Ges pet 23.5.2025 08:01

Molim pomoć kemičara u demistificiranju ovog članka:

Da li je acetat - ocat? Ili je dio octa? 

Također koliko vidim, bacteroides bacili se nalaze u biljnoj  fermentiranoj hrani, tipa kiselo zelje. 

danen pet 23.5.2025 09:11

Evo me! Ocat je razrijeđena octena (etanska) kiselina, CH3COOH. (To vrijedi samo za bijeli ocat, vinski i jabučni ocat sadrže i druge sastojke koji im daj specifični okus). Octena se kiselina prodaje i kao "esencija" (80 %), dok je u octu ima 3 -6 %. Acetat je ion ili sol ionske kiseline. Formula iona je CH3COO- (anion!), a formula soli ovisno o tome s kojim se metelom veže. Formula natrijeva acetata je CH3COONa, kalcijava acetata (CH3COO)2Ca itd. U biokemiji se kiseline (octena, jantarna, fosfatna, limunska itd.) obično nazivaju po svojim ionima (solima), jer u takvom obliku te kiseline postoje u organizmu. Svaka je naime kiselina podložna disocijaciji na vodikov ion i kiselinski ostatak (anion), a koliko će biti disocirana ovisi o kiselosti sredine (veća kiselost (niži pH) - više kiseline, manje aniona). Kako su biološki fluidi neutralni ili blago lužnati, oblik CH3COO- (acetat) preteže pred oblikom CH3COOH (octena kiselina) pa je stoga korektnije pisati acetat nego octena kiselina. 

Thinker pet 23.5.2025 09:52

Samo da se nadovežem na članak, imao sam probleme s heliobakterijom, riješio sam je se na prirodan način tako da sam uzimao napitak složen od decilitra jabučnog octa, žličice meda, par kapi propolisa, žličice cvjetnog praha i malo nim praha pa je čaša nadopunjena mlakom vodom do vrha. Treba dobro promiješati da se med rastopi, okus nije očaravajući, ali sam računao da mi je to bolje nego šopati se antibioticima.