danen čet 12.6.2025 17:31

Strojevima inteligencija - ljudima demencija! No to nije dosta. Strojevi nas hoće osloboditi još i mašte, pa ćemo zbilja postati - kao što kaže Krleža - glupani bez mašte. U kakvom to svijetu živimo? U prvom redu AI ne može skunuti nikoga, nego može samo "zamišljati" što se ispod odjeće nalazi. A to, zamišljati, može svatko ako ima mašte. Kad vidi lijepu ženu, pravi je muškarac odmah skida u mislima, a mogu reći da je to - između oslatog - dobra zanimacija u tramvaju, a sigurno je ugodnije od buljenja u mobitel. Vratimo se prirodi, prirodnim instinktima, prirodnom čovjeku! Nakon svog tog ludila AI doći će doba kad će ljudi shvatiti da je čovjek dio prirode i da se treba ponašati u skladu s njome. Ovo što imamo danas sliči na srednji vijek, pa sada čekamo renesansu (humanizam i naturalizam). 

Thinker pet 13.6.2025 08:08

Da, ispada da više ni poruku e-pošte ljudi ne znaju samostalno napisati, nego se naguravaju AI rješenja koja daju sažetak, provjeru pravopisa, stila pisanja, sadržaj...

Žalosno je da velik dio toga što zagovornici AI-a tumače kao pomoć ljudima ide u smjeru zamjene i isključivanja ljudi iz procesa.

Damir22 pet 13.6.2025 10:19

ne postoji aplikacija, program ili intelegencija koja uklanja odjecu, ni s poznatih, ni s nepoznatih osoba.

samo estimacija, manipulacija s dvije odvojene slike, kao nekad, photoshop, uzmes lice od mice trofrtaljke i tijelo od nekog tko dovoljno fizicki slici i eto ti - fake nude.

nema tog ejaja koji zna sva fizicka obiljezja, da bi ih mogao kreirati, u domeni zabave i zezancije slabo upotrebljivo, u domeni stvarnog svijeta neupotrebljivo.

Zaporožac pet 13.6.2025 14:57
Atomino kaže...
Možda AI ima budućnost, medjutim paralelno ljudska inteligencija će postati prošlost. Pogledaj Idiocracy.

Taj film je dobra zajeb****

Pogledaj samo koliko su ljudi intelektualno napredovali i što je sve izumljeno zadnjih 200 godina, a gdje su bili svih godina ranije.

Što se je promijenilo u znanosti od npr 1000-ćute god do 1700 god.

Skoro ništa.

Ljudi nezadrživo intelektualno napreduju.

Jedino ako se pojavi neka bolest "glupobolja", da svi oglupimo od nje, onda bi film Idiokracija imao smisla.

rambox pet 13.6.2025 16:00
Damir22 kaže...

ne postoji aplikacija, program ili intelegencija koja uklanja odjecu, ni s poznatih, ni s nepoznatih osoba.

samo estimacija, manipulacija s dvije odvojene slike, kao nekad, photoshop, uzmes lice od mice trofrtaljke i tijelo od nekog tko dovoljno fizicki slici i eto ti - fake nude.

nema tog ejaja koji zna sva fizicka obiljezja, da bi ih mogao kreirati, u domeni zabave i zezancije slabo upotrebljivo, u domeni stvarnog svijeta neupotrebljivo.

Treba biti realan, večina ljudi je vrlo naivna i ne može raspoznati realan video od AI video uratka.Za prosječnog človeka ovo je realno, osim da on taj video nikad nije niti snimil.

https://www.youtube.com/watch?v=bXKkZh2UEEA

danen pet 13.6.2025 16:32

Zaporožac kaže da "ljudi intelektualno nezdrživo napreduju". Ne bih se s time složio. Ljudi su po svojim intelektualnim kapacitetima uvijek bili i bit e više-manje jednaki, kao generalna populacija naravno. Uvijek je bilo i pametnih i glupih i nešto između njih. Ne treba tehniku zamjenjivati s intelektom. Tehnički napredak ne znači i općeniti intelektualni napredak. Ljudi idu u škole, završavaju fakultete, no pitajte se koliko znaju i koliko stvarno razumiju ono što rade i svijet u kojem žive. Poslušajte samo kvizove znanja, svi znaju sadržaj filmova, imena sportaša i glumaca, a malo tko zna ono što se ući u školi. Koja je razlika od toga znanja i znanja svega što se događa u selu? Ljudi nešto o nečem načuju, pa misle da znaju. To je iluzija znanja a ne znanje. 

picajzla0707 pet 13.6.2025 19:38
Thinker kaže...

