AI-bolnica bez doktora... i bez pacijenata
Vezano uz: AI-bolnica bez doktora... i bez pacijenata

Što točno naprave u slučaju liječničke pogreške
Izdašna virtualna odšteta i doživotno besplatno virtualno osiguranje u instituciji.
Što točno naprave u slučaju.. smrti virtualnog pacijenta?
Odšteta virtualnim nasljednicima, kompletno pokrivanje svih pogrebnih troškova uz prigodnu AI generiranu akapelu koju izvodi trio Trump-Zelenski-Putin.

"...kave iz automata koja miriše na ogorčenost"
Ujevićki opis kafkanskog osjećaja iz čekaonice.

Što točno naprave u slučaju liječničke pogreške i smrti virtualnog pacijenta?
A ništa otiči će u zastaru kao i u HR zdravstvu

Sad samo zamijeni lazne s pravim pacijentima i imas jeftinije i pristupacnije lijecenje, a onda ce doci do toga i na zapadu. Jos je moja tema prije 10god bila vezana uz medicinsku dijagnostiku uz pomoc konvolucijskih neuronskih mreza. Od onda autoregresivni i generativni modeli su prakticki bolji od lijecnika u svim sferama medicine koji se odnosi na dijagnostiku. Jasno jos uvijek je tu rad ruku i fizicki pregled gdje AI nema dobro shvacanje svijeta, ali smanjenjem regulacija i mijenjanjem nacina na koji se rade pregledi to se da rijesiti.
Na intelektualnoj razini AI je prijetnja svakom zanimanju koje je temeljeno na znanju, i osim ako se izregulira (a i to je privremeno rjesenje) AI dolazi po poslove. Programeri su manje pogodeni jer zahtjeva apstraktno razmisljanje, a AI tu jos uvijek muci muku jer mu eksponencijalno pada preciznost kako raste kontekst. Ali i broj programera ce smanjit, iako nece kompletno eliminirat.

autoregresivni i generativni modeli su prakticki bolji od lijecnika u svim sferama medicine koji se odnosi na dijagnostiku. Jasno jos uvijek je tu rad ruku i fizicki pregled gdje AI nema dobro shvacanje svijeta, ali smanjenjem regulacija i mijenjanjem nacina na koji se rade pregledi to se da rijesiti.
Na intelektualnoj razini AI je prijetnja svakom zanimanju koje je temeljeno na znanju, i osim ako se izregulira (a i to je privremeno rjesenje) AI dolazi po poslove. Programeri su manje pogodeni jer zahtjeva apstraktno razmisljanje, a AI tu jos uvijek muci muku jer mu eksponencijalno pada preciznost kako raste kontekst. Ali i broj programera ce smanjit, iako nece kompletno eliminirat
A kako bi ti izgenerirao doktore i na što bi autoregredirali da pokriju ono što nije pokriveno pod riječju "praktički"?

autoregresivni i generativni modeli su prakticki bolji od lijecnika u svim sferama medicine koji se odnosi na dijagnostiku. Jasno jos uvijek je tu rad ruku i fizicki pregled gdje AI nema dobro shvacanje svijeta, ali smanjenjem regulacija i mijenjanjem nacina na koji se rade pregledi to se da rijesiti.
Na intelektualnoj razini AI je prijetnja svakom zanimanju koje je temeljeno na znanju, i osim ako se izregulira (a i to je privremeno rjesenje) AI dolazi po poslove. Programeri su manje pogodeni jer zahtjeva apstraktno razmisljanje, a AI tu jos uvijek muci muku jer mu eksponencijalno pada preciznost kako raste kontekst. Ali i broj programera ce smanjit, iako nece kompletno eliminirat
A kako bi ti izgenerirao doktore i na što bi autoregredirali da pokriju ono što nije pokriveno pod riječju "praktički"?
Ma isto ih ne moze u potpunosti zamijeniti sada, ali moze smanjit potrebu za tolkim brojem

i tako će otići u povijest " doktore može bolovanje do ponedjeljka imam berbu...."

i tako će otići u povijest " doktore može bolovanje do ponedjeljka imam berbu...."
i tako ce otici u povijest "sljedeci slobodan termin je za dvanaest mjeseci ali mozete doci kod nas u privatnu ordinaciju za tjedan dana"
Tak su mojoj mami odigrali kad je imala rak. Kao moze operacija kroz mjesec dana pa je onda doktor bil na godisnjem, pa na bolovanju i tak su ju drkali skoro pola godine. Sestra joj je rekla da ako plati 3k€ da moze odma drugi tjedan.
Dobar doktor zlata vrijedi a takvih je sve manje. Moj doktor kojem hodam s djecom googla kad ne zna kaj je, i shit you not! Isto tak mi moze AI doktor odma reci kaj je i sigurno preciznije nego doktor google.
AI bude pojel svijet i opce se bojim za svoju djecu. Roboti jos ove godine dolaze na scenu i kroz desetak godina budu u svim tvornicama svijeta.

