MarioMD sri 11.5.2022 17:56

Pozdrav.

 

Napokon je došlo vrijeme da se polako riješavam dvd i blu ray diskova, jer samo zauzimaju mjesta.

Ali ne bih da se sve izgubi, pa bi filmove prebacio u mkv kontejner.

 

Trenutno sam zapeo za Vidcoder verziju 1.5.35..  Iako sam čitao i o Freemake programu, pa možda bih probao koji film puknuti.

 

Ali me zanimaju neke stvari....

 

Čitam po netu već neko vrijeme razlike između cq i 2 passa.. Preporučuju se oba dva načina...

Kod CQ kažu da dobro ispadne film, ali se ne zna veličina..

A kod 2 passa znaš veličinu, ali i ne kako će slika ispasti...

 

Probao jesam par filmova u CQ 20 prebaciti.. Film Saving Private Ryan mi ispadne oko 3.7gb (DVD)...

Vjerujem da sa 2 passa se to može još smanjiti, a da film ne bude po kvaliteti loš..

 

Pa me zanima, koliko AVG Bitrate koristiti za dvd filmove, a koliko za blu ray filmove, ako sve radim u 2 passa...

Konvertiram sa AC3 zvukom ili DTS za blu ray.....A titlovi se  lijepe odmah na film....

 

Hvala na odgovorima...

ihush sri 11.5.2022 18:47

-problem.. neke stvari moraš sam, probati-vidjeti-odlučiti.. npr 'kvaliteta' pitanje što je za tebe dobro-loše (svaka osboba može imati drugačiji kriterij ili ovisi s čime uspoređuješ..).

-filmski studio ima vrhunsku opremu, najjače-najskuplje.. i ta oprema će brže stvoriti manji-kvalitetniji file neovisno o bitrateu i sl. nego 'isto to' kućno (slično). Kad uspoređuješ recimo originalan dvd-br film to je taj 'trik' dok juzer to radi na običnom računalu-opremi i traži neki optimum u relativno razumnom vremenu. Čarobna formula ne postoji tj što duže-dublje traženje daje manji file ili kvalitetniju sliku a to ovisi o klasi opreme pa i profi kodecima (soft) koji to radi kao i interesi-licence itd.

-spomenuti videocoder i freemake.. dat će generički sličan rezultat na defaultu.. freemaker je tad optimalan za većinu, dok coder može i bolje-manje.. ako ti se da isprobavati, pa tako možeš dobiti recimo dvostruko manji file iste kvalitete dok fremaker to recimo ne nudi, tj pitanje koliko se koji juzer želi time baviti-petljati-probavati.. i realno kako usporediti osim u par minuta nekom isječku, film nećeš gledati par sati da bi primjetio neke mane ovisno o dijelu filma dok scene a time i kompleksnost nisu iste.

-koliko se može nešto kompresirati? .. nije to fixno, to ovisi o sadržaju, samoj slici-kadru.. pa tako 'crni-mrak' može biti skoro nula-veličina i to je jedan frame-slika.. drugi frame može biti jato ptica, dlaka na mušici, tisuće nijansi nekog cvijeta ili panorame, ljudsko lice itd.. i za svaki takav frame trebaš x-puta više podataka ili primjetiš nedostatke kao loše gradiranje, pogrešnu boju ili pixliranje.. nema čarobnog štapića, no to u prosjeku daje neki prosjek.. tj ako je neki film trajanja 90min prosječno na dvd-u 4gb tad će takvi prosječni filmovi prosječno toliko zauzimati a tad je average bitrate sličan.. no kad imaš detaljnije slike, lice-priroda i sl. tad film od 90min jednostavno traži više ili niža kvaliteta ... ili jača oprema koja će umjesto jednog-dva passa obaviti složenije analize-dublje i dati bolji rezultat.

.. pa će tako i sam kodek koji koristiš (spomenuto h.264, nsalov) .. recimo 265 dati bolji rezultat, tj on je 'jači', tj bit će isto ili će biti bolji, neće biti lošiji od 264.