Da, ispada da više ni poruku e-pošte ljudi ne znaju samostalno napisati, nego se naguravaju AI rješenja koja daju sažetak, provjeru pravopisa, stila pisanja, sadržaj...

Žalosno je da velik dio toga što zagovornici AI-a tumače kao pomoć ljudima ide u smjeru zamjene i isključivanja ljudi iz procesa.

naravno da ne znaju, ne znaju kako bi uopće započeli i završili iole službeniju poruku, o stilu pisanja i sadržaju da ne govorimo, nije to ništa novo - i naši stariji su imali problem kako sastaviti službeni dopis ako ne rade u birokracij, samo je danas čudno da uz svu tehnologiju i internet mlađi nisu ništa sposobniji snaći se od onih koji su danas starci

ne znaju uopće i kako razgovarati, kamo li pisati, zato im i jest toliko nelagodno komunicirati pozivom ili razgovorom, poruke i to skraćene su im najbliži oblik komunikacije, za sve kompliciranije tu je ai

stariji su tražili pomoć od susjeda/rodbine, mlađi od ai - niti jedni nit drugi ne trude se usvojiti ta znanja za išta više od trenutne potrebe, kad opet zatreba gnjavit će ponovo ai

meni osobno je nepojmljivo da moram ćerci, koja je odrasla u 'informatičkom dobu', objašnjavati kako izguglati rješenje problema, umjesto da joj 'samo' riješim problem, kako me traži

isto kao što mi je nepojmljivo da toliko ljudi danas ne zna zamijeniti faking pipu ili prekidač u kući, iako sve što im treba izguglaju i nađu detaljne upute na jubito, čak i ako nikad nisu držali šarafciger u ruci, kamo li išta kompliciranije

Boris grozni pet 13.6.2025 19:53
picajzla0707 kaže...
Thinker kaže...

naravno da ne znaju, ne znaju kako bi uopće započeli i završili iole službeniju poruku, o stilu pisanja i sadržaju da ne govorimo, nije to ništa novo - i naši stariji su imali problem kako sastaviti službeni dopis ako ne rade u birokracij, samo je danas čudno da uz svu tehnologiju i internet mlađi nisu ništa sposobniji snaći se od onih koji su danas starci

ne znaju uopće i kako razgovarati, kamo li pisati, zato im i jest toliko nelagodno komunicirati pozivom ili razgovorom, poruke i to skraćene su im najbliži oblik komunikacije, za sve kompliciranije tu je ai

stariji su tražili pomoć od susjeda/rodbine, mlađi od ai - niti jedni nit drugi ne trude se usvojiti ta znanja za išta više od trenutne potrebe, kad opet zatreba gnjavit će ponovo ai

meni osobno je nepojmljivo da moram ćerci, koja je odrasla u 'informatičkom dobu', objašnjavati kako izguglati rješenje problema, umjesto da joj 'samo' riješim problem, kako me traži

isto kao što mi je nepojmljivo da toliko ljudi danas ne zna zamijeniti faking pipu ili prekidač u kući, iako sve što im treba izguglaju i nađu detaljne upute na jubito, čak i ako nikad nisu držali šarafciger u ruci, kamo li išta kompliciranije

dANAS MI KCERKA DODE DOMA I VELI 15 UCENIKA IDE NA POPRAVNI SAMO U NJEMOM RAZREDU, MAJKU TI MILU PA U MOJOJ SREDNJOJ IH NIJE TOLIKO ISLO NA POPRAVNI ZA CIJELU SKOLUGENERACIJA DEBILA, ZAMISLI KAJ CE TO TEK BITI ZA 5-10 GODINA S OVIM SVIM LAZNIM INFORMACIJAMA I SLIKAMA! SRY NA VEL SL.

Damir22 pet 13.6.2025 20:04

polako ali sigurno "tablet generacija" dolazi na vlast.

to su oni kojima su roditelji uvalili tablet cim su kmeknuli, da si malo olaksaju zivot, i radi "zastite".

ironicno, vecina tih ljudi su iz onih zadnjih generacija koji su zivjeli u doba bez mobitela, interneta, selfija, facebooka....i djetinjstvo provodili u zabavi ali i ucenju razmisljanja,.snalazenja, jer, tesko ces se igrati s cekicem ako prvo ne naucis da boli kad se lupis s njim......

telefon 2 pet 13.6.2025 20:18
picajzla0707 kaže...
Thinker kaže...

većina ljudi nema u planu pisati nešto što bi se smatralo "službenim dopisom" - nisu ih učili što je to konkretno, a kamoli kako se sastavlja. U slučaju da moraju napisati i poslati nešto što bi netko možda, u retrospektivi, mogao smatrati službenim dopisom, obično su u nekom problemu i niti na kraj pameti im nije da negdje na internetu ima neki template kako to napisati.

