Šuplja nanocigla čvršća od čelika, lakša od vode

Evo primjer za bicikl. Bio bi to izvrstan materijal, slično današnjim najboljim biciklima od ugljičnih vlakana ali opet puno lakše i čvršće. Ekstremno čvrsta rama a opet lagan kao pero i svaku vibraciju rupe na cesti ublaži koliko je elastična. Samo cijena , cijena proizvodnje bi bila rijetko opravdana. Tako da većina će se zadovoljiti "starom" aluminijskom ramom, koja je 500 grama teža, ali dovoljno čvrsta i što osjetiš svaku rupu na cesti 😅
Ali sigurno će se naći u proizvodnji za specijalne primjene , npr. vojnoj a možda i u nekoj drugoj npr . autoindustriji .

Zgodan clanak i vaistinu cijenim novost, jer je jos jedna opcija koja moze pridonijeti napretku u mnogim aspektima.
I cujemo mnogo o pronalascima i novim tehnologijama. Wunder molekule, grafenske baterije, cvrsce, bolje, jace, jeftinije.
U medjuvremenu i dalje smo na Li-Ion baterijama (grafen otkriven 1947. godine), starim tehnologijama, plastici i dieselima.
Da li se ti neki patenti kupe od velikih pa spreme u ladice da ne smetaju pravom biznisu ili koja je prepreka?

@Gebrigs nadam se da će ti odgovoriti i netko upućeniji od mene.
Ukratko ću, sve to jako dugo traje , evo što se tiče Grafena kojeg su otkrila ona dva Rusa 2004 na mančesterskom sveučilištu, nobelova nagrada 2010, postojalo je već preko 10 000 patenata do 2014 za grafen (i onda kao da je umrlo istraživanje 2014, nema više brojki, možda je samo postalo masivno i uobičajeno). Što se tiče grafena, prošlo je dvadeset godina a materijal koji će promijeniti svijet se još uvijek teško proizvodi i koristi se tek za sportske rekete, biciklističke gume, kacige, baterije, superkondenzatore, senzore i sustave za filtriranje vode. Što nije loše ali malo i sporo, a mi smo navikli na brze nadogradnje jel. To se vjv. događa i baterijama o kojima čitamo , patenti na dnevnoj bazi a desetljeća da krene proizvodnja i ako krene.
Za neke izume i materijale kroz povijest je bila kriva vojska, zato što ih je zaključala za civilnu upotrebu sve do trenutka dok nije izum zastario za vojnu uporabu ili su ga odbacili. Treba i to uzeti u obzir.
A ono da neka velika korporacija zaključa u sef neki patent , vjv. samo ako bi im to uništilo zaradu ili poremetilo dominaciju (logika jel).
Što se tiče grafena EU je sufinancirala istraživanja.
Jako zanimljiva tema i volio bih čitati koje štivo od profesora Raosa. Recimo jako me zanima povijest takvih modernih istraživanja i proizvodnje , gdje se proizvode , tko ima patente.
Recimo gume koje imam na biciklu u sastavu imaju vectran vlakna, jasno da sam ispatkario kakva su to vlakna i povijest.

Zanimljivo, ali... hm-hm... eventualno prije nego nakrcamo sve oko nas novim materijalom, možda bi prvo bilo dobro da potražimo i odgovore na pitanja kao: je li toksičan, da li i kako brzo degradira i što se onda događa, kakav je u interakciji s različitim okolišem ili pojedinim faktorima, itd... I s azbestom su prvo svi bili jako oduševljeni pa znamo kako je to na kraju ispalo, a i karbonski kompozitni materijali su u nekim pogledima nezgodni.
Sjajno! Jako malo znam o kemiji, no dojma sam da smo s tehnologijama materijala tek na početku. Ovakva sjajna otkrića mogla bi voditi do sada nezamislivih kombinacija materijala. Samo, trebat će vjerojatno desetljeća, stoljeća...