 

-realno, max-optimum je već na postojećem originalu kojeg je stvorio studio-hollywood i kemijanjem nećeš dobiti bolje, samo lošije ili veće iste kvalitete..

-ako ubacuješ titlove kao fisni video, tad je to rekodiranje i time ćeš samo biti lošiji od originala (ali eliminirati moguć problem titlova-playera..). Ako želiš kvalitetu nema smisla dirati titlove, tj nema posebnog razloga ubacivati ih u video jer ih playeri recimo normalno koriste.

 

.. jedan problem-propust za većinu kad se fokusiraju na video i kompresiju.. zaborave na audio. Podsjetnik, audio-cd (stereo-44khz-16bit, standard-cd kvaliteta) zauzima za sat zvuka cca 500MB tj cd od 74(80) min kapaciteta 650-700MB.. u filmu od 90min je to recimo cca 1GB samo za audio ako zadržimo cd postavku (kvalitetu), početnici u vrijeme divxa su radili grešku i čudili se da im film zauzme recimo 1,5GB.. upravo zato. Tad i audio treba 'žrtvovati' kao recimo mp3 i tad će biti cca 100MB dovoljno čak za 5.1 audio..

-u standarndom dvd-u je mpeg2 i audio je na cca 320bitrateu.. što je inače granica za lossless ili flac, može se recimo prepoloviti ili odbaciti 5.1 i pretvoriti u stereo što dodatno smanji audio x3 puta.. itd.

-rezolucija kao hd, .. u slučaju dvda nema smisla, već je i sd-720 iznad tog.

 

-za usporedbu-test ili približno primjer-cilj,.. konvertiraj neki dvd u divx sa standardnim postavkama (4gb->650mb..) i pregledaj za kvalitetu. h.264 i h265 .. će dati bolju sliku, kvalitetniju uz isti bitrate, istu scenu-film, ista rezolucija itd.. jer su jednostavno jači video kompresor koji kvalitetno mogu strpati više podataka u isti prostor-file.. no za dvd u pravilu ne vidiš razliku jer je početna rezolucija ispod hd standarda i tek s BR primjetiš prednosti h264-5.. naravno, možeš željeti manji file no tad će kvaliteta pasti (možda neprimjetno).. ali nema odgovora za svaki film tj svaki frame je slučaj za sebe, jedan frame zauzme kilobajt drugi megabajt.. to ovisi o sadržaju i detaljima samog framea-slike ili prihvatljivom gubitku kvalitete-oštrine ili rezolucije itd..

 

-brže ćeš do odgovora ako jednostavno probaš, par klipova po recimo 5min konvertiraš na razne načine i usporediš.. tj tad ćeš jedino 'znati' odgovor, dok ovako ovisi što je za mene dovoljno dobro i imamo li jednak kriterij-cilj, npr nevažno je veličina filea, 3 ili 4 gb.. ili je iz nekog razloga važno? npr ako želiš snimiti na dvd tad je to ograničenje, ako želiš na neki stikić-usb tad je njegov kapacitet ograničenje ili filesys koji player koristi npr fat32.. dok nam je danas skoro nevažno zauzima li neki file 1 ili 10gb.. tj nije nevažno kad ti se toga nakupi masa i kad za backup-storage trebaš terabajte-exabajte :) ... tj nije isto govorimo li o jednom filmu ili kolekciji od koje tisuće .. a tad opet prizemljenje, čemu? .. upališ yt ili netflix i gledaš.. čemu skupljati terabajte, dok je nešto sasvim drugo osobne stvari kao slike i kućni video djeteta-fešte-rođendana i sl, nešto što ne možeš downloadati za par minuta, dok film recimo možeš.. bez muke, bez trošenja vremena na transkodiranje, tj ovisi o brzini interneta, no danas je to već dovoljno dostupno itd..

 

-odgovor za tebe je ovisno o tvojim kriterijima, sto ljudi-sto .. 200 sisa :)) i tristo stranaka.

