Sirotanovic ned 15.6.2025 07:06

Pa nadam se da planiraju ako istrijebe neku štetnu vrstu ostaviti primjerke dali zaleđene ili zatočene u laboratoriju za svaki slučaj da zatrebaju. 

Čisto da se ne desi scenarij kao u filmu Andromeda strain , (spojler filma u nastavku) da nas može spasiti samo vrsta koja je izumrla zbog ljudskog djelovanja.

ivan dragi ned 15.6.2025 10:41

Studija također naglašava da takve važne odluke ne mogu donositi samo znanstvenici, već da lokalne zajednice, posebno autohtoni narodi, moraju imati primarni autoritet nad puštanjem genetski modificiranih organizama na svojim teritorijima.

Šta ovo znači rofl. Moje krčke Nepalce nitko ništa neće pitat? Što je autohtoni narod? Jesam ja koji je na Krk stigao kasnih 80tih autohton? Moja djeca? Od žene su stigli navodno oko 14-15st, nisu ni oni autohtoni pa koga misle pitat? Što je to teritorij? To misle oko kuća autohtonih ili? 

Svašta.

PaleRider ned 15.6.2025 11:12

Studija postavlja nekoliko kriterija koji se moraju ispuniti prije razmatranja iskorjenjivanja vrste genetskom modifikacijom: vrsta uzrokuje ekstremnu, inače sprječivu patnju ljudima ili životinjama; tradicionalne metode kontrole su neadekvatne ili nemoguće; vrsta nema kritičnu ekološku važnost..

Ha, jedna takva vrsta je i čovjek. Uostalom tko je pacove doveo na otoke?

Impuls pon 16.6.2025 08:18

Uopće nema potrebe za istrijebljivanjem. To bi bio lakši način, a znamo da je teži način uvijek mudriji, pa i zanimljiviji. Svemu se možemo prilagodit, u vrlo velikoj mjeri. Ključ je u izreci: više vrijedi gram prevencije od kila lijeka.

Primjer - komarci: minimiziranje stajaćih voda u urbanim sredinama + više ptica i šišmiša koji se hrane komarcima + prirodni preparati za odbijanje + (umjetni) propuh da ih ometa u letu + bolja prehrana, jer ih neke namirnice puno privlače + boja odjeće + možda neki prirodni miris koji ih odbija i tako dalje. 

PaleRider kaže...

Studija postavlja nekoliko kriterija koji se moraju ispuniti prije razmatranja iskorjenjivanja vrste genetskom modifikacijom: vrsta uzrokuje ekstremnu, inače sprječivu patnju ljudima ili životinjama; tradicionalne metode kontrole su neadekvatne ili nemoguće; vrsta nema kritičnu ekološku važnost..

Ha, jedna takva vrsta je i čovjek. Uostalom tko je pacove doveo na otoke?

Rješenje nikad nije u mizantropiji. Čovjek sam bira svoju prirodu; tijelo ili duh, loš ili dobar vuk, umjerenost ili hedonizam.

ivan dragi kaže...

Što je autohtoni narod? Jesam ja koji je na Krk stigao kasnih 80tih autohton? Moja djeca? Od žene su stigli navodno oko 14-15st, nisu ni oni autohtoni pa koga misle pitat? 

Ženina ti je strana stekla status autohtonosti, dok si ti invazivna vrsta.