ubaciti....

Točno, na to sam i zaboravio na VIM jer je to ko i stage cluster,temp ulja  must have 
S time da VIM prolazi samo na high jedinicama, tipa mib 1 pro, mib 1 high kod audija itd. Također stvar i za mib 2 , 2.5 i novije samo jače jedinice to mogu imat ilitiga u narodu s "najvećim displejem"

Softwer pet 4.4.2025 08:24
Posmatrač kaže...
Softwer kaže...
Posmatrač kaže...
TKScump kaže...

Ne moze na svim modelima. Na nekima sam otkljucavao. Na passatu vjerovatno moze. Zavisi koji je model navigacije tj multimedije u njemu.....Govorim iz iskustva....NA Audiju nij ezakljucan vec ga nema uospte ako fabriski nije ubacen. Ja sam na svom b9 2018 mijenjao usb kabel koji sam kupio na aliju za nekih 30tak eur i bezicni sam kupio za nekoih 20 eur Sve zajedno 50tak eur i imam bezicni andorid auto. Nisam zainteresovan za carplay. Na VW se moze na nekim modelima softweriski to odraditi bilo creckovanjem ili zamjenom komplet firmwarea....

Ja u svojoj A4 2020. godine imam MIB3. Mogu to kupiti preko My Audi App i funkcionira bezprijekorno, mnogi su pokusavali otkljucavati i nisu uspjeli. Pokusano je i sa update sa MIB-Helper nakon cega se aktivirao CP Safe odnosno Component Protection i zatim sam morao do ovlastenog. Odustao sam od toga, nije mi se dalo vise trosit zivce itd 

Posmatrač pet 4.4.2025 09:12
mazy651 kaže...
Posmatrač kaže...
mazy651 kaže...

Točno, na to sam i zaboravio na VIM jer je to ko i stage cluster,temp ulja  must have 
S time da VIM prolazi samo na high jedinicama, tipa mib 1 pro, mib 1 high kod audija itd. Također stvar i za mib 2 , 2.5 i novije samo jače jedinice to mogu imat ilitiga u narodu s "najvećim displejem"

Hehehhe pa najvaznije i prvo se odradi "punjenje kazaljki" ;)