Audio i video alati

Računalo ne prepoznaje mikrofon

bruno61 čet 4.9.2014 14:59

Pozz, imam problem sa mikrofonom..Uštekam ga u računalo i ništa se ne događa. Koda i nisam uštekao :P Možda je problem što imam već jedan mikrofon na web kameri. Kada idem snimati sa programom tamo za odabrat mikrofon ima samo ovaj od web kamere, nema drugoga? U čemu je problem?? Na starom računalu mikrofon je radio bez problema..

mbaksa pon 1.12.2014 00:47
Ordinary kaže...

Znaci imam laptop samsung np370r5e, i kad ukljucim mic u jack on ga prepozna kao slusalice/zvucnike. Inace jack je mixani input/output, inace bih koristio interni mic no ulaz mi treba za gitaru...

Što to znači da je "mixani" input/output? Ako je hardverski "mixani", tj. ako je to 4-polni konektor (kao kod mobitela), onda ne možeš mikrofon direktno uštekati, nego ti treba adapter 4-polni konektor u 3-polni za slušalice i 2-polni za mikrofon (nešto ovako). Ako je softverski "mixani", onda bi si negdje i driveru trebao moći prebaciti iz jednog načina rada u drugi.

 

EDIT: BTW kakva ti je situacija u Control Panel > Sound > kartica Recording? Kad priključiš mikrofon, vidiš li ikakve promjene tu? Jesi probao označiti mikrofon pa onda kliknuti na Set Default?

 

Hardwhelper!!! pon 1.12.2014 23:27
Ordinary kaže...

Znaci postoji http://elektro2000.fm.interia.pl/jack_mini_jack.jpg pretvarac kojim se to radi. I kad stavim u sluske/mic jack treba ga ucitat kao mikrofon, no ne reagira. Probao sam i sa klasicnim PC mikrofonom no isto nece. Znaci totalno je nebito to sto je gitara u pitanju samo moram osposobit externi mikrofon kad se ukljuci.

Cetveropolni 3.5mm>mic in - headphone out (dakle headset to mic+earset razdjelnik) nece rijesiti tvoj problem!  Takav cetverpolni konektor koristi se za headset kod mobitela, tableta... isti je implementiran i u tvoj model laptopa, dakle tri pola+masa u konkretnom primjeru (laptop) mic in, L out,  R out na 2 zasebna 3.5 konektora od kojih zeleni sluzi za headphone out a crveni za mic-in.

Ovdje je kljucno ono sto je kolega gore u postu pojasnio; daju li driveri odabir funkcije konekroru!, posebice ovdje gdje je primarna funkciha konektora headset odnosno earset!

Iz prakse govorim da na desktop verzijama zvucnih kartica bilo integriranih ili diskretnih vecina daje izbor funkcije u driverima... dok kod laptopa vrlo, vrlo rijetko postoji opocija izbora, izuzev modela sa kvalitetnim zvucnim karticama no i u tom slucaju postoji mic in i 2 izlaza za headphone od kojih tada jedan moze mjenjati funkciju u SPDIF out.   ALI opoet nema kljucnog line-in ulaza kojemu bi driver konektoru promijenio funkciju kao zadanu za konektor!.

Dakle u bilo kojoj konbinaciji tebi uz mic-in treba line-in konektor koji ima gotovo svaka desktopo zvucna kartica, na laptopima uistinu rijedak feature!

Rjesenje:  kod lapa USB zvucna ALI ne bilo koja nego sa navedenim featureom, druge nema mic  i line ulkazi dvije su price po specifikacijama, vanjsku miksetu na koju spajas mic, gitaru... opet na komp / lap ukljucujes u line in a ne u mikrofonski ulaz! 

 

 

xXTheLuka1998xX pet 20.3.2020 13:41

Pozdrav,
računalo mi ima samo jedan 3.5 mm utor sa prednje strane i jedan sa stražnje, a ja imam slušalice sa mikrofonom sa 2 jacka od 3.5 mm, zelenim i rozim,ovaj zeleni prepoznaje bez greške ali rozi(mikrofon) neće.,a treba mi to do sutra popodne jer radim od kuće,što napraviti?