Appleov Tap to Pay stigao u Hrvatsku
Vezano uz: Appleov Tap to Pay stigao u Hrvatsku

I koje su naknade, provizije, 1,69%?
Ovisi o pružatelju usluge, isto kao i kod fizičkih POS uređaja, samo što u ovom slučaju koristiš iPhone umjesto POS uređaja koji ti pružatelj usluge prodaje ili iznajmljuje.
- Croatia: Adyen, Viva, and Worldline.
- https://www.macrumors.com/2025/05/27/tap-to-pay-on-iphone-coming-to-18-new-countries/

Jel to nije isto kao i ovo što ima za android?

Jest. Apple klasično izmišlja toplu vodu, samo ljepše toplu.

već duže vrijeme plaćam u taksiju tako da prislonim svoj mob ili karticu na mobitel taksista

Znači ne smije Apple imati svoje rješenje jer već postoji slično za Android?

Dok čitam ovo, gledam video o Android 16 Beta. Zanimljivo koliko tople vode je Google preuzeo od iOS-a.

I obrnuto . Tak to funkcionira od trenutka kad su mobiteli postali ravna ploča.

Ovo je po meni tipični primjere "plaćenog oglasa" jer se osobama koje nisu upućene u temu (kao što sam ja) prezentira iPhone kao jedinstveno rješenje, kontra POS uređaja.
Tek čitajući komentare vidim da postoji rješnje i za Android, što bi da je članak objektivan trebalo biti spomenuto makar jednom rečenicom.
I opet treba gleda sa praktične/novčane strane:
- ako već imaš iPhone, odlično sad ga možeš koristiti kao POS
- ako nemaš iPhone onda vjerovatno imaš Android i onda njega koristiti za POS
- ako slučajno tvoj telefon nema NFC (pretpostavljam da je to jedini uvijet) onda se možda isplati uzeti POS
- recimo da trebaš novi telefon koji bi želio koristiti kao POS, android ispada jeftnija opcija, npr. Samsung A36 (cca. 350€) ima NFC

Ovo je po meni tipični primjere "plaćenog oglasa" jer se osobama koje nisu upućene u temu (kao što sam ja) prezentira iPhone kao jedinstveno rješenje, kontra POS uređaja.
Tek čitajući komentare vidim da postoji rješnje i za Android, što bi da je članak objektivan trebalo biti spomenuto makar jednom rečenicom.
onak tko pomno prati vidi da je to od uvijek tako...

Znači ne smije Apple imati svoje rješenje jer već postoji slično za Android?
Naravno da smije, ali je vijest napisana kao da je stiglo nešto neviđeno i revolucionarno, a ono već postoji.

Naravno da smije, ali je vijest napisana kao da je stiglo nešto neviđeno i revolucionarno, a ono već postoji.
Ne znam jel imaš problema s čitanjem, neću ulazit u to, ali Apple tu uslugu nije imao dostupnu do sada. I mislim da je sasvim u redu obavijestiti korisnike, odnosno da je to po samoj definiciji vijest.
I koje su naknade, provizije, 1,69%?