Dobar doktor zlata vrijedi a takvih je sve manje. Moj doktor kojem hodam s djecom googla kad ne zna kaj je, i shit you not! Isto tak mi moze AI doktor odma reci kaj je i sigurno preciznije nego doktor google.
I ja to cesto vidam u zadnje vrijeme, a guglaju jer realno, svo znanje je dostupno na internetu. Upravo zato je i preduvjet zavrseni faks medicine za lijecnika u 2025. glupost i to je isto regulacija koja ce se morat micat, a to bi omogucilo veci prijev ljudi koji mozda 'bolje guglaju' ili koriste AI, pa bi bolje dijagnosticirali. Vjerujem da bi manje grijesili od postojecih lijecnika koji ili su podkapacitirani ili jednostavno previse rade. To sam vec napisao na jednom forumu i primio ban za 'trolanje', a stvarno ne trolam. Ne kazem da treba primit nekog random Stefa s IQ-om 80, ali visokointeligentne osobe koje mogu naucit neke osnove medicine u par mjeseci i rabit AI za dijagnostiku - da. Ako mozes bit kontrolor leta mozes biti i doktor. Kao drustvo moramo kompletno preispitati da li nam trebaju uopce diplome.

I ja to cesto vidam u zadnje vrijeme, a guglaju jer realno, svo znanje je dostupno na internetu. Upravo zato je i preduvjet zavrseni faks medicine za lijecnika u 2025. glupost i to je isto regulacija koja ce se morat micat, a to bi omogucilo veci prijev ljudi koji mozda 'bolje guglaju' ili koriste AI, pa bi bolje dijagnosticirali. Vjerujem da bi manje grijesili od postojecih lijecnika koji ili su podkapacitirani ili jednostavno previse rade. To sam vec napisao na jednom forumu i primio ban za 'trolanje', a stvarno ne trolam. Ne kazem da treba primit nekog random Stefa s IQ-om 80, ali visokointeligentne osobe koje mogu naucit neke osnove medicine u par mjeseci i rabit AI za dijagnostiku - da. Ako mozes bit kontrolor leta mozes biti i doktor. Kao drustvo moramo kompletno preispitati da li nam trebaju uopce diplome.
Jel ti slušaš uopće sebe što govoriš?
Koliko sam shvatila, imaš neko znanje programiranja...
Ako relativno inteligentna osoba nakon 6 godina fakulteta, staž, eventualno specijalizacija treba ono što ti nazivaš "googlanjem", kako misliš da bi se ista osoba snašla bez svega toga?
Da li ti znaš uopće što točno guglaju? Ja sam maminom doktoru slala link na tweetove doktora koji inače piše smjernice za dijagnostiku i liječenje te bolesti, a tada je tweetao da ipak je u praksi došao do zaključka da su dovoljne manje doze nego one propisane u zadnjim smjernicama. Osim toga, specijalisti imaju svoju specijalizaciju, ali život je kompliciran pa neka bolest ima simptome i na sustavu koji nisu pod ingerencijom "naslovne" specijalizacije, da ne spominjem nuspojave lijekova.
Ti predlažeš takvu kontrakciju znanja i školovanja, da je pitanje bi li nam AI nakon toga uopće više trebao.

Jel ti slušaš uopće sebe što govoriš?
Koliko sam shvatila, imaš neko znanje programiranja...
Ako relativno inteligentna osoba nakon 6 godina fakulteta, staž, eventualno specijalizacija treba ono što ti nazivaš "googlanjem", kako misliš da bi se ista osoba snašla bez svega toga?
Da li ti znaš uopće što točno guglaju? Ja sam maminom doktoru slala link na tweetove doktora koji inače piše smjernice za dijagnostiku i liječenje te bolesti, a tada je tweetao da ipak je u praksi došao do zaključka da su dovoljne manje doze nego one propisane u zadnjim smjernicama. Osim toga, specijalisti imaju svoju specijalizaciju, ali život je kompliciran pa neka bolest ima simptome i na sustavu koji nisu pod ingerencijom "naslovne" specijalizacije, da ne spominjem nuspojave lijekova.
Ti predlažeš takvu kontrakciju znanja i školovanja, da je pitanje bi li nam AI nakon toga uopće više trebao.
Snasla bi se jednako ili mozda cak i bolje ako bi bila voljna ucit vise. Gledas izvisoka i snobovski sad ili znacajno podcijenjujes mogucnosti modernih AI modela. Dio modernih AI modela je tocniji i precizniji od lijecnika u dijagnostici ako im das slike i tekst prirode simptoma. Tu nema diskusije. Iskustvo svakako pomaze, ali ono nije nezamijenjivo jer AI moze imat svo to iskustvo sazeto u svoj model. Da, koristit AI model treba znati (zato kazem da ne moze to biti prosjecni Stef, al isto tako ti ne treba 6god skolovanja isto tako), da ima stvari koje AI model jos uvijek ne moze (fizicki pregled), i da ako imas 0 medicinskog znanja neces moci radit taj posao. Ali AI ce te praznine zatvarat, i prije il kasnije jedini nacin da taj model skolovanja koji imamo opstane ce bit znacajne regulacije. Nista od ovog sto si opisala nije nesto sto bi AI-u bilo 'tesko'. Stvari koje su ljudima teske su AI-u lagane i obrnuto (zato jos nemamo samovozece aute). Paradoks, ali tako je kako je.
I ovo nije problem lijecnika samo, svi intelektualni poslovi ce se znacajno morat mijenjat.
Što točno naprave u slučaju liječničke pogreške i smrti virtualnog pacijenta?