Audio i video uređaji

Sony str db930 qs potenciometar

Adoxxxxxsdi sub 2.5.2020 11:51

Pozdrav svima,imam sony str db930 qs na kojem mi je riknuo potenciometar.Neki je poseban potenciometar mislim da ima motor u sebi.Nigdje ga na netu nema trazio sam i nista. Pa sad me zanima zna li neko da li negdje ima taj potenciometar ili nekako da samo prespojim taj potenciometar a da npr negdje drugo napravim kontrolu zvuka. Hvala unaprijed.

benneton čet 21.5.2020 22:34

Pozdrav!


Sredio? Sta je konkretno otislo na potenciometru? Ova potenciometar upravlja sa 6 analognih signala/kanala. Dalje, preko op-ampova sa volume ploce ide do cipova (tc9299p x3 ((za 6 kanala)) - dual volume control) na "main" ploci.

E sad, ono sto je interesantno - ovi cipovi imaju digitalnu, serijsku kontrolu pojacavanja (koje pojacava glavni mikrokontroler - kad npr podesavas R-L i Front-Back balans na digitalnim kontrolama).


1. Ono sto je meni padalo na pamet (prije nego sto sam popravio potenciometar) da napravim nesto slicno za rotary volume kontrolu (jer mi se svidja) umjesto ove poprilicno lose i osjetljive analogne sa PIC ili arduinom sa dodatnim TM2313 (PT2313) cipom (koji radi isto kao tc9299p.
Postavio bih tri ova cipa i upravljao: Rotary >> PIC ili Arduino >> TM2313 >> OP-AMP (kako i jeste sada) >> tc9299p (bez promjene).

2. Drugi nacin/analogni - naci neke odgovarajuce logaritamske potenciometre sa "rupom" i montirati i na neko kuciste, pinove zalemeti gdje koji treba, provuci sipkicu kroz sve potenciometre, i na nju nadograditi vecu za valjak. ostaje i led osvjetljenje.... dosta improvizacije i ovdje.. za opet, analogno rjesenje

3. Treci nacin - probati naci ALPS 6x100k (moze i drugacije slicne vrijednost +- 20%. Ako imas daljinski, onaj motoric ti sluzi necemu, ako ne - slobodno zaboravi na motor. Daljinski je ionako mutav.

Nadam se da je od pomoci.

benneton pet 22.5.2020 01:53

Nema na cemu. Ako se odlucite za prvu varijantu - uzeti u obzir kao da je umjesto potenciometra kratki spoj. Puni signal (max volume) iz OP-ampa onda poslati kroz neki od dobrih cipova za volume control i tu ga smanjivati. Signal bez op-amp je vjerovatno preslab za kontrolu putem cipova.

Jos jedno sam zaboravio. Nacin na koji sam popravio ovaj potenciometar je sljedeci:

Varijanta 4.

1. Rastaviti. Osmotriti gdje sta od dijelova bude, uslikati mnogo uglova za svaki slucaj. Vjerovatno ce oni pipci da puknu. Uzeo sam 1.5-2mm borer i izbusio i rupe na limu (3 mm ispod - od pipaka) i na alu kucistu sa strane (obavezno skloniti unutrasnje dijelove prije toga). Nakon toga, uvrnuo sam neke mini 1.5-2mm srafove umjesto onih savijenih pipaka - bolje rjesenje
2. Vidjeti zasto je potenciometar pukao - u mome slucaju pukao je sami vrh (kod metalnog rotacionog dijela - kroz kojeg prolazi LED svjetlo).
3. Rastaviti 3 potenciometra na tri dijela
4. Pazljivo ocistiti otporne trake sa sprejom za ciscenje elektronike
5. Jos pazljivije ocistiti klizace i blago ih napregnuti (izuzetno blago) - ima ih dva (jedan dupli za zadnje LR, srednji i subwoofer PRE-OUT i jedan solo za prednji LR)
6. Pazljivo sklopiti - da se poklapaju klizaci sa otpornim tijelom
7. Zavrnuti srafove umjesto onih pipaka sto su vjerovatno otpali pri otvaranju.

Ako je pukao dio koji prenos rotaciju sa velikog stapica na onaj tanki stapic od potenciometra (sto je bilo u slucaju kod ovog potenciometra kod mene), rjesenje koje sam napravio je sljedece

1. Izrezao sam komad cvrste plastike (3mm debljina). Oblik je pravougaoni kao na slici. Limic na plastici progurati kroz izrezanu rupu i zalijepiti ako se previse klima.
2. Metalni dio koji je spojen sa valjkom izrezao kao na slici (da se poklapa sa debljinom lima na plasticnom dijelu iz 1.)

Srecno