Što se ovog drugog tiče, meni je pomoglo da smo mi u osnovnoj školi na tehničkom spajali one strujne krugove sa prekidačima, žaruljama, utičnicama. Zaista life skill. Da nije bilo toga sumnjam da bih se upuštala u popravke biločega što ima veze sa strujom. 

Da li još uvijek djecu uče te stvari na tehničkom u OŠ?

danen pet 13.6.2025 22:14

Uvijek zaboravljamo da su sva ta čuda umjetene inteligencije bila i prije poznata, samo se radilo o drugim tehničkim sredstvima. Kompjutori za pisanje pisama, dopisa i sl. Pa to odavno postoji. Postojale su knjige sa pismima razne vrste, od službenih do privatnih, pa i ljubavnih. Čitatelj je samo trebao izabrati pismo koje najbolje odgovara njegovoj situaciji, te upotpuniti podacima. Riječ je samo o tome da je nekoć pismo trebao prepisati, najbolje rukom, pa ga poslati kao svoj original. Postojali su formulari s gotovim tekstom koje je trebalo samo ispuniti. Tekst tih formulara često je bio ispisan na pečat, ondašnji printer. Što mislite da nije bilo plagijata prije kompjutorske ere? A što se tiče suvremenog obrazovanja, neću trošiti riječi. Moja je majka zvaršila gimnaziju, ništa više (istina sa pravim peticama!), pa je znala latinski, njemački i francuski, ovaj posljednji jezik govorila je kao hrvatski te je pročitala sve važnije francuske pisce u orginalu. Usto je u školi učila staroslavenski, dok moderne generacije ni ne znaju što je to. Dođem u jezičnu gimnaziju gdje se uči njemački. Pitam ih da li uče goticu, a oni ni ne znaju što je to, unatoč tome što sam još izrekao dva sinonima za to pismo (fraktura, Deutsche Schrift). Pitam jednu gospođu koja je diplomirala talijanski, zna li latinski. Ne zna. Niti ga je na fakultetu učila, niti je znanje tog jezika trebala imati kao uvjet za studij. Ljudi su i prije bili pametni i učeni, samo se nisu bavili onime čime se mi danas bavimo, pa nam se čini da ništa nisu znali. Gledam recimo Periodni sustav elemenata. Danas ga nijedan kemičar ne bi mogao izvesti, na način Mendeljejeva, zato što ne zna dovoljno kemiju, ne poznaje dovoljno svojstva kemijskih elemenata i njihovih spojeva. 

picajzla0707 pet 13.6.2025 23:07
telefon 2 kaže...

većina ljudi nema u planu pisati nešto što bi se smatralo "službenim dopisom" - nisu ih učili što je to konkretno, a kamoli kako se sastavlja. U slučaju da moraju napisati i poslati nešto što bi netko možda, u retrospektivi, mogao smatrati službenim dopisom, obično su u nekom problemu i niti na kraj pameti im nije da negdje na internetu ima neki template kako to napisati...

ali gdje je mozak onda, prvi problem i blokada - ne znam, nemerem, odustajem...

majku mu poljubim, pa bar danas sve imaš na internetu, kako netko tko je odrastao uz internet i jubito nemere pomislit da pokuša samostalno naći rješenje za problem, bio to neki dopis ili mijenjanje špine, samo da pokuša sam nešto napraviti po uputama koje nađeš doslovno u zarez

nekad smo trebali prekopati knjižnicu, tražiti nekog tko nešto zna da te nauči, danas sve na dva klika i opet nula bodova

užas

konjRR ned 15.6.2025 11:18
picajzla0707 kaže...
telefon 2 kaže...

većina ljudi nema u planu pisati nešto što bi se smatralo "službenim dopisom" - nisu ih učili što je to konkretno, a kamoli kako se sastavlja. U slučaju da moraju napisati i poslati nešto što bi netko možda, u retrospektivi, mogao smatrati službenim dopisom, obično su u nekom problemu i niti na kraj pameti im nije da negdje na internetu ima neki template kako to napisati...

ali gdje je mozak onda, prvi problem i blokada - ne znam, nemerem, odustajem...

majku mu poljubim, pa bar danas sve imaš na internetu, kako netko tko je odrastao uz internet i jubito nemere pomislit da pokuša samostalno naći rješenje za problem, bio to neki dopis ili mijenjanje špine, samo da pokuša sam nešto napraviti po uputama koje nađeš doslovno u zarez

nekad smo trebali prekopati knjižnicu, tražiti nekog tko nešto zna da te nauči, danas sve na dva klika i opet nula bodova

užas

Probaj istraziti sto se smatra glavnim razlogom masovnog sirenja interneta pa ce ti biti jasno. A to je vec sada povijest 

Alat je alat a dobar dio ljudi, ako ne i najveci, ce naci najbeskorisniju upotrebu istog ako im dode u ruke. Ljudi si lijeni. Povijesna cinjenica. Ako ne moraju nece raditi nesto korisno 

Ne prode dan da ne cujem/citam poruku hajde ti, ti to znas, ti to mozes, kao da oni nemaju ruke noge oci mozak itd. Prije mi nije smetalo ali u zadnje vrijeme pocinje ici na zivce, moram priznati. Mozda zato sto je postalo ucestalije?

