Svakakav ned 15.6.2025 16:01

..ja i dalje smatram da se joi (Blade Runner) uploadala prije njezinog "demise-a".  Zjenice na bilboardu nakon "vruće" scene odaju da je Villeneuve ostavio fanovima na razmišljanje (joi-ne zjenice su blank crne na kraju kad protagonista kao "shvati" da je sve bila navlakuša)  Postoji razlog zašto je zjenica uvodna scena filma. 

P s. Nije mi jasno zašto u članku nije naveden Autofac iz Electric dreams (Xiaomi dark factory) , kao i Black Mirror, da ne nabrajam epizode

gpd ned 15.6.2025 16:19

H. g. Wells  - pogodio sve, više filmova.

U filmu Vremeplov, pogađa sve do 30 milijuna godina u budućnost.

U filmu Otok Doktora Moroa, predviđa eksperimentiranje s životinjama

U knjizi Rat svjetova, izmislio totalni rat. Koji do tada nije bio poznat.

Damir22 ned 15.6.2025 17:42

pogodio nije niti jedan, samo tek neke elemente, komadice, vidimo ono sto zelimo vidjeti, i onda slavodobitno vicemo - a-ha, vidis, oni su znali....

uostalom, moderna tehnologija inspiraciju trazi i u fikciji, tako da, nema tu pametnog pogadjanja buducnosti, vec samo, uz malo srece, poneki prepoznatljvi element kojeg mozemo u nekom obliku pronaci u starim filmovima....

Impuls pon 16.6.2025 08:07

- They Live. Kaže scenarist: ovo vam je dokumentarni film. Naučio i ja kasnije da je tome tako. 

In Time. Nije ni ovo odviše daleko (u javnosti, ako zanemarimo crne projekte).

- sotonski glazbeni spotovi holivudskih pop-zvijezda - otkriju podosta toga, mada su često vrlo odvratni. 

Sirotanovic uto 17.6.2025 00:06

Ovi svi članci o predviđanju budućnosti u filmovima su bezveze. Tako možemo natucati stotine filmova sa temom future i svaki je nešto sitno predvidio, kao što i ćorava kokoš zrno nabode. Ista stvar za knjige.

Recimo terminatori- leteći dronovi, tekući metal
Odiseja u svemir- tableti , svemirski turizam, IS station, UI,...
Totalni opoziv- samo vozeći auti
Airplane 2- skener tijela u zračnim lukama
Star Trak- nema što nisu
Super Mario- srušeni svjetski trgovački centari
Mreža- krađa identiteta putem interneta...

Nađi mi samo jedan film koji je predvidio većinu stvari i poljubim te u guzicu. Svi su uglavno fulali većinom za prognoze, oš Odiseja 2001 a mi tada još nismo kročili niti na mjesec 😅
Oš terminator i nuklearni rat 1997 protiv mašina, oš specijalni izvještaj sa proročicama koje leže u vodi i predviđaju budućnost i hapsimo nevine ljude, video zapisi od samo 20mb na kristalnoj kaseti 🙄
Oš povratak u budućnost i lebdeći auti u 2015 😒
Istrebljivač isto je mašio temu za barem 100 godina ako i tada budemo tako napredni.

Kako je kolega u prvom komentaru napisao i slažem se najrealniji je Idiokracija nažalost.

konjRR uto 17.6.2025 16:52
Sirotanovic kaže...

Kako je kolega u prvom komentaru napisao i slažem se najrealniji je Idiokracija nažalost.

Nije istina! Predsjednik amerike nije hrvac! 

p.s. ako me dobro pamcenje sluzi... 

konjRR ned 22.6.2025 11:17
Impuls kaže...

Zagreb se guši u smeću i podržava -Možemo-. Možda je došlo vrijeme da se preimenuje u Idiogreb?

Sarkazam? 

p.s. po kvaliteti upisa predmnijevan da nisi u intelektualnoj mogucnosti ispoljavati sarkazam. No mozda se varam.