Abysalto: novi veliki igrač na domaćem IT tržištu
Vezano uz: Abysalto: novi veliki igrač na domaćem IT tržištu

Nije problem softver nego suludo birokratizirana državna uprava. Zakoni, uredbe, pravilnici - sve je zakomplicirano do krajnjih granica. Softver ne pomaže.
Znam iz prve ruke kako izgledaju neki propisi. Suludo birokratizirano i nepotrebno komplicirano.

Znam iz prve ruke kako izgledaju neki propisi. Suludo birokratizirano i nepotrebno komplicirano.
I neusklađeno i netočno i nepismeno i manjkavo...
Za hrpu stvari nema podzakonskih akata (Zakoni definiraju načelo provedbe i u njima stoji da će se provedbeni detalji definirati u Pravilnicima koji se nikad ne donesu, jer ministarstva ne rade svoj posao), za one za koje ima Pravilnici su prečesto nevjerojatno loše napisani (što stručno, što gramatički) i jako često se događa da se osnovni Zakon mijenja prije nego se ikada (godinama) donese Pravilnik za prethodni Zakon.
Hrpa tih Zakona se mijenja pro forme, navjerojatnije radi zahtjeva za usklađivanjem s EU direktivama, no kako kažu vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada, pa se izglasavaju frankenštajnski zakoni koji bi kao trebali uvesti nešto novo, ali ekipa po ministarstvima ne želi i ne zna mijenjati stare prakse pa se stara rješenja vuku paralelno s novima (često i u suprotnosti s njima).
Prečesto su pravlnici međusobno neusklađeni, definicije (ako ih uopće ima) su različite u pravilnicima koji se preklapaju i tako dalje i tako dalje...
Sve u svemu, RH (pa i EU) očajnički treba jedan odlučan rez, ali to se nikada neće dogoditi jer se uvijek i stalno isti čjudi vuku po istim ministarstvima.

Dobra emisija.
Kakvo je stanje sa dokumentacijom? Koliko resursa odlazi na održavanje, a koliko na to da se postojeći SW poboljša i smanji se potreba za maintenance.
Koliko Vaši devači vole to što rade? Da li pokazuju entuzijazam i požrtvovnost na svojem poslu? Dolaze li možda na posao i subotom, te nedjeljom na posao, samoinicijativno? Da li uživaju na poslu?
Da li planirate raditi refactoring za neku dosadašnju tehnologiju? Ubacite GoLang!!
Velika je inercija po Java i dotnet odjelima kod ljudi. Čak i najbolji nositelji MBA ne mogu promijeniti stvar. To je prirodno da stručnjaci iz raznih kompanija međusobno surađuju, te se potpomažu i predaju si razne projekte.
BTW, nova organizacija ima zanimljivo ime.

Dobra emisija.
.. Dolaze li možda na posao i subotom, te nedjeljom na posao, samoinicijativno? Da li uživaju na poslu?
..... reci da se salis :D ubaci neki smajl dok trolas, jer ovak post izgleda dosta ozbiljno, kaj bi bilo zapravo zabrinjavajuce...

@Blade18
Ne trollam. Pišem kak' mislim. Volim kada ljudi vole to što rade. Mislim da većina IT-evaca voli svoj posao, al dođe do zasićenja, te se pridružuju najpopularnijem sportu na Balkanu, a to je kukanje.
Svaki problem je rješiv, ako ima strasti. Možemo ljude svašta naučiti, al strast mora dolaziti iznutra.
Poteškoća je izazov, na problem il prepreka. Problemi nas jačaju.
BTW, neki ljudi misle da trollam na raznim temama. Al' nije tak'. Pišem kako mislim, uz duboku svijest da za takvo pisanje mogu odgovarati.
Bilo zakonski, bilo moralno, itd.

Ok... Gle, ja volim to kaj radim(IT), ali bi doslovno steral tog poslodavca i šefa u 3pm kad bi mi rekli da je poželjno raditi subotom i nedjeljom... Dosta sam se kroz karijeru nagledal nadobudnih koji su ostajali par sati nakon posla raditi, vikendima i svi od reda su izgorjeli, neki prije, neki kasnije... Odmora treba biti, kak god volio IT i to kaj radiš, ali treba glavu odmoriti...

@Blade18
Nema to veze sa šefom, to radiš radi sebe. Znači, sam od sebe, dođeš ponekad od ureda il' se spojiš remote, da malo vidiš situaciju.
:-)
Da, dolazi do izgaranja. Zato zemeš pauzu, kak' veliš. Od 7 dana u tjednu, 6 radiš. Onaj sedmi, ponavljaš
:-)
Ne razumjem, sve pusta softwerska rješenja a birokracija sve sporija i kompliciranija za normalnog čovjeka?! Doslovno ljudi odustaju kad vide koliko vremena, novca i papirologije ih čeka.