 

edit: .. kao btw, ponavljanje važnog, kad se poigraš opcijama coder može dati recimo 2-3 puta manji file.. stvar je u tisuću sitnica-opcija, na jednakim postavkama daju iste rezultate tj nije neki soft bolji, samo ima više opcija i time mogućih postavki-rezultata.. dok je za većinu dovoljan freemaker i sl.

-vga driver popularnih grafulja podržava h265 (ili barem 264, ovisno o starosti) i tako možeš relativno lako-brzo i kvalitetno dobiti filmić ali moraš to sve probati da bi znao odgovor za svoje potrebe.

 

edit2-.. ili kao što si primijetio, nema jednog odgovora što je najbolje (tad bi bilo lako..) nego si pronašao odgovore-preporuke za više 'točnih-boljih' kao 2-pass ili vbr.. a oba su jednako točna-netočna, ovisi o konkretnom materijalu i tisuće postavki kao i opremi koju imaš a najvažnije sam tvoj kriterij..

MarioMD ned 15.5.2022 11:43

Hvala puno na ovakvom dugom objašnjenju...

 

Iskreno, sve već to znam.. Ali mi je trebala samo pomoć u izboru bitratea, pa da mogu probati da vidim kako to sve izgleda..

Sam sam isprobavao već neko vrijeme, ali kao da se sa svim time gubi i na kvaliteti slike, ali čujem da je i kvaliteta AC3 zvuka isto nešto lošija.

Možda je do samog programa ili ja ne znam to naštimati...

 

 

Već neko vrijeme razmišljam o svim tim stvarima.. Kako da si te filmove koje imam arhiviram, pa makar u h.264... Jer imam ih hrpu.

I što je najbitnije, doći će ih još... Jednostavno, volim filmove.... Čak, da budem iskren, nekako mi je bolje imati film u dvd kvaliteti, nego u BD kvaliteti...

 

Znam i sam da bolje od samog dvd filma, ako se kodira, ne možeš dobiti....

I znam da će to kodiranje svih tih filmova trajati...

 

Imam dosta kopija koji se ne mogu naći više...

 

Čak bi si htio nabaviti neki program preko kojeg mogu dvd ubaciti na bluray, ali da si napravim menije... Tako da lakše pokrenem film koji želim...

Otprilike stane 5 filmova u dvd kvaliteti... Pa možda probati i sa time...

Već sam se poigrao sa dvd fabom, ali nikako da mi napravi meni... Valjda se to dodatno plaća...

 

 

ihush pon 16.5.2022 09:43

-preskoči kemijanje s br-menijima.. beskorisno-nepotrebno, svaki player ima svoj meni i jednostavno više to ne mora biti 'video' čak u autoradiju (s displayom) dok se podrazumijeva tv-dvbt kao i svako računalo mobitel-tablet.. a glavni je usb priključak + možda sd kartica. Tad je jedino pitanje podržanog kapaciteta i filesysa koji soft-os podržava npr fat32 ili ntfs i ograničenja s tim povezana.

-svaki dvd authoring soft može napraviti menije, no to je iz doba dvd-a.. svaki cd-dvd soft za snimanje nudi barem neku osnovnu mogućnost, no kao i sami cd mediji već desetljeće zastarjelo, nepotrebno i zato nisi već našao nešto što ti odgovara.. nije aktualno.

.. čak važnije, nije isplativo, praktično.. nije ništa, tj ako želiš univerzalnu mogućnost playanja (kompatibilnost) tad ideš na niži standard, zajednički, kao dvd.. tad ne ideš na br medij jer mada teoretski nema razlike često soft jednostavno ne očekuje taj medij-kapacitet.. tj playeri u glupim uređajima se drže jednostavnih standarda i tad to radi, kad kreneš kemijati tad ti možda radi na jednom uređaju, možda na drugom ne.. iz razloga koji ne mora imati veze s recimo video standardom nego recimo podržanim kodekom ili kapacitetom medija kao i filesysa kojeg podržava a koji jednako ogračničava no to nije bilo primjetno do kapaciteta od 2gb.. (fat32) tj videofileovi su u to vrijeme standardno bili rezani na recimo 1gb klipove i problem je bio 'nevidljiv' pa tako prosječan dvd-.mpeg ima vjerojatno 3-4 veća mpeg filea po gigabayt.. (sve više što vidiš, pa i višestruko prikazan kapacitet je recimo zaštita od kopiranja i sam standard tj 'trik').

