Da prostite, o prostati: od američkog predsjednika
Vezano uz: Da prostite, o prostati: od američkog predsjednika

bio u sklopu sistematskog kod urologa, uglavnom, niti strašno niti ne znam koliko neugodno. ako mogu žene redovito ginekologu, mogu i muškarci urologu.
jedina stvar što je dotični urolog poprilično poznat, kažu vrhunski stručnjak njemačkog prezimena, a sad je u penziji i radi u privatnoj poliklinici u zg. i pregled je bio toliko ofrlje napravljen, da jedino mogu ljudima preporučiti da ne idu tamo, lol...

Savjet: kod digitalnog pregleda prilikom penetracije, jel'te, prsta u dupe, stisnite anus. Biti će vam manje nelagodno. Savjet gay frenda. Definitivno koristan.

uz visok PSA ne treba paničariti.
treba izvrtit film unatrag 4-5 dana što ste radili.
visok je i ako ste prije tri dana imali sreće da vam neka družica podari čari umakanja.
jednom sam ga imao 27. upala. dan prije, isto ovako u petom mjesecu.. zajebao se i iz mora pošao pod onaj tuš.
osjećaj kao da ćete posrat najveću jabuku ili kao da svom težinom sjedite na onom trotoarskom stupiću.
no.. opreza nikada dosta.. svaki PSA broj shvatiti ozbiljno.

Vrag ti po tom pregledu. Ja ga nisam ni osjetio.

Jos jedan clanak koji fulava poantu. Biden je za ovo znao sigurno godinama vec, covjek je u topu americke politike jos od Clintona, a ovo je karcinom koji je unapredovao. Zasto s tim nije isao van sve do sad je valjda ocito svakome tko malo prati cijelu obitelj i skandale koji ih prate.

Stvari su vrlo jednostavne.
- Iza 50 godina jednom godišnje pratiti PSA.
- U slučaju povišenih vrijednosti ili kontinuiranog porasta kroz vrijeme učiniti MR prostate.
- Biopsija bi se u velikoj većini slučajeva trebala isklučivo raditi nakon MR pregleda, ciljano na PIRADS4 i 5 lezije, a ponekad i ciljano na PIRADS 3.
- PIRADS 4 i PIRADS 5 lezije su morfološki iste lezije, jedina je razlika u veličini (cut off 15mm).
- Biopsija je invazivna i neugodna procedura. Biopsija na slijepo pored široko dostupnog MR-a je ludilo (osim u vrlo specifičnim situacijama).
- Digitorektalni pregled je goli kurac, urolozi ga se i danas drže po inerciji, bespotreban, neosjetljiv i nespecifičan. Što god vi tvrdili neugodan pregled radi kojeg pacijenti često odbijaju otići na pregled urologa.
- UZV prostate je također goli kurac. I transrektalni a još više transpubični, služi više manje za mjerenje volumena prostate, karcinom (osim u uznapreovaloj fazi) neće otkriti.

uz benignu hiperplaziju, kako veli poznanik profesor:
koja je definicija akademika u HAZU?
muškarac s prostatom većom od mozga...
Naravno prevencija je uvijek bolja od liječenja, a za zdrav rad prostate je važno da se redovito prazni...
Dakle, ponudite boljim polovicama upoznavanje s japanskom kulturom...

Sad se mislim kakva je to japanska kultura ?

Ona koja uključuje rad prostate i to s očiglednim rezultatima...

- UZV prostate je također goli kurac. I transrektalni a još više transpubični, služi više manje za mjerenje volumena prostate, karcinom (osim u uznapreovaloj fazi) neće otkriti.
UZV bilo kojega organa je 30% šanse da nešto konkretno vidiš.
Ne znam koji k. ga još koriste po bolnicama.

UZV bilo kojega organa je 30% šanse da nešto konkretno vidiš.
Ne znam koji k. ga još koriste po bolnicama.
Nije istina. Ultrazvuk je odlična metoda kada se koristi s pravom indikacijom.
UZV prostate je beskoristan i opsolentan.
teška tema izražena na smirujući način. hvala.