Deseterostruka doza kurkume: oštećena jetra i prav
Vezano uz: Deseterostruka doza kurkume: oštećena jetra i prav

Nece ti biti dobro na ovaj ili onaj nacin da uzmes bilo cega 10x😂😅

Ima mnogo zabavnijih načina da se uništi jetra od Kurkume.

Da, mene isto uvijek zabavljaju naivni, pardon dobrodušno-nezlonamjerni likovi koji misle "prirodno" = "bezopasno". Duhan, mnoge toksične biljke, zmijski otrov - samo da spomenem neke. Ili popiti 10 litara vode odjednom, isto si mrtav. Kao što naš Danen uvijek propovijeda, doza čini otrovnost.

...Ili popiti 10 litara vode odjednom, isto si mrtav. Kao što naš Danen uvijek propovijeda, doza čini otrovnost.
hjbemti, kad se sjetim budalesanja kad smo bili klinci i grali lore, pa tko bude najgori pije dvije litre vode
nakon par partija koje sam popušio i ostavio po koju litru za kasnije i onda odjednom popio hrpu toga, počelo mi se mantat u glavi
tada nitko nije niti znao da možeš odapet od previše vode odjednom

Fascinantno što se tiče unosa tekućine popij 10l vode i umreš, dok neki bez "problema" popiju više od 10 litara piva na dan. A alkohol je otrov 🤔
Znači pivo je piti zdravije u nedozvoljenim količinama. Pametnom dosta! 😜

Popiti 10 litara pive odjednom bi te vjerojatno ubilo ,ali pa nije ni moguće toliko tekućine ulijati u ljudski želudac, pa nismo krave.
Što se vode tiče, moji dedeki su govorili da kad se na njive teško dela i pije puno vode ,onda se moraju jesti sirni štruklji ili najbolje bučnica. Doduše to je više vrijedilo za ženski svijet. Dedeki su pili delanec. Nisam doktor ,ali mislim da se svodi na gubitak elektrolita i soli.

Poanta texta je ničeg previše, ničeg premalo. Bez obzira koliko to bilo zdravo. A, tijelo vam može bez cigrate, koefeina i alkohola.

Ne bi vjerovao ima pojedinaca koji prežive deset litara piva na dan.
Moji stari su znali (morali su) ljeti u zoru kositi ručno kosom velika polja djeteline, u zoru dok ima još rose da kosa lakše siječe. Vodu nisu pili već samo rakiju, šljivovicu.
Ne mogu se ni zamisliti , kad sunce prži da kosim bez prestanka satima i cuclam rakiju, izvrnio bih se 😵

Pijenje vode i dr. ovisi o tome što radiš i kako živiš. Sjećam se iz vojske, kad sam izlazio redovito sam pio 6 piva, a usto i koju rakiju i ništa mi nije bilo. Sada bi me toliko piva ubilo. Kad sam bio kod moje babe na selu, na stolu je uvijek stojao bocun crnog vina, pa se pilo koliko se htjelo, uglavnom razrijeđeno s vodom (bevanda). Kako smo dosta radili, nanosili kamenje radi dogradnje kuće, meni nije bilo ništa popiti dnevno pola litre vina - a imao sam tada 10 godina. Nisam znao što je pisajnstvo, to sam saznao tek kad sam u Zagrebu počeo s društvom obilaziti birtije. Priča meni neki željezničar da su njegova dva ložača (a on im je nešto pomogao) popili na lokomotivi od Šibenika do Zagreba 20 litara vina. Alkohol ispari ili sagori, voda ode sa znojem - prema Gaytonu čovjek može izgubiti znojem četiri litre vode na sat. Problem su elektroliti. To je najgore. Jednom sam na planinarenju ponio vodu, ali ne i dovoljno piva. Uhvatila me je takva slabost da sam mislio da ću umrijeti, baš poput srčanog napada (tješilo me je jedino da nisam osjećao bol oko srca - što je pouzdan znak infarkta). Srećom, tu se našao neki iskusni planinar koji je sa sobom nosio prah za dehdiraciju - to je je spasilo. Najbolje piće? Od piva još je bolja Hidra, jer nadoknađuje elektrolite, a usto ima nešto i kalorija (100 kcal po boci).

Pročitao sam pivo i rakija pa defaultu dajem thumbs up.

Od piva još je bolja Hidra, jer nadoknađuje elektrolite, a usto ima nešto i kalorija (100 kcal po boci).
Hidra sadrži zanemarivu količinu soli <0,1 g na 100 ml. Ako se računa da je za vježbanje potrebno 300 do 500 g natrija u jednom satu (što je samo jedan od elektrolita), onda se bolje držati preopručenog unosa elektrolita u vidu kapsula ili šumećih tableta, npr.:
https://4endurance.hr/products/salt-caps-4endurance-pro-90-kapsula
https://4endurance.hr/products/zero-drink-nduranz-20-sumecih-tableta
S time da mi navedeno za vrijeme utrke nije prikladno, budući da trebam i ugljikohidrate, tako da koristim gel koji ima i ugljikohidrate i elektrolite:
https://4endurance.hr/products/nrgy-gel-45-16x-nduranz

Kao što naš Danen uvijek propovijeda, doza čini otrovnost.
Paracelsus...

Što se tiče elektrolita i rekreacije čitao sam da biciklistički treneri savjetuju da mi to uopće ne moramo uzimati, naravno ako jedemo uobičajenu hranu (previše posoljenu, hranu s previše soli), tada nam ne trebaju takvi dodaci (bacanje novca). Tek oni što udaraju svaki dan satima kardio , znači znoje se pola dana ili profesionalci , te oni što jedu ne posoljenu hranu, moraju uzimati elektrolite kao i dodatnu sol.

Ovo za natrij je generalna preporuka. Unos elektrolita ovisi o više faktora, npr. dužina vježbe, intenzitet, vremenski uvjeti, stopa znojenja...

Meni prvi stadij manjka je trganje lijeve noge a finale grčenje mišica na svakom okretaju pedale. Doduše to mi se dogodilo sami jednom i to baš na pola vožnje između Rijeke i Pule. Spustim pedalu grč, podignem pedalu otpusti grć.
Ja sam bio kratko uzimao zbog stomaka ali sam brzo saznao da je opasna za jetru.