 

-u doba cd-dvd-a.. čak kao standard počeo-utvrđen dvd-audio, jednako kao cd-audio.. no nikad nije zaživio, jer je bio nepotreban, no ostalo je kao nasljeđe da ćeš na svakom dvd-filmu vidjeti dva foldera, video-audio... audio prazan. Nepotreban jer je mp3 riješio problem kapaciteta ili ograničenje na 74minute cd-audia što je dovoljno no korisnik možda želi više da ne mora čenjđati medije u vožnji.. dok u mp3-128kb stane desetak sati glazbe na isti medij 650-700mb .. dvd je već za to nepotreban tj x7-8 kapaciteta.. dok danas jeftin usb stikić od recimo 16-64gb jednostavno ubodeš u autoradio i beskonačno slušaš glazbu ili imaš hrpu filmova.. trenutno je na tržištu najveći promjenjivi medij usb-sd do 256gb.. dok playeri podržavaju većinom recimo do 64gb.. što će mi u autu tad br medj kad stane na micro sd karticu i nema problema vibracije-preskakanja u vožnji? .. + danas svi uređaji pa i mobitel mogu imati priključak za usb ili sd, barem jedan od to dvoje.. + wireless.. pa više ne moraš ni fizički brinuti o mediju npr mobitel kao storage i slušaš ili gledaš sve..

-privatna kolekcija filmova? .. lakše je imati netflix i sl. ili podigneš svoj mediaserver, napraviš spoj, vpn-internet-mreža.. i ako imaš internet možeš po afričkom safariju gledati svoje filmove.. bilo što, no čemu? svrha?... želiš to sve imati u džepu ili gepeku auta? želiš nositi kutiju s cd-dvd-br medijima? par terabajtni nvme-m2 diskovi su manji od kutije šibica i stane takva kolekcija na takav mini-disk koji recimo spojiš na usb i gledaš na recimo jeftikaner dvb-t playeru jer svaki ima tu mogućnost.. radi.

 

-kodeci.. starije vga-gpu imaju h264, novije 265.. praktički na svakom normalnom-gamerskom računalu možeš iskoristiti hw za enkodiranje-transkodiranje u relativno kratkom vremenu (brzo).. upravo zato jer to tad radi čip-hw, ne neko čudo..

- a usporedba kvalitete.. to je problem, tj svaki player ili sam tv-monitor-ekran ima neki dodatni čip-algoritam, zaglađivanje i sl.. neki radi bolje, neki lošije.. na nekom ćeš vidjeti mane kao pixele na nekom nećeš pri čemu je materijal isti.. zato će ti često dvd materijal koji ne čačkaš (i time pokvariš prifi.hollywood file) bolje izgledati kao dvd nego ako ga softwareovski upskejlaš na hd recimo slabim sloftom kao freemake tj to će često kvalitetnije raditi sam čip u tvu-ekranu i tad si radio nepotreban posao konvertiranja-upskejlanja i zauzeo više-veći file bez potrebe.. itd. ali na drugom tv-u stvar može izgledati drugačije.. jedino je pravilo da će na svakom uređaju-ekranu kvalitetnije izgledati kvalitetniji materijal.. no ono što imaš je za tebe u startu max i može samo lošije od tog a pitanje hoćeš li bolje podesiti upscaling od čipa u ekranu koji radi isto to.. 

