Space Cadet uto 17.6.2025 10:13

Pa rekli su već prije puno godina da revolucija jede svoju djecu. Ja zadnjih godina puno razmišljam ali ne mogu dokučiti kako će izgledati djeca Z generacije. Ili će bit stvarno zadnja generacija, ili će prezirati svoje roditelje. Navijam za drugu opciju jer nam treba oštar zaokret.

Batista uto 17.6.2025 10:33

Dugo vremena već trubim jedno te isto... Tehnologija nas proždire - olakšava nam rad, a s druge strane izbljeđujemo kao ljudska rasa.

To nije evolucija kojom bi trebali ići...

Nikada se ljepše i ugodnije nije živjelo. Imamo tehnologiju da podignemo razinu standarda u svim dijelovima ovog našeg planeta. 

Maštamo o raju/mjestu gdje teče med i mlijeko - realno živimo u njemu...

Nije da trebamo odbacit tehnologiju ili prestat sa razvojem - ne, već zauzdat korištenje iste na način da ne mogu svi koristit sve.

Jako lako se odredi koji uzrast može koristit koje alate i za koju namjenu.

Ovo je kraj uto 17.6.2025 10:58

Trumpovski prijedlog:
zašto trošiti resurse na djecu koja ionako ne uče? Ukinimo obavezno školovanje, pa ova većina koja ne želi učiti, neće smetati.
Ako ima koje dijete koje željno znanja i koje ima podršku roditelja, neka dođe. Vjerujem da bi učitelji s takvom djecom bili uspješniji.
Djecu (i roditelje) koja smatraju da ne moraju učiti, jednostavno ostaviti izvan ovakvog obrazovnog sistema.

Grozni_Zabac uto 17.6.2025 11:52
Ovo je kraj kaže...

Trumpovski prijedlog:
zašto trošiti resurse na djecu koja ionako ne uče? Ukinimo obavezno školovanje, pa ova većina koja ne želi učiti, neće smetati.
Ako ima koje dijete koje željno znanja i koje ima podršku roditelja, neka dođe. Vjerujem da bi učitelji s takvom djecom bili uspješniji.
Djecu (i roditelje) koja smatraju da ne moraju učiti, jednostavno ostaviti izvan ovakvog obrazovnog sistema.

Nekog sam misljenja da djeca sama ne znaju sto zele. Krecem od sebe. Kao klinac uvijek mi je skola bila tlaka, kao "kad ce meni ovo trebat u zivotu". Da se mogu vratit nazad, lupio bi si dvije-tri odgojno-obrazovne i tako redom sve dok ne bi krenuo redovito ucit. 

Tek nakon sto sam zavrsio faks i krenuo radit sam shvatio sta sam sve propustio i kakve sam imao prilike za naucit nesto "besplatno". Normalno, sad kad se razgovara o nekim temama sto ekipa u IT-u smatra pod osnovno znanje ja kimam glavom ko neki retard jer dok je bila sansa za naucit nesto novo, ja sam radio sve, samo ne ucio.

Preopasno je takvu djecu samo odrezat van iz sistema jer jos nisu svjesna sto propustaju i to je na uciteljima/profesorima i roditeljima da pokusaju koliko je god moguce prenijeti na njih (volju/zelju za ucenjem). 

nikonja uto 17.6.2025 13:12
Grozni_Zabac kaže...
Ovo je kraj kaže...

Trumpovski prijedlog:

Nekog sam misljenja da djeca sama ne znaju sto zele. Krecem od sebe. Kao klinac uvijek mi je skola bila tlaka, kao "kad ce meni ovo trebat u zivotu". Da se mogu vratit nazad, lupio bi si dvije-tri odgojno-obrazovne i tako redom sve dok ne bi krenuo redovito ucit. 

Tek nakon sto sam zavrsio faks i krenuo radit sam shvatio sta sam sve propustio i kakve sam imao prilike za naucit nesto "besplatno". Normalno, sad kad se razgovara o nekim temama sto ekipa u IT-u smatra pod osnovno znanje ja kimam glavom ko neki retard jer dok je bila sansa za naucit nesto novo, ja sam radio sve, samo ne ucio.

Preopasno je takvu djecu samo odrezat van iz sistema jer jos nisu svjesna sto propustaju i to je na uciteljima/profesorima i roditeljima da pokusaju koliko je god moguce prenijeti na njih (volju/zelju za ucenjem). 

I tu leži problem da učitelj mora danas bit animator da probudi djecu kojoj je sve osim tiktok videa, insta postova.... živa tlaka gledat i slušat. Koncentracija im je maximalno 10 minuta i onda je adio. Večina njih živi u nekom strahu da će nešto propustit a u biti propuštaju sve oko sebe jer love nekakav fejk život na ekranima, i tu mislim da bi škola trebala punoooooo više napravit sa edukacijom, sa pokazivanjima negativnih stvari tehnologije, socijalnih medija, Ai alata.... 

