Bitanga ned 25.5.2025 09:49

Nikad nijedna odluka Vlade na kraju nije donijela ništa građanima. Neće niti ovdje.

To se već i pokazalo jer su banke zbog ovoga poskupile pakete usluga koje nisu imale muda poskupiti već 20 godina radi negativnog publiciteta koji bi to izazvalo.

Da, cijena paketa otkad sam otvorio račun u Zabi prije 20 godine nije se nikad promijenila sve do sad.

Jedva su dočekali da im Vlada nešto počne filozofirati da bi mogli dići cijene.

Brk ned 25.5.2025 12:36

Bitango, nije tocno da nisu poskupili. Mijenjali su imena usluga i odmah dizali cijene. Izmisljali nove naknade.. Moja zena od kad ima racun u Canadi nikad nije platila "odrzavanje" racuna. Ni ja u mracnom komunizmu. Kakva nalata podizanja gotovine!!?? Pa ciji su to novci?? Malo se raspitaj sta vlasnik zabe naplacuje u Italiji, a sta kod nas.

mateo ned 25.5.2025 14:05

Banke zarađuju na takvim nametima. Po mom mišljenju bi bankovni račun i sve transakcije koje se plaćaju trajnim nalogom trebale biti besplatne, jer se na taj način računi građana podmiruju na vrijeme, pa se može reći da je to svima u interesu.
Za sve ostale transakcije je opravdana naplata naknade.
Uplata plaće i isplata gotovine također trebaju biti besplatne, jer korisnik nema druge opcije nego da primi plaću na račun i podigne gotovinu na šalteru banke.

Osobno koristim Revolut za konverziju valute i kartična plaćanja, a račun u klasičnoj banci za primanje plaće, trajne naloge i podizanje gotovine. Prebacio bi i to na Revolut da imaju bolju korisničku podršku i fizičku poslovnicu.
Mislim da je samo pitanje vremena kad ce fintech usluge prisiliti klasične banke da smanje cijene "nepostojećih usluga".

Bitanga ned 25.5.2025 14:10
Brk kaže...
Bitango, nije tocno da nisu poskupili. Mijenjali su imena usluga i odmah dizali cijene. Izmisljali nove naknade.. Moja zena od kad ima racun u Canadi nikad nije platila "odrzavanje" racuna. Ni ja u mracnom komunizmu. Kakva nalata podizanja gotovine!!?? Pa ciji su to novci?? Malo se raspitaj sta vlasnik zabe naplacuje u Italiji, a sta kod nas.

Pričam o paketu usluga. I znam što pričam. Imam dinamičnu lepezu od 2005 godine. Koštala je 60kn cijelo to vrijeme svih tih 20 godina do sad.

Od uvođenja eura je bilo 7,96€ (i dalje 60 kn), evo sve do veljače ove godine kad je postalo 11,50€ zahvaljujući uplitanju Vlade RH.

Naravno, sad ćemo mi sa paketima plaćati "besplatne usluge" onima koji nemaju pakete. Neće nitko ništa besplatno raditi.

Casperius ned 25.5.2025 15:56
Bitanga kaže...
Brk kaže...

Pričam o paketu usluga. I znam što pričam. Imam dinamičnu lepezu od 2005 godine. Koštala je 60kn cijelo to vrijeme svih tih 20 godina do sad.

Od uvođenja eura je bilo 7,96€ (i dalje 60 kn), evo sve do veljače ove godine kad je postalo 11,50€ zahvaljujući uplitanju Vlade RH.

Naravno, sad ćemo mi sa paketima plaćati "besplatne usluge" onima koji nemaju pakete. Neće nitko ništa besplatno raditi.

Ali u Canada...

Na žalost točno to, dok se nisu vladajući upleli u bankarstvo o kojem nemaju pojma sve je bilo ok. Ali opet, ja imam nekakvog asistenta (tak se zove paket u zabi) bio je 3,98€ do 8.1 sad je 5,90, ali je ok, jer imam 12  besplatnih transakcija, od toga 2 u poslovnici (a to je već 5 eura ako se ne varam (2.5 po transakciji)), 10 "normalnih", besplatnu mastercard karticu (inače je 19,90 godišnje), multivalutni i eurski tekući račun. Kada bi išli zbrajati sve pojedinačno došli bi do lijepe svote koju bi platio bez paketa.

moraosam ned 25.5.2025 22:31
Brk kaže...

Malo manje bahatosti i dociranja. U Italiji nema naknade na podizanje gotovine na bankomatima unutar iste mreze. Ista stvar u RH. Na bankomatu druge banke ce ti naplatit isto kao i kod nas. A ak ti se Kanada toliko sviđa sto ne kažeš kolika je kamata na kreditne kartice tamo, a koliko tu. 
Sjedi dolje jedan. 

Brk pon 26.5.2025 14:34

Morao sam i ja. Ne trkeljaj. Govorio sam o tekucem racunu koji je nekad bio badava u svim bankama. Sad kad vise nemamo ni jednu svoju banku, sad nas deru ko majmune. Kad sam kupovao stan kamata mi je bila 7,5%, u isto vrijeme je sestra kupovala u Becu sa 3,5% Ne rise ljakse. Ides mi na ostarjeli ljubavni misic.

moraosam pon 26.5.2025 19:31

Brko samo dokazuješ kako si građanin svijeta svojim uljuđenim postom.
Da su naše banke sigurno bi bilo besplatno jer je bilo bas besplatno kad su sanirane novcem svih nas prije prodaje, a morale su bit sanirane jer su bile kasice vladajućih. HPB je primjer domaće banke koja pliva iz problema u problem jer se uvijek nađe neki prijatelj inače stranački kolega koji treba kredu za apartmane ili vjetro elektranu. Da, vlasnistvo garantira niske troškove za klijente (sarkazam). Trošak uvijek netko mora platit al zašto ja moram platit tuđi trošak?
Kamata na stan ti je bila jer je rizik RH bio visok zbog uređene države, visokog budžetskog deficita kojim si financirao frendače i glasačku bazu i općenito povjerenja u sposobnost drzave da si “guzici da reda”. Kamata u Austriji je bila cca 1,5%bazna + 1% rizik drzave Austrije + 1% rizik sestre (austrijskog radnika). 7,5% je bila 1,5% bazna + 4,5% država + 1,5% ti. Al ti to sve znas, a ja seljak nažalost ne znam.
Frustracije ostarjelim ljubavnim mišićem ne liječi na forumu prosipajuci svoje bisere pred nas seljake i svinje. Odi u tu Kanadu i budi nam primjer uspjeha i kako genije nikad nije shvaćen u svom selu. Odoh ja na polje kopati krumpire kad nista ne znam o kamatama i naknadama.