guslac sub 19.7.2025 09:41

Ovo stvarno zvuči obećavajuće! Koliko je kitozan stabilan u svakodnevnim uvjetima (sunce, kiša, vjetar,...), bi li se mogao koristiti za 'špricanje' protiv današnjih boleština vinograda, usjeva ili voćaka? Ili je to malo previše za očekivati, s obzirom da za svaki rast biljka treba dobre bakterije koje čine njezin mikrobiom?

Ovo je kraj sub 19.7.2025 10:08

Volim Raosove tekstove! Kao laik mogu pratiti samo prvu polovicu teksta sa simpatičnim uvodom u bit izazova koji se u drugoj polovici riješava meni pak nerazumljivim kemijskim izrazima.
Ovdje sam razumio cijeli igrokaz! 😀

Abraksas sub 19.7.2025 10:59

S obzirom da su spomenuti rakovi općenito, imam vrlo laičko pitanje.
U svakom supermarketu na odjelu duboko smrznute hrane u ponudi su očiščeni repovi Škampa, Kozica, ponegdje čak i Hlapa ili Jastoga i vrlo rijetko riječnih rakova.
Već dugo sumnjam da su ti "fileti" očiščeni mehaničkim putem, pa me zanima da li se radi samo o lužini ili su u tom procesu još neke puno "zajebanije" kemikalije ?

danen sub 19.7.2025 11:34

Kako se priređuje kitozan? Rakovi oklopi (ili ekzoskeletoni bilo kojeg drugog člankonošca, može i žohara), se prvo isperu blagom lužinom, da bi se uklonije masnoće i proteini, zatim se metnu u razrijeđenu solnu kiselinu da bi se uklonile mineralne tvari (uglavnom karbonati). Tako se dobiva čisti hitin. Hitin se potom kuha u natrijevoj luini da bi se skupine -NH-OCOH3 prevele u skupine -NH2. Otopina se dekantra (ocujedi), filtrira, i na kraju ispere s vodom, da se ukloni lužina. Dakle, sve vrlo jednostavno, možete to i u kihinji raditi. A ovi rakovi bez oklopa? Sigurno nisu izvađeni iz natrijeve lužine, jer onda ni njihova mesa ne bi bilo. (Oklop je odstranjem mehanički:) 

Damir22 sub 19.7.2025 11:45
danen kaže...

A ovi rakovi bez oklopa? Sigurno nisu izvađeni iz natrijeve lužine, jer onda ni njihova mesa ne bi bilo. (Oklop je odstranjem mehanički:) 

 ima logike, jer kiselina osim kalcija i karbonata razgradjuje i meso.... ;)

ihush sub 19.7.2025 12:39

-ribarski biz.. tj lovci rakova imaju problem otpada-oklopa i već nekoliko godina se gleda-taži-kemija kako bi se smeće-višak, iskoristio za nešto korisno, pokušavajući bilo što.. jer sirovine ima 'na bacanje' (doslovno).. pa će se nešto i pronaći, upotrebljivo .. a za ovakve primjene je samo da nema štetnih posljedica.

-ostali školjkaši i 'mljuzgavci' kao škampi, nisu zanimljivi, mada je oklop 'isti'.. kao i ljudski nokat i sl. .. no nije zanimljivo za industrijsku skalu-proizvodnju kao (veliki) rakovi. .. tj jedno je kemijska formula, na papiru, drugo je industrijska profitabilnost i količine koje se traže da bi bilo koji projekt uopće zaživio, karikirano, trgovački lanac ne posluje s 'praradajzom' proizvođača koji ima karikirano 5kg.. čak da je zlatni-dijamantni.. mora biti količina i to dnevno-svakodnevno.. odnosno za polimere, plastiku ista stvar, kao i za ovo nazovimo zaštitno sredstvo za jagode, pri čemu nema posebnog razloga da se ne primjeni na ostalo vodenasto voće.. odnosno, način primjerne primjeran industriji npr pri pakiranju-čišćenju.. automatizirano-masovno.. u ovom primjeru to proivzod isporučuje i zato ima odlične šanse, da tog nema, neovisno o kvaliteti-koristi bio bi mrtav za industriju-trgovinu-velike.. tj što je ekšli važno-važnije, činjenica-kvaliteta-moguće ili biz-kriterij kao masovno.. odgovor je količina-biz, jer je temelj profit-kapitalizam i do daljnjeg se to neće promijeniti kao 'najvažniji' kriterij, pa do tog da moramo ulagati u vojsku koja s hranom ili temom nema puno veze, no ima.. itd.