Grozni_Zabac uto 17.6.2025 13:21
nikonja kaže...
Grozni_Zabac kaže...
Ovo je kraj kaže...

Trumpovski prijedlog:

I tu leži problem da učitelj mora danas bit animator da probudi djecu kojoj je sve osim tiktok videa, insta postova.... živa tlaka gledat i slušat. Koncentracija im je maximalno 10 minuta i onda je adio. Večina njih živi u nekom strahu da će nešto propustit a u biti propuštaju sve oko sebe jer love nekakav fejk život na ekranima, i tu mislim da bi škola trebala punoooooo više napravit sa edukacijom, sa pokazivanjima negativnih stvari tehnologije, socijalnih medija, Ai alata.... 

Tu se slazem. Mislim da dosta ljudi danas opcenito podcjenjuje koliko ucitelji imaju ogromnu odgovornost jer to su ljudi koji ce usmjeravati djecu dobar dio njihove mladosti. Uz sve moje probleme, uvijek se sjetim par ucitelja/profesora koji su radili (danas gledajuci) nadljudske napore da bi pokusali na djeci zanimljiv nacin demonstrirati kurikulum. Takoder, kad sad vidim za kakve budimo realni mizerije od place rade, jos nam je skolski sustav i dobar. Ako ucitelji/profesori nisu sretni sa svojim poslom jer zbog niske place nisu u mogucnosti "bezbrizno" (namjerno u navodnicima, mislim da je svima jasno da ne mislim kao milijarderi) zivjeti i koncentirati se na ucenje i odgajanje novih generacija, tesko da mozemo ocekivati od skolstva nekakav napredak. 

Gajotres uto 17.6.2025 14:15

Možda nepopularno mišljenje ali oduvijek je tako bilo, ChatGPT nije tome kriv. Velika večina ljudi nije zainteresirana za čitanje opčenito. Onda takvi dođu u školu i daju im npr Dunda Maroju, tek onda zamrziš čitanje. Evo ja osoba koja obožavam čitati is škole jedino što mi je ostalo u dobrom pamčenju osim Družbe Pere Kvržice je još Kiklop i Zločin i kazna da mi je baš dobro bilo. Večina ih je mrzila čitati i varali su na sve moguče načine. Moj brat je bio naj cool osoba pošto je nabavio onu knjigu koja je imama sažetak svih lektira. 

Sjetim se knjige Satir iliti divlji čovik, znači ajme nisam riječi razumio. 

Ja osobno sam uspio izbječi vojni rok taman su ga ukinuli pred kraj faksa ali mi je prijatelj išao i kaže on da su mu se svi smijali pošto nakon temljne obuke samo ladiš jaja i čekaš kraj a on si ponjeo knjige i čitao. 

stirko55 uto 17.6.2025 16:38
Gajotres kaže...

Možda nepopularno mišljenje ali oduvijek je tako bilo, ChatGPT nije tome kriv. Velika večina ljudi nije zainteresirana za čitanje opčenito. Onda takvi dođu u školu i daju im npr Dunda Maroju, tek onda zamrziš čitanje. Evo ja osoba koja obožavam čitati is škole jedino što mi je ostalo u dobrom pamčenju osim Družbe Pere Kvržice je još Kiklop i Zločin i kazna da mi je baš dobro bilo. Večina ih je mrzila čitati i varali su na sve moguče načine. Moj brat je bio naj cool osoba pošto je nabavio onu knjigu koja je imama sažetak svih lektira. 

Sjetim se knjige Satir iliti divlji čovik, znači ajme nisam riječi razumio. 

Ja osobno sam uspio izbječi vojni rok taman su ga ukinuli pred kraj faksa ali mi je prijatelj išao i kaže on da su mu se svi smijali pošto nakon temljne obuke samo ladiš jaja i čekaš kraj a on si ponjeo knjige i čitao. 

To sto ti spominjes je problem skolskog programa. U potpunosti se slazem. Volim citati i procitao sam tokom svog skolovanja sve lektire, ali isto kao ti bi rekao da imaju 2-3 koje zapravo imaju smisla. Ja bi umjesto Kiklop stavio Stranac. Ostalo je sve nekakav preserans di se gura "opca kultura". Sto se znanja tice opca kultura ti jedino moze posluzit na milijunasu, ostalo sve treba bit fokus na specificnu tematiku i bitno je da te tematika donekle zanima.

another uto 17.6.2025 18:37

Odličan članak.

Neke bitne stvari iz teksta:

"Tehnologija više ne pomaže učenju, već ga zamjenjuje."

- Pogrešna upotreba tehnologije: „Oni je žele koristiti za zabavu. Ne žele je koristiti za obrazovanje."

