syncmaster245b ned 29.6.2025 21:23

Microsoft, mastodont pred gotovo zagarantiranim izumiranjem u OS segmentu.

Ovo predlozeno rjesenje (koje se moze iscitati iz clanka) moze donekle biti funkcionalno u korporativnim okruzenjima, iako je to isto upitno s obzirom na nove generacije sys admina (Accenture primjer iz prve ruke) koje se pojavljuju.

Kucni korisnici su i dalje ostavljeni na vjetrometini. 

S obzirom da clanak nema niti jedan link za dodatne informacije, a naglasava znacajnu promjenu u vidu "Qucik Machine Recovery", evo jednoga za dodatnu informaciju.

Nazalost, druga recenica odmah izaziva podsmijeh

Quick machine recovery is a feature that enables the recovery of Windows devices when they encounter critical errors that prevent them from booting. This feature can automatically search for remediations in the cloud and recover from widespread boot failures, significantly reducing the burden on IT administrators when multiple devices are affected.

S oprostenjem, mozete "istresti fekalije" na sve one "fensy" privacy postavke u Windosima. 

Uostalom zasto bi samo Intel imao svoj IME, ili AMD svoj PSP.

Ako Bog da srece, da ja i ovaj forum pozivimo jos desteak godina, slijeduje vam jos jedan "jesam vam rekao" tamo negdje oko 2035.

Nuclear_Phoenix ned 29.6.2025 22:30
syncmaster245b kaže...

...

Ako Bog da srece, da ja i ovaj forum pozivimo jos desteak godina, slijeduje vam jos jedan "jesam vam rekao" tamo negdje oko 2035.

Counterpoint - tamo negdje oko 2035., bit će nebitno koji je OS jer se polako ali sigurno vraćamo u vrijeme "glupih" terminala koji će imati neku izvedenicu PXE/minimal boot koji će nakačiti tvoj "OS" u cloudu ala Microsoft 365 ili ako se netko sjeća/koristi RemoteApp - nebitno sa čega pristupaš (vrlo vjerojatno neki mobitel sa podrškom za dock), spojit ćeš se na cloud i raditi u nekoj aplikaciji. Office je kompletan prebačen na cloud, VSCode je isto na putu - to recimo meni čini 90% potrebnih aplikacija (Jiru i ostale gluposti ne treba spominjati jer su odavno web aplikacije). Chromebook ali još više povezano sa cloudom.

Što će konkretno pokretati te aplikacije u cloudu, nebitno - vrlo vjerojatno neki linux sa compatibility layerom za Windows API. A to već imamo. U oba smjera. Dakle, MS je "izgubio".

Naravno pričamo o poslovnim korisnicima i prosječnom kućnom useru. Power useri će voditi bitke daleko iza 2035. da li je bolji Linux, macOS (za apple ne vjerujem da će ikad prijeći u gore opisani model) ili tamo neka LTSC/LTSB verzija Windowsa za bankomate koju je netko nahakirao da se vrti na desktopu jer "desktop" Windowsa više nema...

syncmaster245b pon 30.6.2025 00:37
Nuclear_Phoenix kaže...
syncmaster245b kaže...

...

Counterpoint - tamo negdje oko 2035., bit će nebitno koji je OS jer se polako ali sigurno vraćamo u vrijeme "glupih" terminala koji će imati neku izvedenicu PXE/minimal boot koji će nakačiti tvoj "OS" u cloudu ala Microsoft 365 ili ako se netko sjeća/koristi RemoteApp - nebitno sa čega pristupaš (vrlo vjerojatno neki mobitel sa podrškom za dock), spojit ćeš se na cloud i raditi u nekoj aplikaciji. Office je kompletan prebačen na cloud, VSCode je isto na putu - to recimo meni čini 90% potrebnih aplikacija (Jiru i ostale gluposti ne treba spominjati jer su odavno web aplikacije). Chromebook ali još više povezano sa cloudom.

Što će konkretno pokretati te aplikacije u cloudu, nebitno - vrlo vjerojatno neki linux sa compatibility layerom za Windows API. A to već imamo. U oba smjera. Dakle, MS je "izgubio".

Naravno pričamo o poslovnim korisnicima i prosječnom kućnom useru. Power useri će voditi bitke daleko iza 2035. da li je bolji Linux, macOS (za apple ne vjerujem da će ikad prijeći u gore opisani model) ili tamo neka LTSC/LTSB verzija Windowsa za bankomate koju je netko nahakirao da se vrti na desktopu jer "desktop" Windowsa više nema...

Point taken, ali...
Ovdje nije vise rijec o nekim OS Wars-ima (iako mi je taj termin oduvijek bio infantilan), jer ta vremena su odavno iza nas. 

Ajd da probamo pojednostaviti, a usput i ne iznevjerimo Godwinov zakon.

Ovdje govorimo o necemu sto se moze sazeti, da ne kazem kondenzirati, u  slogan koji nam se sve vise svakodnevno spominje.
"For your safety".
No svi zaboravljaju da se, kada je taj slogan populariziran, izgovarao na drugom jeziku i glasio je "Für ihre sicherheit".

Kada ti netko sugerira da se sigurnost tvog osobnog uredjaja, na kojem imas tvoje privatne podatke, moze garantirati  najbolje na nacin da se spoji na oblak, odnosno pojednostavljeno receno, na tudje racunalo nad kojim nemas nikakvu kontrolu, to vise nema veze sa samo sigurnoscu i minimalno ostavlja opravdano mjesto sumnji.
Onima upucenijima, mometalno titra oko ko' inspektoru Dreyfusu (nazalost, vjerujem da mladji nece uloviti ovu referencu).

U zadnje vrijeme se sve cesce citira i Ben Franklin kada se govori o zlupotrebi tehnologije u ime sigurnosti, no nazalost, sto vise vrijeme prolazi, citat je sve vise "spot on":

"Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety."

Dok ne dogori do noktiju nece se shvatiti, a nas par koji su arlaukali, ako i jednog dana kazemo  "jesam vam rekao"  (ona moja 2035-ta godina), garantiram ti da to sigurno nece biti iz naslade, nego ce biti samo jauk "kako ste mogli bili toliko kratkovidni"

Nitko sretniji od mene, ako mi netko bude rekao 2035 "lupetao si gluposti"
Dao Bog da sam u krivu.  

Thinker pon 30.6.2025 13:16

Neke stvari su toliko logične kod Microsofta da mi je odmah sila na WC. Sjetimo se naguravanja Tile/tablet načina rada u Windowsima 8. Ili njihove politike oko licenciranja Windows Mobile/Windows Phone gdje nisu željeli nadograđivati odlične uređaje koji su ostali "zarobljeni" na starijem OS-u, a onda su se Microsoftovci čudili kako ne uspijevaju zauzeti veći dio tržišta smartphonea. Pa su onda ugasili cijelu priču kao da ništa nije bilo. Da ne spominjem da su im planovi da Microsoft 365 u potpunosti zamijeni AD na serverima i eto novog veselja na sustavima gdje to iz tehničkih ili nekih drugih razloga ne može proći. Vjerujem da proizvođači hardvera trljaju ruke zbog svega navedenog i povremenu spontano zaplješću ručicama na Microsoftove odluke.