-drugi problem kod konvertiranja.. npr svi playeri-soft podržavaju dvd-video kao i audio-cd.. ako im daš neki drugi file, recimo avi-mkv ... u drugom formatu koji nije dvd-video (kao standard-format) tad možda uopće ne radi kompletna ostala soft logika u playeru za recimo subtitlove i recimo ne nudi izbor.. mada ekšli može i to. tj player (glupi) može po formatu zaključiti pogrešno i ne nudi opcije izbora jer ih tad ne predviđa.. nasuprot tome imaš vkl ili bs player (soft na pcju) koji nudi sve moguće kombinacije-opcije pa i to da pronađe titlove online.. no takav soft u pravilu nije u autoradiju, tvu i sl 'glupim uređajima'.. mada danas i to postaju 'računala' npr s androidom i po tome su sličniji klasičnom računalu pa time i softu-playeru-izboru kao što možeš koristiti browser i instalirati apps-apk po želji..

 

-ako postojeći original film iz dvd-mpeg2 konvertiraš u recimo h264-265.. nećeš dobiti ništa posebno, manji file... no koliko je to važno s današnjim kapacitetima medija.. brže rastu mediji nego što se mijenja potreban kapacitet koji kompresijom pada.. ako upscaleaš na hd to može biti lošije ili nepotrebno jer bi sam player to jednako mogao i praktički u svakom hd tvu ga već imaš.. zato playanje dvda na hd tvu daje dobar rezultat tj ne vidiš mane-pixele koje bi možda vidio na monitoru ako tražiš 'greške'..

-konvertiranjem u noviji 264-265 eliminiraš kompatibilnost unazad tj stari dvd playeri nemaju čip, soft .. a ako su oni cilj zbog dvd-br medija tad bi po logici primarno prema njima trebao odrediti standard-format filea, ne 'najjači' recimo h265..

-za stari dvd je klasičan divx ok, za audio mp3.. za novije skineš nešto u h264-5 .. i to je to... ne kemijaš puno jer nećeš napraviti bolje, možda isto, vjerojatnije samo pokvariti. Danas to playa svaki uređaj a čak ne mora ni playati tj može sve raditi mobitel dok je ekran tad samo ekran koji prikazuje sliku-sadržaj no ne radi soft-dekodiranje... tj gledatelj vidi istu stvar no ne zna koji uređaj u lancu od storagea-izvora do ekrana radi koji dio posla i to može recimo mobitel, no nije to bez problema koji nisu tehnički nego više biznis-pravno i interesi proizvođača da ti prodaju neki 'jači' mob-uređaj za više novca mada i onaj manji-jeftiniji to može itd..

 

-kvaliteta zvuka? .. juzeri često dođu u besmislicu pa skupljaju recimo flac ili 320kbit audio zbog 'kvalitete' dok slušaju na nekom jeftikaner bt-zvučniku koji ima polawata i krči... no za grilanje u dvorištu je ok.. za što se traži kolekcija, gdje će se gledati-slušati, u prostoriji za takvu namjenu kao neka kinodvorana sa soroundom pa i 3-4d naočalama ili u vožnji, pecanju.. trebaš kolekciju hičkokovih filmova dok voziš bicikl?.. realnost, dok za glazbu imaš i dalje dostupan fm-radio ili yt-klipiće pa s par klikova-tipkanja dobiješ bazu albuma koju ne možeš preslušati u nekoliko životnih vijekova..

 

-znaš kako znam sve to? :) .. jednako tako kao hrčak sve skupljao-snimao.. beskorisno.

-sasvim nešto drugo su osobne-privatne stvari, kolekcija osobnih slika obitelj-djeca i sl.. to se čuva, glazba-film.. sve je dostupno i može se imati lokalno no ako zatreba može se online ili pribaviti u par sekundi, nema potrebe sklupljati terabajte i brinuti, treba uživati u tom vremenu tj trošiti ga na konzumiranje glazbe ako je to gušt.. ne trošiti ga na puko skupljanje koje je samo sebi svrha i na kraju nisi napravio ono što si želio kao 'super-kolekciju'..