HCMAA uto 17.6.2025 18:45

Možeš ti pročitati sve knjige u knjižnici pa biti pokretač rata...možeš jednu pa biti mudar.. obrazovanje je precijenjeno...broj pročitanih knjiga nije mjerilo mudrosti

Ustavom je garantirana glupost...koja je bila i dalje je jedan od bitnih čimbenika u ratovima koji su bili i koji će biti

Kognitivna Disonanca

Sirotanovic uto 17.6.2025 19:37

Pa nemojte baš tako ima odličnih lektira , meni i dan danas Robinson Crusoe i Grof Monte Cristo su nešto fantastično. O ukusima se ne bi trebalo raspravljati jel, ali shvaćam vas, ima tako užasno dosadnih i teško shvatljivih knjiga za djecu da je patnja za čitati. Rat i mir recimo, ajd oni dijelovi o napoleonskim bitkama ali oni opisi kakvu je kneginja halju imala i kako su se igrali žmire 🙄
I Krleža meni užas.

Gajotres sri 18.6.2025 11:39
another kaže...

Odličan članak.

Neke bitne stvari iz teksta:

"Tehnologija više ne pomaže učenju, već ga zamjenjuje."

- Pogrešna upotreba tehnologije: „Oni je žele koristiti za zabavu. Ne žele je koristiti za obrazovanje."

Ja sam recimo u mladosti koristio tehnologiju za zabavu (Amiga 500) a ne za obrazovanje. Sad sam programer tako da ne vidim problem ovdje. 

Sirotanovic kaže...
Pa nemojte baš tako ima odličnih lektira , meni i dan danas Robinson Crusoe i Grof Monte Cristo su nešto fantastično. O ukusima se ne bi trebalo raspravljati jel, ali shvaćam vas, ima tako užasno dosadnih i teško shvatljivih knjiga za djecu da je patnja za čitati. Rat i mir recimo, ajd oni dijelovi o napoleonskim bitkama ali oni opisi kakvu je kneginja halju imala i kako su se igrali žmire 🙄
I Krleža meni užas.

Imaš pravo, Robinson Crusoa sam skroz zaboravio, to mi je u osnovnoj bila top knjiga. Sam na otoku bez ljudi, još se tome nadam. 

konjRR sri 18.6.2025 14:04
Gajotres kaže...

Ja sam recimo u mladosti koristio tehnologiju za zabavu (Amiga 500) a ne za obrazovanje. Sad sam programer tako da ne vidim problem ovdje. 

Nisi je koristio za vrijeme nastave. I nije radila domacu zadacu za tebe. 

Gajotres sri 18.6.2025 14:44
konjRR kaže...
Gajotres kaže...

iPad se može uredno ograničiti što se može s njim raditi tako da opet ne vidim problem. Mala ne može na iPhonu i iPadu prdnut bez dopuštenja. Ako je ona formirala ocjene i znanje samo na temelju domače zadaće onda to baš nije neka učiteljica. 

Ovako barem ne nastrada jadni štreber koji je napravio zadaću i onda ostatak razreda prepisao od njega. 

konjRR sri 18.6.2025 20:54
Gajotres kaže...
konjRR kaže...
Gajotres kaže...

iPad se može uredno ograničiti što se može s njim raditi tako da opet ne vidim problem. Mala ne može na iPhonu i iPadu prdnut bez dopuštenja. Ako je ona formirala ocjene i znanje samo na temelju domače zadaće onda to baš nije neka učiteljica. 

Ovako barem ne nastrada jadni štreber koji je napravio zadaću i onda ostatak razreda prepisao od njega. 

Konacno netko tko mozda ne treba natrag u skolu 

Sirotanovic sri 18.6.2025 23:39

Da može se ograničiti, laptop i android mobitel ili tablet za dječje korištenje i postaviti na uređajima roditeljski nadzor.
Ali djeca znaju biti lukava , što je znak inteligencije jel 😅
Prijatelji ćerki tako ograničili mob. na vremensko korištenje i bez TikToka, Instagrama i sl. aplikacija. Educirali ju da ne objavljuje , da ima pedofila i svakakvih budala na internetu i zaista rade s malom i trude se u odgoju.
Ali mala našla u ladici stari mobitel i fino kad na svom potroši dozvoljeno vrijeme uredno uzme stari iz ladice koji nije ograničen. A također fino je našla rupu i instalirala i više profila pa i na TikToku među ostalim. Otkrivena je, ali trebalo je jako puno vremena proći da ju otkriju 😅
Ali bilo je tu i kombinacija sa tabletom i laptopom , tako da danas roditelj teško može sve to popratit a pogotovo zato što je većina tehnološki nepismena , pa djeca im šteluju fakin android , koji je baš jednostavan. I kud još u odgoju djece većinom su ljudi loši i malo truda , tako da se čovjek veseli kako su djeca dobro ispala na kraju.

konjRR čet 19.6.2025 08:56
Sirotanovic kaže...
 I kud još u odgoju djece većinom su ljudi loši i malo truda , tako da se čovjek veseli kako su djeca dobro ispala na kraju.

U ovome je glavni problem ne u AI ili necem trecem. Doticna uciteljica stekla popularnost jer lijeni roditelji ce uzdizati u nebesa sve sto njih oslobada odgovornosti. Idiocracija na djelu. 

Takvoj uciteljici bi dao otkaz ali cijeli sustav je takav