Sirotanovic pon 16.6.2025 08:10

https://www.index.hr/mobile/magazin/clanak/Postajemo-sve-gluplji-Kvocijent-inteligencije-ljudi-u-opadanju-od-19-stoljeca/679162.aspx

@Zaporožac ovdje u zadnjoj rečenici ti je objašnjenje zašto tako misliš a varaš se. Varaš se zato što danas ima nevjerojatnih individua koje rade na sebi, iznimni ljudi i mozgovi. Koji koriste ovo današnje ukupno znanje.
Ima i boljih i kvalitetnijih članaka o tome pa možeš pronaći no bit je da većina postaje sve gluplja zato što se ne mora boriti za hranu , za život i ne radi na sebi , niti na svojoj djeci. Mnogi uopće neće da rade , da misle išta , zašto bi kad imaju od države zagarantirano socijalnu pomoć a nisu ni svjesni kako se zatupljuju i propadaju.
E sad imamo i moderan alat koji nas dodatno uljenjuje , računala , UI,... ne moramo ništa mi , sve tehnologija i "alat" radi umjesto nas i za nas. Einstein je davno rekao "što tehnologija pametnija to korisnik gluplji"! Što je apsolutna istina.

Sirotanovic pon 16.6.2025 08:16

Tako da film idiokracija ili wall-E su proročanski filmovi ma da je dosta nakarikirano i da, bit će sigurno i dalje iznimnih mozgova aka Tesla ili Einstein, i morati će misliti za ovu većinu tupavaca), samo za nadati se da ih većina neće nadglasati ili spaliti kao nekad vještice.

konjRR pon 16.6.2025 10:54
Sirotanovic kaže...
... samo za nadati se da ih većina neće nadglasati ili spaliti kao nekad vještice.

Vjerojanto hoce. To veoma zorno pokazuje kako prolaze u drustvu oni koji se bore za drustveni boljitak i zele svojim znanjem, vjestinama pomoci neukima i nesposobnima. 

Zar nisu cjepiva skoro na "lomaci" zavrsila?

Zaporožac pon 16.6.2025 12:49
Sirotanovic kaže...

E sad imamo i moderan alat koji nas dodatno uljenjuje , računala , UI,... ne moramo ništa mi , sve tehnologija i "alat" radi umjesto nas i za nas. Einstein je davno rekao "što tehnologija pametnija to korisnik gluplji"! Što je apsolutna istina.

Kako "sve gluplji ljudi" mogu stvoriti industrijsku revoluciju?.. "odjednom kreće" navala izuma zadnjih 150 godina.

1500 godina su se ljudi vozili u kočijama s upregnutim konjima, onda odjednom avioni, let na Mjesec, nenormalno brzi progres u znanosti, izumiteljstvu, televizor, sam po sebi čudo, da bezveze ne nabrajam.

Zašto bi tehnologija uništila ljudsku pamet ?!

To je nelogično i neuvjerljivo kao argument. (isto se pričalo pojavom televizora..ljudi će samo sjediti kod kuće, blejati u tu napravicu, izgubiti inteligenciju)

Ne slažem s s tobom i danenom.

Eto, to ti može biti čast. 

Sirotanovic pon 16.6.2025 13:11

"Zašto bi tehnologija uništila ljudsku pamet ?!

To je nelogično i neuvjerljivo kao argument. (isto se pričalo pojavom televizora..ljudi će samo sjediti kod kuće, blejati u tu napravicu, izgubiti inteligenciju) ".

Pa da ljudi sve više sjede i bleje o poželjan sadržaj i ako ne moraju neće ništa naučiti ili ništa ne raditi, svaka ćas iznimkama.
Ne pričam o genijalcima koji su izgradili ovaj svijet, kojih će uvijek biti, pričam o ljudskom prosjeku koji je sve manje inteligentan.

warhammer pon 16.6.2025 17:29

Neka samo nestane električne energije usljed nekog kozmičkog fenomena kojem se Zemlja nađe na putu  npr EM izboja  super nove čovječanstvo se vraća u kameno doba kad je vrhunac inteligencije bio znati zapaliti vatru kremenom .